Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 12:32 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor
PostNapisane: Cz sie 09, 2007 10:35 pm 

Witam,

mam takie pytanie: jest gdzieś do kupienia adapter z banabów (Gold) 4mm na Tamiya (standart) ale męski?? To takie BTW a teraz poważniejsze: czy może się coś stać, gdy w własnorecznie robionym adapterze w wtykacz Tamiya kabel się jedynie zatrzaśnie * nie jest lutowany a zabezpieczony płytką wtyku? :idea:

Teraz drugie pyt.: Ładuję Sharkiem 10 v2 pakiet 6 cellowy (7,2V) NiMH i w okolicy 150 minuty ładowania jest wbite 700mAh a napięcie jest nawet do 8.41V, ładuję prądem 0.3A pakiet jest 3600mAh, to pierwsze ładowanie - czy tak ma być (to napięcie)?? Jako że wcześniej nie miałem stycznosci z mikroprocesorową, to nie bardzo wiem jakie parametry mają byc podczas ładowania?! :shock:

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano N sie 12, 2007 7:42 pm przez Facious, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 10, 2007 9:40 am 

Paramatry ładowania są proste. Prawidłowe ładowanie to 1/10 pojemności aku. np. Pakiet = 3000mAh to ładujesz 0,3A czyli 300mA to jest prawidłowe wolne ładowanie ale nic się nie stanie jak dasz trochę większe napięcie, ale też nie za duże bo Ci pakiet wybuchnie. :)

A to jak pisałeś że podczas ładowania zwieksza Ci się prąd, wydaje mi sie że tak nie powinno być, ale nie wiem czego to jest przyczyną. Może masz ładowarkę zepsutą.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 10, 2007 9:57 am 

Jeśli dobrze zrozumiałem - zacisnąłeś końcówki na żyłach przewodu zamiast zalutować? Połączenia zaciskane mają szereg zalet w stosunku do lutowanych, ale muszą być _pozaciskane_, a nie _pomymłane_. Bez odpowiedniej zaciskarki trudno jest poprawnie zagnieść końcówkę, więc w warunkach domowych lepiej jest lutować.

Napięcie 8.41V po władowaniu 1/5 pojemności pakietu prądem poniżej C/10 jest sensowne. Nie przejmuj się - ładuj dalej. Przy 80-90% naładowania zacznie wzrastać do około 8.6-8.7.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 10, 2007 10:03 am 

Przepraszam, że pod postem.

Maleństwo: przy ładowaniu NiMh "daje się" prąd. Napięcie wynika "samo" z własności i stanu pakietu.

Pisząc "700 mA" Facious zapewne miał na myśli "700 mAh". Tak więc wszystko jest mniej więcej w porządku (po 2.5 h ładowania 300mA powinno być 750 mAh, ale to drobiazg).

Tytuł:
PostNapisane: N sie 12, 2007 7:30 pm 

Witam,

mój bład - miało być 700mAh wbite, a nie 700mA.

Druga sprawa: ładowanie się zakończyło po moim zatrzymaniu, bo w okolicy 955 minuty ładowania napięcie wachało się w granicy 8,76V-8,77V. Poza tym było już wbite ponad 4500mAh ( a to jest pakiet o pojemności 3600mAh), wię wolałem nie ryzykować bo ładowarka w najlepsze jeszcze ładowała. Ładuje teraz drugi identyczny i nie wiem czy czekać do końca, czy też tak wyłączyć. BTW: Z opcji włączone jest TEMP CUTT-OFF na 50*C. Jeszcze jedno pytanko: czy jak jest ustawione TEMP CUTT-OFF na ON ( włączone ), to ładowarka kończy ładować tylko gdy przekroczy temp ustawioną, czy to jest jedynie dodatkowa opcja??

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 13, 2007 12:54 am 

Zwykle producenci ogniw podają, że ładowanie prądem 1/10C powinno trwać 14-16 godzin, oznacza to, że do pakietu 3600 mAh władowuje się około 5400 mAh. Takie przeładowanie wynika z niższej, niż 100% sprawności ogniwa i jest bezpieczne.

Jeśli chodzi o niewyłączenie się ładowarki, to przy prądach poniżej 1/10C pakiet zachowuje się tak, że wykrycie momentu naładowania może być trudne. Ty ładowałeś prądem mniejszym. Tylko analiza wykresu napięcia w funkcji czasu pozwoliłby tu stwierdzić, czy pakiet został naładowany a ładowarka nie wyłączyła się, czy też nie został jeszcze osiągnięty stan pełnego naładowania.

Wzrost temperatury pakietu jest dodatkowym kryterium pozwalającym wykryć naładowanie pakietu (ponadto kontrola temperatury pakietu jest wskazana ze względów bezpieczeństwa). Do zakończenia ładowania wystarczy spełnienie już jednego warunku: temperatura, limit pojemności lub kryterium napięciowe (minus delta V lub zero delta V). Tak więc ładowanie zawsze kończy się najwcześniej, jak to możliwe przy danych ustawieniach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 15, 2007 10:16 pm 

Witam,

w drugim pakiecie nie wiem jak zakończyło się ładowanie, bo niestety w nocy na kilka minut nie było prądu, więc przerwało w trakcie ładowania. Później podłączyłem akku jeszcze na chwilę. Jak ładowałem drugi raz już wyczerpany pakiet, to ustawiłem 2 cykle i najpierw rozładowałem go do 6V (po 1 na cele), potem ładowarka zaczęła go ładować ( 0.3A prąd ładowania i rozładowywania ) No to fajnie - ide se spać, a pakiet po naładowaniu przewidzianym na godzinę w środku nocy będzie rozładowywany. No fajnie by było, ale niestety o 8:00 nadal trwał proces ładowania 1 cyklu i wbite było już 5718mAh, napięcie 8.76V. Dałem stop i ładuje drugi też po uprzednim rozładowaniiu, ale dam mu mniej "zjeść".
Przy mniejszych prądach będę musiał ręcznie kontrolować proces ladowania.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 16, 2007 10:00 am 

Facious napisał(a):
Z opcji włączone jest TEMP CUTT-OFF na 50*C.

a masz termometr?
bo ta ładowarka i owszem ma wejście pod termometr, ale samego termometru chyba nie ma.

zacznij ładować duzymi pradami (1-2A), wtedy delta peak wyłączy ładowarke po naładowaniu

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 16, 2007 1:02 pm 

Witam,

termometr owszem mam, ładuje małymi prądami narazie, bo akku są nowe, ale zamierzam stopniowo zwiększać prąd ładowania. Jeszcze 2 pytania: czy stopniowo zwiększać prąd ładowania przy każdym ładowaniu, czy od razu przejś na 1/2 poj. lub 3,6A (1/1 poj.) :?: ? Do jakiego napięcia rozładowywać 6 cellowe pakiety i ewentualnie jakim prądem?
Co do ładowania drugiego pakietu: ustawiłem jeden cykl rozładowywanie-> ładowanie i po rozładowaniu do 6V prądem 0.3A ładowarka zaczęła ładować prądem 0.3A. I przy wbitym ładunku 4709mAh ładowanie się zakończyło, więc jest w porządku :D .

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 23, 2007 12:13 am 

Ja miałem lepiej. Podłączyłem akusa od grzałki (Panasonic 4800mAh NiCd) ładowałem go małym prądem (bodajże 0.5A) Pojechałem, do babci na drugi dzień wracam a tam ponad 12000mAh :shock: WTF ?! Ładowarka nie miała zamiaru przerywać ładowania (mogłem dać ogranicznie, ale zapomniałem :roll:) Stop i po sprawie.
Ja swoje akumulatory rozładowuję do 0,7V (Po historii z akusem od grzałki po rozładowaniu do 0,9 wchodziło do niego 2000-3000mAh - rozładowanie do 0,7 pomogło teraz wchodzi 4500-5200)
Co do termometru: w Sharku 10 opcja temp bedzie działać dopiero jak kupisz sonde i po przekroczeniu wartości przerwie ładowanie.

Teraz moje pytanie: podczas ładowania są takie piki ze natezenie schodzi do 0.0A (sekunda moze dwie) Czytałem gdzieś ze to może mieć związek z Delta-Peak. Czy to prawda ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 27, 2007 7:16 pm 

Witam,

to, że prąd ładowania schodzi momentami do 0A to jest poprawne, jednak z czym to ma związek to dokladniej Ci nie powiem. A o jaką sodnę chodzi, o ten termometr do ładowarek Shark?

Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ]