Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 8:28 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 15, 2010 6:18 am 

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo już trzy razy pisałem, że jałowe (szczelina) reguluje się tą żółtą śrubą. Niczym innym.
A dymić ma w całym zakresie obrotów, na jałowych oczywiście najmniej

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 7:23 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo już trzy razy pisałem, że jałowe (szczelina) reguluje się tą żółtą śrubą. Niczym innym.
A dymić ma w całym zakresie obrotów, na jałowych oczywiście najmniej

No dobra ale ja tak namieszałem bo ustawiałem ręcznie szczelinkę odkręcając ramie od serwa i ile ona powinna mieć na jałowym?
No a ale jak wkręcę ta żółtą śrubkę tak żeby się nie domykało przy hamowaniu to koła się obracają ;/

Ostatnio edytowano Cz lip 15, 2010 8:27 am przez QQxQ19, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 8:19 am 

Tak jam mówili koledzy wyżej, musisz wkręcić idle, ale tak, żeby model nie jechał na jałowych i nie gasł podczas hamowania.

Teraz praktyka: ;)

Postaw model na jakimś kołku, czy pudełku, jeśli wciśniesz hamulec i model gaśnie wkręć idle (tą żółtą) o 1/4 obrotu.
Odpalasz znowu i jeśli nadal gaśnie podczas wciśnięcia hamulca znów 1/4 obrotu.
U mnie wystarczyło tyle (miałem ten sam problem), ale jeśli model nadal będzie gasł to wkręcaj tak aż do skutku, ale teraz już po 1/8 obr. to zrobisz to dokładniej.

W razie gdyby model już nie gasł podczas hamowania, a miał za duże obroty jałowe spróbuj delikatnie wykręcić śrubkę, ale tylko trochę.

Mam nadzieje, że to dość zrozumiałe. ;)

Pozdrawiam.

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 8:27 am 

Z opisu podanego przez ciebie na poprzedniej stronie.
Jak już to załatwisz to teraz ustaw serwo gazu. Trymer (to pokrętło na na nadajniku) ustaw ustaw tak, żeby przepustnica się zamknęła i nie dalej. jak dodasz gazu to ma się otwierać, jak puścisz to ma wrócić "na środek" tak, żeby się przepustnica zamknęła, jak naciśniesz hamulec to cięgno gazu nie może już pójść dalej domykając przepustnicę. Jeśli będzie się dalej cofać to nie ustawisz jałowych. Przy hamowaniu będzie gasł.

Wynika z tego ze na jałowym przepustnica ma być zamknięta a ja robiłem tak ze jest na 1mm otwarta może w tym problem?

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 8:56 am 

QQxQ19 napisał(a):
Jak już to załatwisz to teraz ustaw serwo gazu. Trymer (to pokrętło na na nadajniku) ustaw ustaw tak, żeby przepustnica się zamknęła i nie dalej. jak dodasz gazu to ma się otwierać, jak puścisz to ma wrócić "na środek" tak, żeby się przepustnica zamknęła, jak naciśniesz hamulec to cięgno gazu nie może już pójść dalej domykając przepustnicę. Jeśli będzie się dalej cofać to nie ustawisz jałowych. Przy hamowaniu będzie gasł.

Wynika z tego ze na jałowym przepustnica ma być zamknięta a ja robiłem tak ze jest na 1mm otwarta może w tym problem?

Witam.
Przepustnica zamknięta czyli pozostawiona szczelinka 1mm.

Serwo ustaw tak żeby w stanie spoczynku(bez dotykania cyngla gazu i hamulca w aparaturze) nie naciskało na hamulce i żeby była szczelinka 1mm.
Jeżeli szczelinka jest za mała to reguluj ISN (ta żołta).
Tą szczelinke ustaw na 2-3 mm i odkręcaj ISN(zmniejszaj szczelike aż model zgaśnie)
Jak zgaśnie to wkręć śrube ISN(zwiększ szczelika o 1/8 obrotu śruby i gotowe).
To tyle :)
Prościej sie nie da.

Wszystko wyjaśnione

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 9:35 am 

QQxQ19 napisał(a):

Poruszaj ręką ramię przepustnicy. Ma się poruszać od pełnego otwarcia do zamknięcia, z tym, że zamknięcie oznacza tą szczelinę 1mm jak Adaś napisał.
Żółta śruba to nic innego jak zderzak, który nie pozwala przepustnicy zamknąc sie do końca. Kręcąc nią ustalasz "zerowe otwarcie przepustnicy" czyli bieg jałowy.
Serwo gazu musisz ustawić trymerem tak, żeby w pozycji zerowej przepustnica opierała się o zderzak wtedy przy hamowaniu nie ma możliwości jej domknięcia. Jak ustawisz już trymer to wtedy śrubką możesz ustawić bieg jałowy tak, żeby w powietrzu koła się nie kręciły. Trzeba obroty ustawić na granicy łapania sprzęgła, dzięki temu model nie będzie gasł na postoju i jednoczesnie klocki sprzęgła nie będą się ścierać.

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 2:59 pm 

Ok dziękuję udało się najpierw ręcznie ustawiłem otworek 1mm i wkręciłem ta na żółto zaznaczoną śrubkę i koła się nie kręciły na jałowym ale później znowu zaczeły się kręcić.No ale to wyreguluje.
A teraz jak tak zrobiłem to przepustnica otwiera się na 3/4 otworu czy to nic? Wcześniej otwierała się w całości.Czy to w niczym nie przeszkadza?
No i nie chce mi palić na ciepłym silniku, nie wiem czy to wina grzałki bo bateria starczy mi na 2-3 odpalenia.
No i ma luzy na kołach jak tak złapie się za koło to chodzi na boki wszystko dokręcone łożyska wyglądają dobrze czy tak ma być?

Ważne!!(Jaką mogę dobra i tanią grzałkę kupić?
I jakie amortyzatory do tego modelu były by dobre? Bo jeden z nich nie odbija do końca brakuje w nim jednego elementu.)

Znalazłem taką Właśnie chodzi mi Żeby była ładowarka,wymienny akumulatorek no i duża pojemność akumulatorka.
http://www.conrad.pl/websale7/Grza%b3ka ... a%2fmd5%7d
No ale jest droga nie da się znaleźć nic podobnego ale taniej?
A jak coś to dobra grzałka i sklep?

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 4:27 pm 

QQxQ19 napisał(a):
A teraz jak tak zrobiłem to przepustnica otwiera się na 3/4 otworu czy to nic? Wcześniej otwierała się w całości.Czy to w niczym nie przeszkadza?

Masz 3/4 mocy.
Przepustnica musi być cała otwarta.Tak jak w prawdziwym samochodzie jak masz 3/4 przepustnicy to nie masz całej mocy i obrotow.
Jak masz kogoś w swoim mieście kto jezdzi modelami to idź do niego bo widze że za bardzo ci to nie wychodzi...

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 4:35 pm 

No właśnie nie ma nikogo w mieście.
To nie wiem jak to zrobić żeby był 1mm na jałowym i hamulcu a żeby się cała otwierała na gazie.
A polecił by ktoś dobrą ale to dobrą grzałkę?

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 5:14 pm 

Ech, pokręciłeś, poprzestawiałeś, tak to jest jak się zaczyna kręcić nie czytajkąc instrukcji.
Poluzuj jeszcze raz tą śrubę od ramienia przepustnicy, potem trymerem ustaw serwo w środkowym położeniu. Serwo przestawiając się pociągnie za sobą ramie przepustnicy. Dokręć ramię przepustnicy. Po tej operacji przepustnica powinna się otwierać do końca. Znów trymerem musisz tak ustawić serwo, żeby przy hamowaniu cięgno gazu już się nie cofało i nie domykało przepustnicy, bo będzie gasł przy hamowaniu.

Usiądź sobie nad tym modelem i popatrz jak działają poszczególne mechanizmy. Dopóki nie zrozumiesz co jak działa nie odczytasz poprawnie tego co piszemy. Kręcenie po omacku nic nie daje.

Jak chcesz kupić dobrą i tanią grzałkę to kup dwie, jedna dobrą, drugą tanią.
grzałka z ładowarką, ten model używali prawie wszyscy moi znajomi kiedy jeszcze bawiłem się w modelarstwo

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 5:30 pm 

No dobra na razie poczekam i zamówię grzałkę.
A ta co podawałem wyżej jest nie wiele droższa ale czy jest dobra? w zestawie spory akumulatorek bo 3000mAh.
No i jakie amortyzatory by pasowały do mojego modelu?
Jaką średnice powinien mieć przewód paliwowy?
I czemu model gaśnie jak jest rozgrzany?

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 5:34 pm 

QQxQ19 napisał(a):
I czemu model gaśnie jak jest rozgrzany?

Masz termometr?Jeżeli tak to jak ma 120-130 stopni to gaśnie?

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 5:49 pm 

No właśnie nie mam ;/ dlatego chciałem dać mieszankę fabryczną ale nie wiem na ile wkręcić lub wykręcić śrubkę od mieszanki ;/

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 5:59 pm 

Z tego co pisałeś wcześniej wynika ze model ma co najmniej 2 lata.Nie wiesz kto był jego poprzednim użytkownikiem i jak ten model był traktowany.Obawiam sie że silnik już padł.
I nic z tego nie będzie.

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 6:15 pm 

Wiem kto go użytkował a raczej nie model stał w piwnicy trochę ponad 2 lata kolega dostał go od siostry z Francji.
Model był dotarty no ale się znudził i odstał swoje.
Silnik ma kompresję tego jestem pewien ;p przeczytałem dużo tematów jak to sprawdzić ;p

I niby w metalowych gaźnikach jest coś takiego że paliwo się nagrzewa i paruje i odpycha paliwo w przewodzie paliwowym i właśnie coś takiego za obserwowałem ze paliwo odchodzi od gaźnika.

Więc kto pod radzi jakie amortyzatory by pasowały?
Oraz czy ta grzałka jest warta zakupu?
http://www.conrad.pl/websale7/Grza%b3ka ... a%2fmd5%7d
Jest wiele podobnych grzałek np: http://riku.pl/#product_cat:167|2789 ale ta wyżej ma duży akumulatorek (3000) no ale czy ta firma i sklep to coś dobrego?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona