Witam wszystkich!
Mam niemały problem - chyba uszkodziłem silnik ! Ale od początku.....
Auto kupione i dotarte w rc-team.pl z wrocka na paliwie jetsa 25% po powrocie do UK zmieniłem paliwo na to -
http://www.ebay.co.uk/itm/HPI-Racing-Po ... 45fde47cbc - musiałem zmienić bo nigdzie nie mogłem jetsa paliwa dostać a nie chciałem ściągac paliwa z Polski.... i wtedy zacząły sie problemy....wysoka temperatura....ale udało mi się ją ustawić metodą prób i błędów ale ostatecznie silnik i tak się grzał.....to znaczy tak :
odpalam auto i czekam sobie aż sie silnik troszkę zagrzeje, ruszam (ponieważ mieszanka była bogata nie było przysłowiowego "zrywu" na starcie) i jadę jakieś 100 metrów sprawdzam temperaturę - zawsze powyżej 110 stopni
zanotowałem 137 max(tylko raz i zaraz szybko wyłączyłem silnik) ... na więcej nie pozwalałem sie nagrzać silnikowi - nie było możliwości przejechać tym autem całego baku na pełnej prędkości....
Podczas startu zaraz po odpaleniu dużo dymu i "mułowatość" auta, powyżej 90 stopni wracał zryw i można było szaleć ale tylko chwilkę żeby nie przegrzać silnika.
Bardzo mnie to złościło i postanowiłem że jutro podjadę do gościa (ma sklep modelarski) on powieział że wyreguluje mi tak auto że po przejechaniu całego baku na full prędkośći będę mógł trzymac silonik gołymi rękami (?) - chyba troszkę przesadził.
Ale dziś po pracy postanowiłem se chwilke pojezdzić ... pierwszy bak spoko, delikatna jazda na pełnej prędkości ale bez przesady co chwile sprawdzałem tenperaturę max 125 stopni, drugi bak i też spoko, większy power (miesznka bagata- dużo dymu) i w pewnym momencie auto stanęło......
Koła zablokowane i nie wiem co robić....jak myślicie co się mogło stać ?
Stawiam auto na ziemi próbuję go popchac do przodu i do tyłu ale jest opór...
Powiem że to nie jest moje perwsze auto poprzednie Thunder Tiger Tomahawk BX jezdził na tym samym paliwie i nie miałem problemów z temperaturą i smigał super

I teraz nie wiem co robić iść do tego gościa ze sklepu czy wysłac auto do serwisu w Polsce(rc-team.pl) chyba że macie jakiś lepszy niż ten z wrocka ?
Idą święta więc może od "mikołaja" dostanę na nowy silnik ?

Jeśli będzie potrzebna wymiana silnika to prosze o podpowiedz jaki silnik wybrać ?
Z góry dziękuję za pomoc

pozDrawiaM