Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:28 pm

Autor
PostNapisane: Pt lis 08, 2013 8:55 pm 

Witajcie,
Szukam pomocy z Waszej strony :wink:
Mianowicie potrzebne jest mi jakieś serwo do skrętu do dość leciwego modelu Lightning GT firmy Hotbodies.
W oryginale były tam dwa serwa HS-2 o sile ok 6.5kg*cm połączone tak jak na tym zdjęciu: http://www.rcuniverse.com/magazine/revi ... hood20.jpg
Niestety jedno z nich się spaliło (a dokładniej elektronika) i kupiłem dwa serwa Bluebird bms 620MG. Jego uciąg to ponad 10kg, niestety zawsze coś było nie tak i się wzajemnie blokowały. Po pewnym czasie w jednym z serw coś się zepsuło i wtedy to model poszedł w odstawkę na jakieś 2 lata do garażu.
Kilka dni temu postanowiłem go reanimować. W tym problem, że jedno serwo nie daje rady skręcić kół. To znaczy skręca ale promień skrętu porównywalny do mojego auta osobowego :). Pamiętając poprzednią bolączkę z wzajemnym blokowaniem się serw zastanawiam się nad zastosowaniem jednego, mocniejszego zamiast dwóch.
Czy to dobry pomysł, czy lepiej pozostać przy dwóch?
Znalazłem na allegro np. takie: http://allegro.pl/serwo-tower-pro-mg-99 ... 48595.html
Czy polecili byście takie? Czy marka odgrywa tutaj duże znaczenie (np. HPI), czy to już tylko marketing?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 09, 2013 11:45 am 

Daje radę, ja mam takie na skręcie (jedno) i nawet jest ok, w miejscu jest dość ciężko skręcić, ale podczas jazdy nie ma problemu :) Model to Ansmann Terrier 2.0 (nitro). Tylko, że takie serwo kupuje się za 30 zł, a nie za 65... Kup tu http://allegro.pl/serwo-servo-mg995-13k ... 46938.html dobry sklep, a te serwa NICZYM się nie różnią. Minusem jest to, że po każdej jeździe lekko się przestawia i model nie jedzie idealnie prosto... Ogólnie za tą te cenę polecam.

Innym sposobem jest kupienie jednego, a dobrego serwa. Na przykład http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... ts_id=5743 20 kg spokojnie dałoby radę.

PostNapisane: So lis 09, 2013 5:48 pm 

Dzięki, faktycznie serwo za połowę ceny.
Mam jeszcze pytanie czy jeżeli dałbym dwa takie 14 kg serwa na skręt to czy elektronika wyrobi? Tzn. czy jeżeli serwa będą potrzebowały więcej prądu to z racji ich zapotrzebowania nie sfajczą mi skrzynki? Producent przewidział dwa serwa więc zapewne odbiornik jest do tego przystosowany, ale chce tutaj upchnąć dwa razy mocniejsze serwa które też potrzebują prądu...
Piotrek, mówiłes o tym, że nie zawsze ustawiają się poprawnie, czyli jak bym miał dwa serwa złączone razem to znów mogłyby się wzajemnie blokować? :/

PostNapisane: So lis 09, 2013 6:35 pm 

Jeżeli producent przewidział dwa serwa na skręcie, to zapewne zasilanie do nich też przewidział :) Te serwa potrzebują pojedynczo od 4,8v lub 6v, poprzednie miałeś o identycznym zapotrzebowaniu, także wszystko powinno być ok. Z tym, że jest spora różnica, czy jest to 4,8 czy 6v - u mnie Towerpro na 4,8v (bateriach) nie skręcał w miejscu (nie dawał rady), natomiast po włożeniu piramidki 6v różnica była naprawdę zauważalna. To tak na marginesie. Także o ich zasilenie nie powinieneś się martwić.

Nie miałem nigdy doczynienia z dwoma serwami na skręcie i nie wiem jak wygląda tam sprawa blokowania, ale mówię z własnego doświadczenia - po około 15 minut jazdy model nie jechał już idealnie prosto. Teoretycznie może się blokować i po jakimś czasie któreś z nich może "wysiąść". Nie wiem, co mam Ci poradzić :cry:

Dziwi mnie, że u mnie na skręcie w Terierze wystarcza jedno takie TowerPro, a u ciebie 2 x 10 kg nie :roll: Nie wiem czy coś Ci to pomoże, ale u mnie na początku były bardzo mocno skręcone zwrotnice i po wyczepieniu orczyka z serwa koła chodziły b. ciężko. Poluzowałem je i jest ok. Więcej Ci niestety nie pomogę.

BTW. mogę od Ciebie odkupić te dwa BMS-620MG :)

PostNapisane: Wt lis 12, 2013 9:04 pm 

Poczytałem o tym Tower PRO i z opinii wynika, że są to najgorsze serwa jakie mogą być :P Z tego tez powodu zrezygnowałem jednak z ich zakupu i dokupiłem jednak z powrotem bluebirda 620. Na chwile obecną nie mam zamiaru sprzedawać żadnego serwa bo oba bluebirdy (stary i nowo zakupiony) znów będa pracowały w tandemie z tą różnica, że tym razem poświęcę 15 minut na regulację żeby pracowały idealnie a nie jak poprzednio - wsadzić aby było.
Ja użytkuję model na 6V (4x baterie 1.5V) także napięcie jest dobre. 20kg na skręt daje radę. Jak zostałem z jednym 10 kilogramowym to było ciężko więc się zastanawiałem nad jednym ale w końcu wolałem zostać przy tych dobrych...

PostNapisane: Śr lis 13, 2013 10:13 pm 

No, może nie najgorsze, ale adekwatne do ceny :) No czego można się spodziewać po serwie z metalowymi zębatkami za 30 zł? Za tą cenę ciężko kupić zwykłe serwo na plastikach. Ja mam je na razie na skręcie i daje radę.

PostNapisane: Cz lis 14, 2013 10:52 pm 

Patryk Walerzak napisał(a):
Na chwile obecną nie mam zamiaru sprzedawać żadnego serwa bo oba bluebirdy (stary i nowo zakupiony) znów będa pracowały w tandemie z tą różnica, że tym razem poświęcę 15 minut na regulację żeby pracowały idealnie a nie jak poprzednio - wsadzić aby było.

Ja tylko jestem ciekaw czy jak przykręcałeś te serwa to włączyłeś apkę żeby złapały punkt ,,zero " i czy orczyki były w tedy idealnie równoległe względem siebie, bo chyba tu była przyczyna spalenia i blokowania tych serw.