Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 5:27 am

Autor
PostNapisane: Pt lis 10, 2006 10:15 pm 

Witam!
Temat był poruszany wielokrotnie, ale nie znalazłem pasującej odpowiedzi...
Dzisiaj pośmigałem trochę baggusem i przy temp. powietrza około 10 - 12 stopni osiągałem na silniku w początkowej fazie około 95 stopni, a poźniej po dobrym rozgrzaniu około 120. Dym wydobywał się z rury w pełnym zakresie obrotów, a przy maksymalnie otwartej przepustnicy było go naprawdę dużo. Regulacja śrubkami niewiele dawała, w związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych - czy tak może być, czy jeszcze coś kombinować z ustawieniami? Dodam, że silnik to Hyper.21.

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lis 11, 2006 8:38 am 

Nie pisze tu aby nabic posta, ale pewnie czekasz na odpowiedz a wydaje mi sie, ze znam prawidlowa odpowiedz, natomiast jesli sie myle, licze na poprawke.

Duzo dymu z rury jest spowodowane nizsza temperatura. Czy jak chuchales widziales pare? Jezeli tak to dlatego. Dym lecacy z rury wydechowej jest cieply tak jak powietrze z ust i kiedy wychodzi na zewnatrz powstaje wiecej dymu. Nie pamietam ze szkoly jak to sie dokladnie opisywalo, ale to nie jest wazne w tym momencie.

Temperatura 120C to prawidlowa. Czy jezdzisz w zimie, wiosne, jesien czy w lato temperatura powinna byc taka sama. Nie moze silnik pracowac przy ok 80C, dlatego, ze jest zimniej. Dobrze kiedys gdzies Piotr Krzyzanowski pisal, ze zanim zaczniemy dawac mniej paliwa w mieszance aby silnik sie ogrzal, najpierw owinmy czyms glowice, aby cieplo tak szybko nie uciekalo. I dopiero wtedy moim zdaniem male poprawki mozna zrobic. Oczywiscie trzeba tez swiece zmienic.

Mam nadzieje, ze Ci pomoglem, oczywiscie nie zaprzeczam, ze moze byc gdzies problem z regulacja, ale nie wydaje mi sie.
Pozdrawiam

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 11, 2006 9:10 am 

Do Piotrka - Moglbys mi pomuc przy tym mini-t
A co do temperatury i model to Piotrek dobrze mowi... Teraz jest upelnie inna wilgotnosc powietrza. Co za tym idzie spalinom jest trudniej sie rozprzestrzeniac bardzo mozliwe ze czesc z nich na 2 sekundy gromadzi sie w tlumiku i w ten sposob powstaje niby nietypowy dymek.
Jesli chodzi o temperature to przy takiej temp. powietrza wynik 120 stopni C jest w normie...

Pozdrawiam

IC-8 BUGGY: Xray XB808 2010 specs + NOVA PLUS 4 / RB K9
IC-8: Kyosho Evolva + Nova
E12: Xray XII LINK + Nosram 4,5T + GM 95 + KO PDS-951 + NiMH
E18 2WD: Robitronic Scalpel + CS 10000

Tytuł:
PostNapisane: So lis 11, 2006 2:05 pm 

Piotrek-krk napisał(a):
Nie pisze tu aby nabic posta, ale pewnie czekasz na odpowiedz a wydaje mi sie, ze znam prawidlowa odpowiedz, natomiast jesli sie myle, licze na poprawke.

Duzo dymu z rury jest spowodowane nizsza temperatura. Czy jak chuchales widziales pare? Jezeli tak to dlatego. Dym lecacy z rury wydechowej jest cieply tak jak powietrze z ust i kiedy wychodzi na zewnatrz powstaje wiecej dymu. Nie pamietam ze szkoly jak to sie dokladnie opisywalo, ale to nie jest wazne w tym momencie.

Temperatura 120C to prawidlowa. Czy jezdzisz w zimie, wiosne, jesien czy w lato temperatura powinna byc taka sama. Nie moze silnik pracowac przy ok 80C, dlatego, ze jest zimniej. Dobrze kiedys gdzies Piotr Krzyzanowski pisal, ze zanim zaczniemy dawac mniej paliwa w mieszance aby silnik sie ogrzal, najpierw owinmy czyms glowice, aby cieplo tak szybko nie uciekalo. I dopiero wtedy moim zdaniem male poprawki mozna zrobic. Oczywiscie trzeba tez swiece zmienic.

Mam nadzieje, ze Ci pomoglem, oczywiscie nie zaprzeczam, ze moze byc gdzies problem z regulacja, ale nie wydaje mi sie.
Pozdrawiam

Nie widziałem pary jak chuchałem, aż tak zimno nie było. Poza tym to chyba nie do końca prawda, ze temp. będzie zawsze 120 stopni przy takich samych ustawieniach, czy lato czy zima. Jakoś nie chce mi się wierzyć, ze przy 30 stopni w lecie i np. 0 w zimie silnik będzie miał taką samą temp. np. 120 stopni. Było już o tym sporo na forum, tylko ze nie znalazłem odpowiedzi dopasowanej do mojego problemu. Niemniej dzięki za odpowiedź.

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 11, 2006 5:18 pm 

Hm... No to nie wiem jak z tym dymem, myslalem, ze to o to chodzi, jednak powietrze z ust nie jest tak cieple jak z wydechu, ale moze to nie ma nic wspolnego. Napisalem to aby rownoczesnie tez sie dowiedziec czy to prawda.

Co do drugiej czesci to mnie zle zrozumiales!
Nie chodzi mi, ze zawsze bedzie taka sama temperatura, tylko zawsze silnik powinien pracowac przy ok 120C. Aby to zrobic powinno sie dobierac odpowiednia swiece ( np w lecie im cieplej to dajesz zimniejsza swiece aby znowu sie nie zagrzal, w zimie dajesz cieplejsza, ale nie wszystko na swiecy powinno sie chyba opierac ). W zimie dodatkowo zawiazac glowice aby cieplo nie uciekalo,by silnik nie pracowal w niskiej temperaturze.
Jednak prosilbym o potwierdzenie, kogos kto dluzej w tym siedzi i jest pewien, ze tak powinno byc.
Tak na zdrowy rozum producent podaje, ze silnik powinien pracowac przy ok 120C, czyli przy takiej temperaturze silnika model powinien jezdzic niezaleznie czy zima czy lato.
Pozdrawiam

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 10:28 pm 

sprostowanie do odpowiedzi kolegi - 'czy lato czy zima' silnik nie powinien pracować w tej samej temperaturze! Weźmy pod uwagę amplitudę temperatur panującą na zewnątrz!! ustawiając temp. silnika na 120o przy 20o na zewnątrz silnik dostaje odpowiednią ilość paliwa, oleju. Ustawiając go na 120 przy przykladowo -5o (25 stopni różnicy) silnik chłodzony jest znacznie przez otoczenie- sztucznie ustawiamy go na 'odpowiednią' temperaturę, dostaje mniej oleju, ma słabsze smarowanie. Zima to naprawdęniedogodny okres dla silnika, szanujmy modele i unikajmy jazd po śniegu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 16, 2006 9:00 am 

A może masz złą świece :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 8:24 pm 

Cytuj:
sztucznie ustawiamy go na 'odpowiednią' temperaturę, dostaje mniej oleju, ma słabsze smarowanie.

O i tu kolega dobrze pisze. Bo można zubożyć miesznakę i podnieść temp ale smarowanie jest gorsze. Lepiej niech model ma niższą temp silnika ale dobre smarowanie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 8:27 pm 

Silnik najlepiej pracuje przy odpowiednim stosunku paliwa do tlenu. Więc jak jest zimniej to trzeba mieszankę wzbogacić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 8:30 pm 

swieca ma znaczny wplyw na prawidlowa prace...

w lato jezdzilem na R5... teraz A5.... i nawet musialem wzbogacic mieszanke... w lato ta swieca chwila moment by sie spalila... jak przyjda mrozy to No8 a nawet i A3 bedzie trzeba stosowac....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122