Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 8:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Wt sty 25, 2011 9:51 pm 

A nie spadłeś gdzieś na śnieg tak żeby zaprószyło filtr? Jak wciągnęło wodę, to natychmiast rozbieraj czyść, nasmaruj łożyska, ale raczej małe szanse żeby go uratować.

A no i podstawa, kolega zadał dobre pytanie, docierałeś?

Bo może zdążyłeś już silnik zajechać:D

Wpadnij do mnie, zgadamy się pomogę ci z tym, pogadamy dokładnie. Napisz na gg dokładniej.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 25, 2011 10:43 pm 

Silnik docierałem, zanim trafiłem na forum to na google znalazłem jakąś stronę gdzie było opisane jak dotrzeć silnik, zrobiłem tak jak tam pisało. Silnik raczej nie jest zajechany do jeszcze nie jest wyregulowany, więc nadal wydobywa się duża ilość paliwa z tłumika. Nie jeździłem po śniegu, fakt raz przejechałem przez wodę ale mój filtr jest zabudowany więc marne szanse żeby się tam woda dostała, z resztą ładnie się obraca i kompresję chyba też ma dobrą. w środku też ładnie wygląda, co prawda nie rozbierałem go ale przez moją głupotę musiałem go wymontować bo chciałem go odpalić na starter box'sie i źle podpiąłem baterię - przez to zerwałem sprężynę w szarpance, ale już naprawiłem. Dzięki temu patrzyłem do środka i wszystko ładnie wygląda.
Z chęcią bym wpadł, ale aktualnie jestem za granicą, będę w polsce pod koniec kwietnia, więc mam nadzieję że w tedy uda nam się spotkać.

PostNapisane: Wt sty 25, 2011 10:57 pm 

Czekam na kontakt, na pewno pomogę.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 3:11 pm 

Potrzebuje zmienić olej w amortyzatorach, wiem że jest mnóstwo informacji na ten temat, ale ja nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi dla mnie. Jeden amortyzator pracuje inaczej niż pozostałe, chciałbym wymienć olej we wsztystkich i teraz mam pytanie, olej z jakim oznaczeniem powinienem kupić, albo inaczej który olej jest rzadki a który gęsty ? rzadki to 10 000 a gęsty 3 000 czy na odwrót ?

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 4:37 pm 

Wieksza liczba olej twardy, mniejsza liczba olej miękki.
Do amortyzatorow zakres od 100 do 1000 CPS/CST
Generalnie w offroadzie uzywa sie zakresu 300-400 do 700
Olej do amortyzatorów ma często oznaczenie WT, tu masz przelicznik http://www.offroad-cult.org/Special/cps ... onvert.php

10000 (10k) i 3000 (3k) to juz oleje do dyfrów.

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 9:28 pm 

i to jest konkretna odpowiedź, Dzięki :)

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 10:09 am 

Mam kolejny problem, próbuje wyregulować silnik i jestem trochę zdezorientowany. Usatwiam silnik według kilku instrukcji jakie tutaj wyczytałem i silnik pracuje w miarę dobrze, ładnie przyspiesza itp. ale jego temperatura to około 140-150 stopni!!!! jak ustawię go do około 110 to wtedy nie przyspiesza ładnie, pluje olejem i wogóle kicha. Moje pytanie brzmi, czy ustawiając go do optymalnego przyspieszenia i wysokiej temperatury nic mu się nie stanie ? dodam że mój silnik to 30cx (chyba inne oznaczenie to .30).

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 4:05 pm 

Jak twój silnik będzie miał tak dużą temperaturę to się przegrzeje i będzie kicha. A temperaturę pewnie masz taką dlatego,że masz za gorącą świecę . Daj zimniejszą i powinno być ok.

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 8:15 pm 

Zmiana ciepłoty swiecy nie zmieni Ci temperatury silnika podczas pracy.
Spróbuj dać mu bogatsza mieszankę na HSN, a potem popróbuj podkręcic mu minimalnie LSN. Może tu lezy problem?
Jakiego paliwa uzywasz?
Na temperaturę moga tez mieć wpływ za wysoko ustawione wolne obroty.

Jest jeszcze jedna możliwość, niestety ta najgorsza, że widocznie ten silnik tak ma. Zbic mu sie temperatury nie da, więc pochodzi, pochodzi, az kiedys zdechnie.
Silniki "GO" maja tendencje do osiagania takich wysokich temperatur i rzadko kiedy cos da sie z tym zrobić.
Znam modelarza, który miewał takie silniki, z tym, że on, w domowy sposób wzbogacał paliwo olejem dla lepszego smarowania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2