|
Witam Model jak w podpisie, wczoraj było -1/0st.C ale miałem okazję i miejsce więc wziąłem suszarkę i zabrałem się za docieranie ustawiłem iglice oryginalnie, podgrzałem dokładnie silnik do ok. 70-80st.C wpompowałem paliwo i odpaliłem, złapał od razu(pierwsze jego odpalenie)
Koła się nie kreciły wiec obroty ok, zmniejszyłem jeszcze dawke powietrza minimalnie i chodził, temperatura rosła cały czas 75 do 90st.C jeszcze by urosła, ale pilnowałem i jak coś to zmniejszałem powietrze i spadała + suszarka(chłodzenie). Wypalił tak 2 baki przed 3cim cos mnie podkusiło i pokreciłem iglicami jeszcze raz zresetowałem do fabrycznych i 3bak nie chciał się rozgrzać miał tylko 50st.C, no ale ok. po tym przechyliłem i wylało się sporo oleju z wydechu(3-4ml) -olej mętny(kolor rdzy).
Po każdym baku gasiłem i ostygał po czym rozgrzanie(suszarka) i odpalenie + tłok w dół oczywiście co zgasiłem to tłok w górze więc srubokrętem(tak w instrukcji pokazane) za koło zamachowe je obracałem, ale dosłownie piszaczł i trzeszczał na zamachu te zabki co sa to się zjechały(pękały) -taki opór(masakryczny) miał i to cały czas nie zmienny przez 4 baki, myślę musze jeździć moze spadnie, bo ten zamach nie wytrzyma do końca i przy 4tym baku troche dawałem gazu na 1/4, dalej to samo(opór), 5 bak 1/4 i 1/3 gazu -poprawa(minimalnie lżej obrócić), 6bak na 1/3(gaz) jezdziłem i dalej baki do 60-70% gazu doszedłem i po tym juz przy obracaniu zamachem tylko trzeszczał(ale lżej obrócić), temeperatura podczas tego docierania początkowo 75-95st.c przy jazdach 95-112st.c -spaliłem 0,75L(tornado20%)
Pytanie czy dobrze to robię wszystko? nie myslałem że on aż taki opór bedzie miał ze zamach zabki straci(wydaje mi się ze zwiekszył się po pierwszym odpaleniu niż był nowy) aha bo sam o tym tez pomslałem chyba przy piatym baku że moze zalany(poluźniłem swiece i dalej cieżko wiec chyba nie kompresja tylko ciasne spasowanie)
Teraz snieg wiec z docierania dalszego nici, mam czas to moze by go rozebrać i zobaczyć jak to wyglada w srodku wszystko po tym docieraniu(z kąd ten mętny rdzawy olej)? już rozbierałem silniki nitro bez ich szkody to wiem co i jak rozebrać.
Co o tym wszystkim myślicie dobrze robię czy jestem na jakiejś złej drodze? bo nowym silnikiem nie miałem doczynienia a te wczesniej raczej juz troche pozajeżdzane były.
|