Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 25, 2026 4:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 9:05 pm 

Witajcie.Posiadam RC Trophy 3.5. Przejechałem na nim ok 6-7 litrów paliwa.Od jakiegoś czasu podczas hamowania gaśnie.Jeśli jadę z większą prędkością i przyhamuje to jest ok,ale jak się pomału toczę lub na wolnych obrotach dam hamulec to Trofik mi zgaśnie. Posiadam aparaturę Spektrum DX3S i muszę powiedzieć,że ustawiony trymetr przepustnicy muszę mieć na ok +9, +10 by było ok podczas jazdy.Gdy dam mniej też podczas jazdy potrafi zgasnąć.Temperatura w normie ok 100 stopni.Możecie coś doradzić?Byłbym wdzięczny.Jako,że dopiero zaczynam przygodę z RC zielony jestem ja pietruszka :(
Ale to się zmieni,może za rok,dwa hehehe ;) Narazie potrzebuje Waszej rady,rady osób które w tym siedzą i się na tym znają.
Dziękuje serdecznie za porady i sugestie.
Pozdrawiam.

P.S
Nadmienię,że wcześniej nie miałem takich problemów, no może raz na jakiś czas zgasł ale było w miare ok ale teraz staje się to dokuczliwe.
Zobaczcie tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=3iVzPqVFEUc
Widać,że było OK :/

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 9:18 pm 

W każdym modelu silnik spalinowy połączony jest układem przeniesienia napędu poprzez sprzęgło.
Możliwe że jest zablokowane, zabrudzone, zardzewiałe. Zdarza się też czasami że pęknie sprężynka szczęki. Sprawdź je.

PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 9:44 pm 

Ok,dzięki,popatrze na to.Wiem,że ostatnio kolega mi coś grzebał przy tej śrubce któasię reguluje obroty,coś mi chciał "poprawić" to może i właśnie tak poprawił,że mam jak mam :(
Chciałbym też spytać na temat tego silnika:
http://cgi.ebay.pl/O-S-13895-OS-21-VZ-B-V-SPEC-VZB-Engine-1-8-Buggy-NIB-/150438656141?cmd=ViewItem&pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item2306d7b88d
Bardzo mnie korci by go zamontować w RC Trophy ale nie wiem, nie "zabije" to mi auta? Nie za słaby jest Trofik do tego silnika?Dyfry itp. nie połamie,nie trzeba będzie auta wzmacniać?

PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 10:09 pm 
Administrator forum

Trymerem tego nie ustawisz, ja obstawiam, że kolega przestawił tobie śrubkę iddle (mała wkręcona pod kątem w gaźnik, najczęściej ze sprężynką).
Ona reguluje otwarcie przepustnicy na biegu jałowym. Jeśli będzie zbyt mocno wykręcona, to serwo w czasie gdy nie dodajesz gazu bądź hamujesz zamyka przepustnicę zbyt mocno w efekcie uniemożliwiając przepływ wystarczającej (by podtrzymać pracę silnika w trybie bez obciążenia) ilości powietrza.

Sprawa z regulacją jest bardzo prosta.
1. Zdejmij filtr powietrza, ustaw serwo w pozycji hamowania, a następnie wkręcaj tę śrubkę.
2. Powinieneś zauważyć, że proporcjonalnie do wkręcania, szczelina przez którą przepływa powietrze robi się coraz większa.
3. Na początku proponuję zwiększyć szczelinę o 1mm.
4. Załóż filtr, odpal model na klocku (ponieważ po korekcie o 1mm może sam jechać, co nie jest wskazane ;)) i wkręcając/wykręcając śrubkę iddle ustaw tą szczelinę tak, by w pozycji hamowania silnik nie gasł, i jednocześnie nie "łapało" sprzęgło na silniku.

Co do silnika tego O.S. jestem sceptyczny. Seria V-Spec to silniki do wyczynowych buggy, bardzo mocne i bardzo wyżyłowanie (oraz bardzo drogie). Do trophy prędzej nada się słabszy brat V-speca OS MAX 21 VG http://osengines.com/engines/osmg2058.html. Mniej wyżyłowany silnik pochodzi dłużej, bo jego elementy nie będą miały tak ciężko, a przeniesienie napędu Twojego Trophy też z pewnością będzie bardziej zadowolone z takiego wyboru :).

PostNapisane: Pt kwi 30, 2010 10:31 pm 

Ok,Wielkie dzięki za pomoc.Zastosuję się do Waszych porad i sprawdzę ;)

PostNapisane: So maja 01, 2010 9:26 am 

Polecam Ci też to:
http://vimeo.com/7595905

Pamiętaj, że do jakiejkolwiek regulacji, silnik musi być rozgrzany. Możliwe, że masz też źle ustawione LSN - w tym wypadku żadna regulacja Idle nie pomoże. Bernard fajnie wszystko tłumaczy i pokazuje, więc nie powinieneś mieć problemu (o ile znasz angielski :? ).

OS to czołówka światowa jeśli chodzi o silniki. Jak chcesz to kup, zobacz co pada, bo jeszcze chyba nikt na ten pomysł nie wpadł :) OSy przy dobrej eksploatacji robią masakryczne przebiegi. Tylko pytanie, jak zniesie to Trophy ;)
A i taka rada - w modelu rób wszystko sam, nie że kolega Ci zrobi, poprawi, bo potem ktoś coś namiesza i nie wiesz co jest przyczyną. Chyba, że to kolega doświadczony i wie co robi :)
Pozdrawiam.

PostNapisane: So maja 01, 2010 6:36 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Polecam Ci też to:
http://vimeo.com/7595905

Pamiętaj, że do jakiejkolwiek regulacji, silnik musi być rozgrzany. Możliwe, że masz też źle ustawione LSN - w tym wypadku żadna regulacja Idle nie pomoże. Bernard fajnie wszystko tłumaczy i pokazuje, więc nie powinieneś mieć problemu (o ile znasz angielski :? ).

OS to czołówka światowa jeśli chodzi o silniki. Jak chcesz to kup, zobacz co pada, bo jeszcze chyba nikt na ten pomysł nie wpadł :) OSy przy dobrej eksploatacji robią masakryczne przebiegi. Tylko pytanie, jak zniesie to Trophy ;)
A i taka rada - w modelu rób wszystko sam, nie że kolega Ci zrobi, poprawi, bo potem ktoś coś namiesza i nie wiesz co jest przyczyną. Chyba, że to kolega doświadczony i wie co robi :)
Pozdrawiam.

Dzięki,postaram się robić sam ale naprawdę doświadczenie u mnie zerowe,strach się czegokolwiek dotknąć i tak właśnie jest :(
Zaraz filmik zobacze,może zakumam o co chodzi.A jeśli chodzi o silnik do Trophika.. Może coś doradzisz też w tej kwestii?Chciałbym generalnie coś mocniejszego.Planowałem kupić silnik i tłumik to trofika a w przyszłości,jak opanuję już RC to po przesiadce do innego modelu,bardziej zaawansowanego,przełoże silnik i tłumik tylko właśnie,jak ta zmiana wpłynie na Trofika? Trzeba to będzie robić z głową ;/ a ja niestety posiadam zerowe pojęcie. :(

PostNapisane: So maja 01, 2010 6:45 pm 

Model nie gryzie :) Od początku robię wszystko sam i wiele popsułem, ale dzięki temu umiem naprawić model, nawet polepszyć to, co trzeba :)

Co do silnika. Nie chcę być tendencyjny, ale...
SH 2008 wychodzi najtaniej jeśli chodzi o eksploatację. Oczywiście można z USA pociągnąć lepszy silnik w tej cenie (chociażby V-spec), ale przemyśl koszt np. korby lub łożysk - do SH korba 70zł, kpl. łożysk 130 - 150 jakoś. Popatrz też na silniki RB, GRP (Sport ze srebrnym radiatorem, bardzo przyjemnie chodzi), jeśli w USA to Werks, GO itp. itd. Tylko daleko od Axe Rossi :)

No i przede wszystkim, ile masz pieniędzy?

PostNapisane: So maja 01, 2010 7:20 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Model nie gryzie :) Od początku robię wszystko sam i wiele popsułem, ale dzięki temu umiem naprawić model, nawet polepszyć to, co trzeba :)

Co do silnika. Nie chcę być tendencyjny, ale...
SH 2008 wychodzi najtaniej jeśli chodzi o eksploatację. Oczywiście można z USA pociągnąć lepszy silnik w tej cenie (chociażby V-spec), ale przemyśl koszt np. korby lub łożysk - do SH korba 70zł, kpl. łożysk 130 - 150 jakoś. Popatrz też na silniki RB, GRP (Sport ze srebrnym radiatorem, bardzo przyjemnie chodzi), jeśli w USA to Werks, GO itp. itd. Tylko daleko od Axe Rossi :)

No i przede wszystkim, ile masz pieniędzy?

Posiadam budżet na dzień dobry ok 1 tyś zł na tuning trofika.
Kolega mi proponuje taki tłumik:
http://www.amainhobbies.com/product_info.php/products_id/17373/n/OFNA-Jammin-JP-4-Chrome-Polished-Off-Road-Tuned-Pipe
No i teraz kwestia silnika :/
Gdybyś mógł mi doradzić dokładnie jaki model silnika mogę wziąć pod uwagę będę naprawdę bardzo wdzięczny.

PostNapisane: So maja 01, 2010 7:39 pm 

Tłumik jest ok, podkręca górne obroty. Tylko jeśli mogę podpowiedzieć, to weź wersję Hard Anodised - polerowany zaraz się usra w piachu i błocie i trzeba go na nowo polerować często ;) I jeśli brałbyś silnik, do którego jest dedykowany wydech, to lepiej wziąć taki.

Poprzeglądaj oferty Polskich dystrybutorów jak wygląda zaplecze z częściami i ich dostępność, to ważny aspekt. Tak jak mówiłem SH 2008, GRP Sport, Orion i tak dalej. Poprzeglądaj fora, na przykład rctech.net, poczytaj opinie na amainie i daj linki tutaj :) Od siebie mogę polecić silniki SH, a odradzić silniki Axe Rossi. Innych nie miałem.

PostNapisane: So maja 01, 2010 8:13 pm 

wicher123 napisał(a):
...Chciałbym generalnie coś mocniejszego.Planowałem kupić silnik i tłumik to trofika a w przyszłości,jak opanuję już RC to po przesiadce do innego modelu,bardziej zaawansowanego,przełoże silnik i tłumik tylko właśnie,jak ta zmiana wpłynie na Trofika? Trzeba to będzie robić z głową ;/ a ja niestety posiadam zerowe pojęcie. :(

Po co ci nowy silnik? :roll:
Wyreguluj go właściwie, używaj dobrego paliwa i ciesz się z jazdy.
Nie zawracaj sobie głowy kombinacjami z silnikiem. Praktyka mówi nam że to raczej strata czasu i pieniędzy. :wink:

PostNapisane: So maja 01, 2010 9:17 pm 

HPI Polska napisał(a):
wicher123 napisał(a):
...Chciałbym generalnie coś mocniejszego.Planowałem kupić silnik i tłumik to trofika a w przyszłości,jak opanuję już RC to po przesiadce do innego modelu,bardziej zaawansowanego,przełoże silnik i tłumik tylko właśnie,jak ta zmiana wpłynie na Trofika? Trzeba to będzie robić z głową ;/ a ja niestety posiadam zerowe pojęcie. :(

Po co ci nowy silnik? :roll:
Wyreguluj go właściwie, używaj dobrego paliwa i ciesz się z jazdy.
Nie zawracaj sobie głowy kombinacjami z silnikiem. Praktyka mówi nam że to raczej strata czasu i pieniędzy. :wink:

Chciałem tylko spróbować zwiększyć nieco moc mojego Trofika ;)

PostNapisane: N maja 02, 2010 6:03 am 

wicher123 napisał(a):
...Chciałem tylko spróbować zwiększyć nieco moc mojego Trofika ;)

Polecam wybrać się na zawody.
Poczujesz prawdziwy cel posiadania modelu, adrenalinę, spotkasz się z kolegami, zdobędziesz doświadczenie.
Zobaczysz wówczas co jest rzeczywiście ważne.
Zaufaj mi ze twój "Trophik" ma wystarczająco mocy. Warto natomiast wiedzieć jak wykorzystywać jego możliwości.
Tej wiedzy nie zdobędziesz przez internet. :wink:

PostNapisane: N maja 02, 2010 9:04 am 

HPI Polska napisał(a):
wicher123 napisał(a):
...Chciałem tylko spróbować zwiększyć nieco moc mojego Trofika ;)

Polecam wybrać się na zawody.
Poczujesz prawdziwy cel posiadania modelu, adrenalinę, spotkasz się z kolegami, zdobędziesz doświadczenie.
Zobaczysz wówczas co jest rzeczywiście ważne.
Zaufaj mi ze twój "Trophik" ma wystarczająco mocy. Warto natomiast wiedzieć jak wykorzystywać jego możliwości.
Tej wiedzy nie zdobędziesz przez internet. :wink:

Byle tylko były rozgrywane w olokicach Nysy, Opola to czemu nie ale niestety raczej nie ma i chyba nie będzie :(

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 8:21 pm 

Witajcie,dziś udałem się na tor by spróbować ustawić Trofika.Okazało się,że zastosowałem się do rad z filmu w poscie wyżej.
Wystarczyło dokręcić śrubkę IDLE ok 1/2 i już model nie gaśnie, wszystko chodzi cacy ;)
Oczywiście robiłem to już na rozgrzanym silniku ok 95 stopni ;)
Dzięki za porade.
Mam nadzieję,że to pomoże i nie będę musiał ingerować gdzieś jeszcze i przykręcając IDLE chyba nic nie nawyrabiałem :/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona