Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 8:04 am

Autor
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 5:15 pm 

Witam
Około miesiąc temu zakupiłem jakze rzadki i luksusowy model TNX. Dostępnosć częsci seryjnych jak i do tuningu jest żałosna. Chociażby aluminiowe amortyzatory są właściwie nieosiągalne, a ceny w ATA śmieszne jak koalicja z samoobroną.
Po około 5 dniach od daty zakupy wielu próbach ustawienia go, metodą prób i błedów zrozumiałem pewne zależności, wynikające z ułożenia śrubek przy silniku.
Całkeim fajnie się jeździło ale pewnego razu troche go przegrzałem i na drugi dzień poszła świeca, oczywiście wcześniej kombinowałem 100 razy na inne sposoby bo nie miałem pojęcia czemu nie działa, więc przy okazji zdjąłem filtr powietrza żeby zajrzeć tu i uwdzie. Pojechałem po świece jeszcze tego samego dnia i po dwóch godzinach miałem już sprawne auto i pistolet w ręku, postanowiłem przejchać kawałek bez obudowy. Tak się właśnie woziłęm po podwórku i buch, jałowiec wyrósł akurat przed zderzakiem, model wywrócił sie i zassał nieludzką ilosć igieł oraz piachu, jakiś czas jeszcze podrygiwał wesoło i zgasł. Wyczyściłem gaźnik i zacząłem jeździć dalej. Jeszcze tego samegoi dnia odkręcił się koszy sprzęgła( Nic przy nim wcześniej nie kombinowałem!)I silnik ochocza wkrecajac sie na obroty i nie ruszając z miejsca ku mojemu zdziwieniu zgasł.
Próbowałem przy pomocy śrubokreta zakręcić wałem ale to wszystko na nic. Okazało sie że mocowanie korbowodu do wału poszła w pył, wał przy okazji złamał złamał korbowód w pół niszcząc przy tym cylinder i tłok, wał bije więc pewnie jest krzywy.http://img99.imageshack.us/img99/1319/hpim3766zk6.jpg

Koszt jego naprawy równy jest zakupowi nowego silnika w ATA wiec postanowiłęm ściągnać silnik ze stanów
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXGGP6&P=ML
Przy okazji będe już miał szarpanke i nie bede musiał ładować tego pakietu i nie będe od niego zależny, także od gumek w module rotostartu.
Dostane ładny radiator(WoW) i nowy gaźnik.
Oczywiście te dwie rzeczy nie zawierają sie w silniku który oferuej ATA(silnik 720zł, gaźnik-80zł, szarpanka oferowana tylko do .12 w cenie 102zł)czyli taki zestawik 900zł. Oczywiście to wszysto ściagają z Ameryki i w ogóle super. Cena takiego silnika na towerhobies 110 $.
Ziggy zaoferował sie, że wraz z przesyłka kurierską, po wpłacie na polskie konto ten silnik otrzymam za 473zł. Czas od wpłaty do otwarcia pudełka około 14 dni. Prawdopodobnie w tym tygodniu bede finalizował tranzakcje. W tym czasie przygotowałm model do sezonu zimowego, zabezpieczyłem dyfry, skrzynie, serwa oraz odbiornik silikonem.

Moze chcecie się podzielić wiedzą na temat TNX-a? Spostrzezenia, uwagi co do eksploatacji i konserwacji.
Wiem że silnik po każdej jeździe najlepiej zalewać WD-40 albo after run oil, a najlepiej juz to i to.

Jakie są możliwości tuningu tego modelu, gdzie można dostać potrzebne cześci.
Jestem też ciekaw jak wyglada sprawa z karoseriami, jest możliwosć przypasowania z modeli HPI?
Niestety polityka tego forum uniemożliwia mi utworzenie tego tematu w odpowiedznim dziale.(może uda sie przenieść?)
Zapraszam do dyskusji.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 6:40 pm 

Trzeba przyznac ze dar do rozwalania silnika to masz niezły.Chyba tylko jeden silnik widzialem "efektowniej"rozwalony.Co do ziggiego i sciagania z USA to znacznie bardziej sie to oplaca w Twoim przypadku.
Silnik powinien ladnie smigac.Pamietaj zeby mocowac filtr powietrza na opaske zaciskowa.Nie ma prawa wtedy spasc.I oczywiscie jak dodajesz gazu a auto nie jedzie to nie kreci go do oporu tylko do razu zgas i sprawdz co sie stalo.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 7:56 pm 

Teraz już bede pamietał o filtrze, o tym żeby nie jechać kiedy nie jedzie także.
W sumie to moja pierwsza spalinówka więc jak w podstawówce, od podstaw.
Podobno warto w tym modelu wymienić bak?
Skakałem nim troszke i pierwsze szkody to połamany radiator.
Od czego założyć nizszy bak?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 12:03 am 

radiator + bak = czegoś nie rozumiem... Albo zdania nie mają sensu, albo naprawdę nie wiem o co chodzi, a z chęcia sie dowiem, bo w swoim czasiemialem zamysł kupić tnx, bo strasznie mi się podobał.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 4:16 pm 

Chodzi o to, że kilkoma wywrotkami łatwo zamienić te części w pył.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 5:32 pm 

Najlepiej to bedzie sie skontakowac z Januszem Cieślińskim.On jezdzi na zawodach tym modelem i napewno zna go bardzo dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 6:43 pm 

Może i tak ale z jego samochodu została seryjna zapewne tylko obudowa.
Chciałbym czegoś dowiedzieć się od "normalnych" użytkowników TNX-a nie posiadających tak dużego zaplecza mechanicznego oraz finansowego itp. Na razie nie mam zamiaru wydawac bajońskich sum na auto. Chociaż jak będzie potrzeba będzie też gotówka.
Jak kupie silnik to i tak bedzie ponad 3tyś, więc jakby nie było sporo na "zabawke".

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 5:30 pm 

Wiecie jakie są możliwości zaadoptowania innych silników do TNX?