Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 22, 2026 4:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 12:12 am 

no nie powiem super wygodne to rozwiazanie jest ;)

GG:2247936

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 06, 2008 12:32 am 

Wiktor2006 napisał(a):
Mam baczek 120ml ale bez pompki paliwa. Żeby paliwo doszło do gaźnika muszę dmuchnąć w wężyk od tłumika (fuuuuj!!) A na szarpanie szarpanką to dojde do 1/4 rurki i wymiękam. Czy ktos może napisać jak takowoą pompkę zrobić? Bo nie chce kupować kolejnego baku

dobra, powiem
jak miałem sava to zanim włączyłem apkę otwierałem przepustnice na maxa, zatykałem wydech, opierałem kciuk na silniku a wskazującym i fakalcem pociągałem za sznurek. Po trzecim skuku tłoka paliwo było w gaźniku

czy ja jestem geniusz?

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 10:56 am 

Michał_DT napisał(a):
nie no to bez sensu jest. Co. Mam za każdym odpalaniem zwalać wężyk z baku, dmuchnąć i znowu go zakładać?
Czy macie co innego na myśli?

Wydaje mi się, że to chodzi o wężyk od tłumika, który łatwo jest zdająć ( przy najmniej w moim savage), a nie wężyk od zbiornika paliwa.

Pozdrawiam,
ufb

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 11:31 am 

Draxan napisał(a):
Hmm ja jak mialem pompke w baku to wiadome, popompowalem (nie wiem co w tym trudnego...) az zobaczylem ze paliwo doszlo do silnika, grzalka na swiece, roto do dziory i siup po kilku chwilach silnik dziala. Jak urwalem pompke przy zbiorniku (mala kraksa :P ) to najzwyczajniej zatykalem wydech palcem i krecilem roto tak samo az paliwo dojdzie do silnika i tez odpalal. Z szarpanka robi sie tak samo tylko jest to troszke mniej wygodne (teraz tak wlasnie mam) i nie ukrywam ze pompka pomaga troszke w tej "zabawie" w odpalanie :) .

Ciekawi mnie jak byś odpalił silnik bez tej przecudownej pompki, albo jak byś nie miał od tłumika wężyka do zbiornika, albo jak byś w ogóle tłumika i pompki nie miał co? Może paliwko do ust i w gaźnik? :lol:
Nie mówię tu tylko o silnikach w samochodach...
PS: Draxan to tak z ciekawości pytam...

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 12:51 pm 

duke14 napisał(a):
.. albo jak byś nie miał od tłumika wężyka do zbiornika, albo jak byś w ogóle tłumika i pompki nie miał co?

Pójdźmy dalej, a co byś zrobił jakbyś nie miał zbiornika? :lol:
Ale jaja!!!
PS: pozostaje strzykawka, którą zużyłeś, bo na trzeźwo ciężko coś takiego wymyślić.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 1:04 pm 

Dzięki za rady :) Przepustnice przy zaciąganiu paliwa mam otwartą na maxa. Z tym dmuchaniem to nie tyle że się boje że się zatruję albo coś tylko żeby z powrotem założyć wężyk to albo szczypcami albo muszę odkręcać tłumik (trochę niewygodne rozwiązanie) Poczekam do wiosny i może wybiorę się na torek żeby mi ktoś w regulacji pomógł.

HPI Nitro MT2 :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 1:12 pm 

Przygladam sie tematowi i musze cos napisac... :D

Ja odkad mam modele (teraz mam 3) zawsze biore wezyk z tlumika i dmucham az paliwo dojdzie do silnika... Pozniej jedno pociagniecie szarpanki i silnik chodzi... Czy ja tez jestem geniuszem ??? Nie rozumie kolegi czemu fuuuuujjjjjj???? Chyba ze wciagales paliwo do siebie :) :lol: Przeciez jak dobrze dmuchniesz to paliwo nie wroci od razu do ust :roll: ???

Co do braku cisnienia w baku to zauwazylem ze przy niskich temperaturach bak sie tak jakby kurczy i uszczelka nie zawsze sie dociska przy zamykaniu baku, poza tym wiekszosc bakow ofny z "bocznym" wlewem jest ponoc lekko "niedorobiona" - nie zawsze sie domyka i trzeba recznie docisnac dobrze..

Pzdr!
Tomek

Ostatnio edytowano N sty 06, 2008 1:51 pm przez fantomR, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 1:37 pm 

Mariusz Szopa napisał(a):
duke14 napisał(a):
.. albo jak byś nie miał od tłumika wężyka do zbiornika, albo jak byś w ogóle tłumika i pompki nie miał co?

Pójdźmy dalej, a co byś zrobił jakbyś nie miał zbiornika? :lol:
Ale jaja!!!
PS: pozostaje strzykawka, którą zużyłeś, bo na trzeźwo ciężko coś takiego wymyślić.

To bym nie miał paliwa :lol:
Mnie też strzykawka przyszła do głowy :lol:
Koniec OT z mojej strony
Aaa
Mam taki zbiornik, blaszak do samolotu, tam nie ma w co dmuchać, tylko zassanie pozostaje, silnik normalnie zapala za 2-3 pociągnięciem za śmigło :wink:
Tyle z mojej strony

Ostatnio edytowano N sty 06, 2008 1:38 pm przez duke14, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 1:37 pm 

Cytuj:
duke14 napisał:

Pójdźmy dalej, a co byś zrobił jakbyś nie miał zbiornika? Laughing
Ale jaja!!!

a co by dopiero było jakbyś nie miał silnika! :mrgreen:
a na serio. też zawszo dmuchałem w wężyk albo zatykałem wydech i kręciłem silnikiem i zawsze zaskakiwał. nie wiem w czym problem

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 2:46 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Przyznaj, że w lato jak masz 20-30 stopni to łatwiej odpalić silnik niż przy -10 ;)

Bzdura.
Ostatnie 6H w Piasecznie. Mój silnik, nie zalany ARO, po 3 miesięcznej przerwie, z taką sobie kompresją przy temp ok 10* odpalił przy drugim przyłożeniu boxa. Dodam, że świeca (zimna) miała za sobą ponad 6 litrów, docieranie i nie była w najlepszym stanie.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 4:04 pm 

fantomR napisał(a):
Przygladam sie tematowi i musze cos napisac... :D

Ja odkad mam modele (teraz mam 3) zawsze biore wezyk z tlumika i dmucham az paliwo dojdzie do silnika... Pozniej jedno pociagniecie szarpanki i silnik chodzi... Czy ja tez jestem geniuszem ??? Nie rozumie kolegi czemu fuuuuujjjjjj???? Chyba ze wciagales paliwo do siebie :) :lol: Przeciez jak dobrze dmuchniesz to paliwo nie wroci od razu do ust :roll: ???

Co do braku cisnienia w baku to zauwazylem ze przy niskich temperaturach bak sie tak jakby kurczy i uszczelka nie zawsze sie dociska przy zamykaniu baku, poza tym wiekszosc bakow ofny z "bocznym" wlewem jest ponoc lekko "niedorobiona" - nie zawsze sie domyka i trzeba recznie docisnac dobrze..

Pzdr!
Tomek

Ja też dmucham ale jest to nieporęczne bo musze później tłumik odkręcać jak napisałem wsześniej. Czy jesteś geniuszem to nie wiem :lol: A fuuuj to dlatego że nie smaczne :P

HPI Nitro MT2 :D

PostNapisane: N sty 06, 2008 6:02 pm 

Syncro napisał(a):
Wiktor2006 napisał(a):
Żeby paliwo doszło do gaźnika muszę dmuchnąć w wężyk od tłumika (fuuuuj!!)

Jeśli boisz się dmuchnąć w wężyk to nie jesteś prawdziwy modelarz 8)
Myślę, że jest to najlepsze poza pompką rozwiązanie.

Dokładnie!!! :D dla mnie dmuchniecie w wezyk jest NAJLEPSZE, nawet pompki nie pompki i "inne dzikie węże" wymiękają hehe :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 7:52 pm 

A ja ani nie mam pompki, ani nie zatykam wydechu. Po prostu nalewam paliwo do baku, grzałka na świecę, 1- 2 kręcenia starterboxem i pali.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 12:02 am 

Witam
Widziałem gdzieś filtr paliwa zintegrowany z pompką - zakładamy jak normalny filtr na wężyk. Nigdy tego wynalazku nie testowałem, ale wydaje się to być rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą dmuchać ;)
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: So sty 19, 2008 12:35 am 

nie wiem jak wy to robicie :D

moje SH po 9 miesiacach na półce zapalilo po doslownie sekundzie krecenia z zatkanym wydechem, zero problemu :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2