Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 5:10 am

Autor
PostNapisane: Śr cze 08, 2011 7:13 pm 

Witajcie.
Po długiej przerwie postanowiłem ruszyć moim Bagusem w teren, ostatnią wyprawę oraz uruchomienie miał w Styczniu, przejechałem na nim około baku, aż do momentu kiedy zatrzymał się na drzewie i zgasł, od tamtej pory stał aż do dziś. Wrzuciłem model do bagażnika i wyruszyłem w trasę, a tutaj mała niespodzianka. Silnik ma już przejechane około 25litrów Merlina 25% Lecz według mnie jest w dobrej kondycji. Zatem tak, wrzuciłem model na starterBox kręcił, kręcił, kręcił i nie mógł załapać tego ostatniego tchnięcia żeby zapalić, zapach spalin, oraz powietrze z wydechu leciało, nawet jak ja to mówię zaczął "silnik dzwonić", lecz w tym momencie puściłem model, ponowiłem akcje lecz starania poszły na marne, sprawdziłem świece korzystając z okazji wymieniłem na letnie R5 O.S. Trochę próbowałem wyregulować i kręciłem iglicą w obecnej sytuacji jest wkręcona na "równi". Wróciłem do garażu i z wydechu wypłynął cały syf. A może silnik stracił już całkowicie kompresję, ponieważ gdy przekręcam palcem koło zamachowe nie napotykam na większy opór. Posiadacie dobrą rade jak ruszyć silnik? Przeszukałem parę tematów, lecz nie znalazłem wystarczającej wiadomości odpowiadające na mój problem. Z góry dzięki za pomoc.

PozdraVWiam.

GG.5599074

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr cze 08, 2011 7:31 pm 

Cześć

Po 1: Zalałeś silnik na maxa jak dlugo krecił bez zapalenia. Radziłbym wykręcić świecę i postawic go na boxa żeby wychlapał to paliwo ze środka. Zakręcić świece, potem zalać go delikatnie dmuchając w wężyk który utrzymuje ciśnienie w zbiorniku (tłumik--->zbiornik) i zobaczyć czy zagada.

Po 2: Jak przepracował 25 litrów to mozliwe jest że silnik nie będzie miał już ochoty zapalić, bo jest zużyty.

Po 3: Jak zaliczył "dzwona" w drzewo to może coś się stało z silnikiem. Może gażnik się poluzował i łapie lewe powietrze ? Mógł pęknąć blok (jak bylo w moim przypadku :)) Przyczyn może być naprawde wiele.

Pozdrawiam

PostNapisane: Śr cze 08, 2011 7:44 pm 

Alek Bogusławski napisał(a):
Cześć

Po 1: Zalałeś silnik na maxa jak dlugo krecił bez zapalenia. Radziłbym wykręcić świecę i postawic go na boxa żeby wychlapał to paliwo ze środka. Zakręcić świece, potem zalać go delikatnie dmuchając w wężyk który utrzymuje ciśnienie w zbiorniku (tłumik--->zbiornik) i zobaczyć czy zagada.

Po 2: Jak przepracował 25 litrów to mozliwe jest że silnik nie będzie miał już ochoty zapalić, bo jest zużyty.

Po 3: Jak zaliczył "dzwona" w drzewo to może coś się stało z silnikiem. Może gażnik się poluzował i łapie lewe powietrze ? Mógł pęknąć blok (jak bylo w moim przypadku :)) Przyczyn może być naprawde wiele.

Pozdrawiam

Punkt pierwszy przeprowadziłem w garażu.
Punkt Drugi jest to bardzo możliwe.
Punkt Trzeci, nie do końca zaliczył dzwona w drzewo, po prostu jadąc ścieżką zahaczył zaspę, przeleciał nad nią, zatrzymał się na gałęzi, palił, palił i zdechł podczas wyciągania z zarośli, od tamtego momentu stał.

W chwili obecnej powróciłem do ustawień fabrycznych. Hmm, jaki silnik polecacie na jego miejsce? Zastanawiam się nad sprzedaniem podwozia, bądź wyszarpaniem jakiegoś silnika. Wygląda to tak, kręci, kręci ale niema wystarczająco siły aby zapalić, na lekkim gazie próbuje przy wciśnięciu nie idzie dalej, a na kolejnej próbie jest odwrotnie. Jutro postaram się odpalić go jeszcze raz, może nagram krótki filmik.

GG.5599074

PostNapisane: Cz cze 09, 2011 10:15 am 

Chyba on juz nie zapali. Mocno jest zużyty. Looknij na silniki SH. Tanie i w miarę mocne.

Pozdro