Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr sie 19, 2026 3:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 10:12 pm 

Modelarstwo to w najpowszechniejszym znaczeniu działalność człowieka polegająca na odwzorowywaniu rzeczywistych obiektów w postaci pomniejszonych modeli. Najczęściej pojmowane jest jako zabawa (hobby), może być także sportem. Przede wszystkim wiązane jest z modelarstwem redukcyjnym, polegającym na możliwie dokładnym odwzorowaniu wyglądu obiektu, z zachowaniem określonej skali, jednakże inne rodzaje modelarstwa skupiają się na odwzorowaniu funkcjonowania oryginału (np. latający model samolotu), lub łączą odwzorowanie funkcjonowania i wyglądu.

Przedmiotem modelarstwa mogą być praktycznie wszystkie obiekty otaczającego świata. Najczęściej są nimi samoloty, statki i różne pojazdy, zwłaszcza wojskowe, ale też figurki ludzi lub innych istot (rzeczywistych lub fantastycznych), a także budowle lub całe wycinki terenu odwzorowane w formie makiet lub dioram, często przedstawiających różne sceny lub wydarzenia.

Najpopularniejsze jest redukcyjne modelarstwo plastikowe - budowa modeli z gotowych fabrycznych zestawów, które trzeba skleić i pomalować; popularne jest także modelarstwo kartonowe - budowa modeli z wydrukowanych kartonowych elementów. Zaawansowani modelarze budują często modele od podstaw, z różnych materiałów, jedynie na podstawie planów oryginału, lub też ulepszają zestawy fabryczne.

Oprócz modelarstwa pojmowanego jako hobby lub sport, działalność polegająca na budowaniu modeli znajduje pewne zastosowanie praktyczne, np. w różnego rodzaju symulacjach na pomniejszonych modelach (jak badanie modelu samolotu w tunelu aerodynamicznym) lub w projektowaniu zespołów architektonicznych. Inne znaczenie modelarstwa, odmienne od wyżej przedstawionego, to zawodowe wykonywanie modeli różnych przedmiotów, które mają być następnie wytwarzane, w celu przygotowania ich produkcji, np. modelarstwo odlewnicze.

Oglądając dzieła modelarzy można stwierdzić, że to nie tylko dobra zabawa, ale też zajęcie rozwijające tak umiejętności plastyczne, jak i wiedzę techniczną (do pewnego stopnia), np. o konstrukcji skrzydeł czy też wyglądzie wnętrza. Cytat z wiki.

Na szczególną uwagę zasługuje ostatni akapit. Poza tym model to nie zabawka, a zabawka to nie model. Jeżeli wiecie o co mi chodzi, to tak jak laptop nie jest kalkulatorem, a kalkulator nigdy nie będzie laptopem. Więc Twoi koledzy nie są zbyt mądrzy stosując połączenie słowne Model-Zabawka. To coś w rodzju płaskiego wzniesienia :lol:
Nie należy mylić pojęcia zabawy modelem z zabawką, bo to zupełnie inne rzeczy. Ty też możesz wobec tego powiedzieć na ich komputery zabawki, bo grając w gry - Bawią się.
Widzę, że modelarze też lubią rowery. Ja przez 8 lat jeździłem XC i startowałem w zawodach, no i epicka turystyka rowerowa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 10:40 pm 

ja sie nie moge zgodzic ze stwierdzeniem ze model to nie zabawka, a zabawka to nie model. dla mnie moje modele sa swoistymi zabawkami. Komputer jest rowniez kalkulatorem :) za to kalkulator nie moze byc komputerem. Tak wiec zabawka nie moze byc modelem ale model moze byc zabawka. Wszystko zalezy od postrzegania konkretnej kwestii.

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 11:11 pm 

Cytuj:
Tak wiec zabawka nie moze byc modelem ale model moze byc zabawka.

Dokładnie – zabawka zabawce nie równa.

Model to zabawka bo służy do zabawy. Dziećmi okazujemy się wtedy, gdy twardo upieramy się że nie bawimy się zabawkami tylko profesjonalnymi modelami :D
Dorośli fanatycy czekolady muszą się pogodzić, że jedzą ją również dzieci.

Do autora tematu - olej opinie innych, a jeśli są naprawdę natrętni, to zawsze odwracaj uwagę na gry komputerowe, to jest dopiero hańba być 20 latkiem i spędzać godziny na chodzenie wirtualnym ludzikiem tu i tam :P Sam lubię sobie pograć (bez nałogu) ale w szkole się do tego nie przyznaje bo mi wstyd – chociaż mam tolerancyjną klasę :D
Dziecinadą jest również rozpoczynanie takich sprzeczek.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 7:39 am 

steadler napisał(a):
Adaś Brzoza napisał(a):
ja też lubię jeździć na rowerze MTB cross i cross country
i śmigać na monocyklu – w tym przypadku ludziom oczy wychodzą jak mnie widzą
:D :D

a zaliczył ktoś jedngo dnia na rowerze Morskie Oko (ok 8 lat temu można było jeszcze tam wjeżdżać) oraz wjazd na Gubałówke od Butorowego i zjazd wzdłuż kolejki torowej?
Rower: Author Mystic 21" przerabiany pod downhill
Teraz niestety już w większości samochodem do i z roboty :(

A skocznie narciarska?;)

Adaś Brzoza napisał(a):
Miałem kiedyś myśli czy by nie sprzedać modelu i kopić sobie kone kikapu de lux
ale modelarstwo przeważyło

To nie xtr-y napędzają rowery :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 11:45 am 

sa ludzie i ludzie

ojciec moj lata samolotami w klasie F3A i tez sie smieja z niego znajomi tylko jak uslysza ile kosztuje model w porownaniu do samochodow to dopiero wymiekaja a cena to np Astra z 00 roku

u mnie tesciowa tez zawsze mowi ze bawie sie motorkami tylko nie wie ze taki motorek kosztuje jeszcze raz tyle co jej punto i to nie zabawka
ale tego nie moze wiedziec bo by kobita zawalu dostala :P :P

ale coz tak to jest z tymi co nie maja zadnego hobby

moja zona teraz tez stwierdzila ze sie cofam do dziecinstwa bo kupilem samochody RC dobrze ze mam syna to jest jakas wymowka :P :P

ja wychodze z zalozenia nie przejmowac sie innymi i olac ich i bawic sie na calego kiedy jeszcze mozna bo na starosc tez sie da ale bedzie gorzej podnosic model z ziemi

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 2:44 pm 

ja i moje hobby uroslismy w oczach mojej zony w zeszla sobote. :) Pojechalismy na zawody off road do piaseczna. Zobaczyła, że nie startowaly dzieci a dorosli "dojrzali" ludzie. Startowaly nawet kobiety :D

Wytlumaczylem jej po krotce zasady.
-tu są serwisanci konkretnych modeli
-tu na podescie stoja zawodnicy
- a tu stoja ci ktorzy w konkretnym rajdzie nie startują, oni podnosza modele jezeli ktorys sie przewroci...

po chwili zastanowienia powiedziala... to dla tego chcesz zebym pojechala z toba na tor.... zeby Ci model podnosic... :P (kurde i tu mnie ma :P)

Ale obiecalem jej ze jak pojedziemy ktoregos dnia to wezme jej baggusa zeby tez pojezdzila. Moze też znajdzie w tym trochę radochy :) PRZYTAKNĘŁA Z UŚMIECHEM

2x Carson Mr. FU
KDS 450S
HK 450 GT
HK 500 CMT

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 5:47 pm 

To fajną masz żonę, bo moja jak pojechała ze mną na zawody, to po 10 min. chciała wracać, a nawet kupiłem jej firmowaną czapeczkę z daszkiem, taką samą jak moja :D
Sukcesem było jak wytrzymała 2 godziny na targach modelarskich w Łodzi. Cały czas nad nią pracuję, ale efekty zmienne jak kobiecy nastrój :lol: Ale umie już tankować i mierzyć temperaturę 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5