Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 11:57 am

Autor
PostNapisane: Pt lut 19, 2010 10:24 pm 

Witam. Jestem dość świeży w temacie modeli rc więc proszę o wyrozumiałość i pomoc w miarę możliwości.
Mam wyżej wymieniony model z silnikiem Nitro Star G3.0. Problem polega na tym że nie mogę go prawidłowo ustawić. Zgodnie z ustawieniami serwisowymi jest poustawiany i jak go odpalę i włączę elektronikę to gaśnie. Tak samo dzieje się jak wciskam hamulec. Pokręciłem śrubką od idla zdaje się (ta ze sprężynką) i udało mi się uzyskać efekt nie gaśnięcia silnika jak jest włączona elektronika ale za to koła kręcę się cały czas. Nie mogę osiągnąć efektu zatrzymanych kół. Poza tym z rury wydechowej leje się a nie leci olej. Na próbach dziś jak chciałem go ustawić to wyleciało tyle tego oleju że cały podjazd zalany.
Załamanie rąk bo co zmieniłem delikatnie idla to z kolei silnik się tak rozkręcał że myślałem że odleci.
Bardzo proszę o porady bo nie wiem co mam zrobić a chciał bym już pojeździć autkiem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 20, 2010 4:28 pm 

ustaw obroty tak, aby silnik pracował spokojnie a po wlaczeniu aparatury ustaw trymer gazu tak zeby model nie jechał dozo info znajdziesz na : http://www.youtube.com/watch?v=aFXf1BPpSxQ

PostNapisane: So lut 20, 2010 5:13 pm 

ehhh. dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi. już ręce opadają.
filmy jakie pokazałeś oglądałem może już z 10 razy bo mam do autka DVD i chciałem poustawiać właśnie zgodnie z instrukcją ale mam jakiegoś pecha.
silniczek uruchomiłem po 3 godzinach zmagań. po pewnym czasie ciągle gasł. do tego stopnia że nie dało się go prawidłowo dotrzeć. okazało się że blok silnika nie jest skręcony dobrze i od drgań wykręciły się śrubki zaraz za starterem. w bloku powstała nieszczelność i silnik ładnie chodził na wysokich i się wkręcał bo łapał dodatkowe powietrze. na wolnych już nie łapał tyle i gasł. rozebrałem te elementy i się okazało że od drgań się wyrobił jeden z gwintów. skręciłem wszystko do kupy na klej do śrub i na razie 3 wystarczają i jest szczelny (mam nadzieję) ale wolnych dalej nie umiem ustawić. niby koła przestały się kręcić ale ciągle z jakiegoś powodu silnik gaśnie i nie da się go dotrzeć. czasem już działa ok ale w momencie dodania gazu gaśnie. czasem sam ni z tego ni z oweg wchodzi na wyższe obroty. czasem znowy jest tak że przy naciśnięciu hamulca gaśnie. umiem już poradzić sobie z tymi problemami ale za chwilę pojawiają się nowe. może to problem z temperaturą?? piszą na forum żeby nie docierać jak jest mniej niż +10c a u mnie było dziś około 7 więc sam nie wiem. jutro zabieram się od nowa za próbowanie aż do skutku bo dziś mam już dość. muszę wyczyścić silnik i autko bo w zamieszaniu aż się troszkę ubrudziło.
będę wdzięczny za porady ale wiem że nie ma o czym pewnie wiele pisać w sensie doradzania bo to za wile problemów w jednym. ogólnie muszę powalczyć. może dam radę
Pozdrawiam

PostNapisane: So lut 20, 2010 5:27 pm 

Jak wciskasz mu hamulec to ma za mało powietrza i gaśnie,wyciągnij filtr i zobacz czy jest w gaźniku przerwa 1 mm (iglica)

Do Zobaczenia na zawodach

PostNapisane: N lut 21, 2010 2:37 pm 

ehhhh ręce już odpadają. pomocy !!!!
koledzy dziś kolejne 2h z autkiem i totalna porażka. odpaliłem go i chodził chwilę ok. udało mi się nawet ustawić ładnie obroty i tak żeby koła się nie poruszały. no więc skoro się udało to pomyślałem pora na właściwe dotarcie więc postawiłem na ziemi i niech sobie chodzi. pochodził z pół zbiorniczka i zgasł. jak zgasł to już klapa. problem z odpaleniem był drobiny no ale załapał tyle że na tych samych ustawieniach zmieniły się obroty i koła zaczęły znowu wirować. ok pokombinowałem chwilę i nic to nie dało to pomyślałem niech sobie się kręcą delikatnie aby się silnik dotarł może potem uda się złapać ustawienia. no chodził sobie znowu może z pół zbiorniczka i klapa. gaśnie co chwilę nie zależnie od ustawień. jak wchodzi na wyższe obroty to jest ok jeśli idzie o gaśnięcie ale znowu rpm ma wysokie a z rury dym no i koła wirują. jak zmniejszam obroty czy to śróbką czy to trymerem to gaśnie. często potrafi już się ustawić i za chwilę bez dotykania niczego dostaje szalonych obrotów. wkręca się i jak chcę zmniejszyć obroty trymerem to gaśnie.
bardzo proszę o porady bo w sumie to mój pierwszy model i nie mogę się doczekać kiedy naprawdę ruszy i pojedzie a już tracę nadzieję....
POMOCY !!!

PostNapisane: Pn lut 22, 2010 10:12 am 

moim zdaniem ma za duzy dopływ paliwa bo pewnie dysze masz ustawione na dotarciu, sprawdz czy masz dobrze dokreconą sróbkę mocującą gaznik bo moze gdzies lapie lewe powietrze. Jak ci zgasnie to wez odkrec swiece scisnij palcami węzyk od paliwa i szarpnij pare razy szarpanką tak zeby pozbyc sie nadmiaru paliwa następnie znowu wkręc swiece, przyciśnij palcami wezyk od paliwa i spróbuj odpalić. Jezeli odpali to znaczy ze dostaje za duzo paliwa i dlatego gasnie. Jak juz odpalisz to najlepiej weź postaw go na jakiejs podstawce i dodawaj lekko gazu tak bardzo powoli i wypal chodz z 2 baki ale pilnuj temperatury silnika. Mam nadzieje ze masz filtr powietrza załozony ? na jakim paliwie jezdzisz ? nie poddawaj sie te silniki wymagają troche cierpliwosci (wiem bo tez za pierwszym razem tydzien sie meczyłem zanim doszedłem jak ma być) ;)

PostNapisane: Pn lut 22, 2010 2:05 pm 

udało mi się wczoraj popracować nad ustawieniami. zajęło mi to 3 godziny. wydaje mi się że ustawienia trzeba modyfikować zależnie od temperatury silnika. będzie tak pewnie aż do dotarcia do końca. silnik pochodził ze 3 zbiorniki powoli na podstawce. gasł kilka razy ale odpalał na nowo. potem postawiłem na drodze i pojeździłem powoli no i nie zgasł ani razu. przejechał tak powoli cały zbiornik paliwa ale na końcu przy zakręcaniu uderzył bokiem w krawężnik no i są pierwsze straty. wo wymiany tylnia ośka bo odpadło koło. przestój chwilowo mam ale za to dokupiłem sobie właśnie przy okazji filtr paliwa bo nie miałem. jeżdżę na model techniks 16%. pozdrawiam i dzięki za porady. jak tylko przyjdą części to się dostosuję.