Witam
Około miesiąc temu zakupiłem jakze rzadki i luksusowy model TNX. Dostępnosć częsci seryjnych jak i do tuningu jest żałosna. Chociażby aluminiowe amortyzatory są właściwie nieosiągalne, a ceny w ATA śmieszne jak koalicja z samoobroną.
Po około 5 dniach od daty zakupy wielu próbach ustawienia go, metodą prób i błedów zrozumiałem pewne zależności, wynikające z ułożenia śrubek przy silniku.
Całkeim fajnie się jeździło ale pewnego razu troche go przegrzałem i na drugi dzień poszła świeca, oczywiście wcześniej kombinowałem 100 razy na inne sposoby bo nie miałem pojęcia czemu nie działa, więc przy okazji zdjąłem filtr powietrza żeby zajrzeć tu i uwdzie. Pojechałem po świece jeszcze tego samego dnia i po dwóch godzinach miałem już sprawne auto i pistolet w ręku, postanowiłem przejchać kawałek bez obudowy. Tak się właśnie woziłęm po podwórku i buch, jałowiec wyrósł akurat przed zderzakiem, model wywrócił sie i zassał nieludzką ilosć igieł oraz piachu, jakiś czas jeszcze podrygiwał wesoło i zgasł. Wyczyściłem gaźnik i zacząłem jeździć dalej. Jeszcze tego samegoi dnia odkręcił się koszy sprzęgła( Nic przy nim wcześniej nie kombinowałem!)I silnik ochocza wkrecajac sie na obroty i nie ruszając z miejsca ku mojemu zdziwieniu zgasł.
Próbowałem przy pomocy śrubokreta zakręcić wałem ale to wszystko na nic. Okazało sie że mocowanie korbowodu do wału poszła w pył, wał przy okazji złamał złamał korbowód w pół niszcząc przy tym cylinder i tłok, wał bije więc pewnie jest krzywy.
http://img99.imageshack.us/img99/1319/hpim3766zk6.jpg
Koszt jego naprawy równy jest zakupowi nowego silnika w ATA wiec postanowiłęm ściągnać silnik ze stanów
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGGP6&P=ML
Przy okazji będe już miał szarpanke i nie bede musiał ładować tego pakietu i nie będe od niego zależny, także od gumek w module rotostartu.
Dostane ładny radiator(WoW) i nowy gaźnik.
Oczywiście te dwie rzeczy nie zawierają sie w silniku który oferuej ATA(silnik 720zł, gaźnik-80zł, szarpanka oferowana tylko do .12 w cenie 102zł)czyli taki zestawik 900zł. Oczywiście to wszysto ściagają z Ameryki i w ogóle super. Cena takiego silnika na towerhobies 110 $.
Ziggy zaoferował sie, że wraz z przesyłka kurierską, po wpłacie na polskie konto ten silnik otrzymam za 473zł. Czas od wpłaty do otwarcia pudełka około 14 dni. Prawdopodobnie w tym tygodniu bede finalizował tranzakcje. W tym czasie przygotowałm model do sezonu zimowego, zabezpieczyłem dyfry, skrzynie, serwa oraz odbiornik silikonem.
Moze chcecie się podzielić wiedzą na temat TNX-a? Spostrzezenia, uwagi co do eksploatacji i konserwacji.
Wiem że silnik po każdej jeździe najlepiej zalewać WD-40 albo after run oil, a najlepiej juz to i to.
Jakie są możliwości tuningu tego modelu, gdzie można dostać potrzebne cześci.
Jestem też ciekaw jak wyglada sprawa z karoseriami, jest możliwosć przypasowania z modeli HPI?
Niestety polityka tego forum uniemożliwia mi utworzenie tego tematu w odpowiedznim dziale.(może uda sie przenieść?)
Zapraszam do dyskusji.