Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 4:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lis 27, 2012 1:53 pm 

Witam mam pewien problem z regulacja silnika w moim modelu, po czesciowym dotarciu silnika przyszedl czas na zwiekszenie osiagow, sporo przeczytalem na ten temat i wydaje mi sie ze dobrze to robie... gdy chce zubożyć mieszanke paliwa przekrecajac srube wysokich obrotow zgodnie z wskazowkami zegara nie zauważam wiekszej poprawy a wrecz odwrotnie... silnik przyspiesza dosyc dobrze, widac duzo dymu ale gdy otworze przepustnice jeszcze bardzie silnik zaczyna sie dlawic... im bardziej wkrecam srube HSN tym szybciej sie dlawi... nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje :? moze spowodowane jest to tym ze silnik bierze lewe powietrze? gaznik sprawdzilem i wydaje sie byc szczelny, moze broblem tkwi gdzie indziej? Prosze o pomoc :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 7:13 pm 

Cześć
Może się tak dziać (a raczej na pewno) przez to, że za bardzo zubożyłeś mu mieszankę. Także wykręć hsn dotąd do puki nie wejdzie na swoje maksymalne obroty. Potem możesz się delikatnie pobawić LSN żeby poprawić dół.
Pozdrawiam :wink:

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 8:16 pm 

wydaje mi sie ze to nie przez to... zaczynam regulacje od ustawien fabrycznych (sruba jest rowno z obudową) wkrecam o 1/8 obrotu w prawo, dawka paliwa powinna sie zmniejszac i osiagi powinny sie zwiekszac a u mnie nie dzieje sie tak... nie moge otworzyc przepustnicy na maxa bo silnik zaraz sie dlawi... probowalem zwiekszyc dawke paliwa ale to tez nic nie daje. jedynie na ustawieniach fabrycznych da sie wcisnac troche wiecej gazu a regulacja prawie nic nie daje...
Pozdrawiam

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 9:14 pm 

Więc popatrz jeszcze czy układ paliwowy wraz ze zbiornikiem oraz wydechowy jest na pewno szczelny, może być również współczynnikiem zatkany filtr paliwa, lub jakiś paproch siedzi w dyszach gaźnikowych albo w wężykach.
Pozdrawiam

Spektrum
GRP
Lightning stadium 2 pro / Serpent Cobra T

1/10 2WD
buggy brushless
GG:41248220

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 9:16 pm 

Sprawdź szczelność całego układu paliwowego i wydechowego. Tak jak kolega napisał silnik może się dławić z braku paliwa. Na pewno to są ustawienia fabryczne do tego gaźnika?

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 9:39 pm 

uklad wydechowy wczoraj sprawdzalem i wydaje sie byc szczelny, nie widzialem zeby uszczelka od tlumika byla jakos zużyta, ale zobacze jeszcze raz dla pewnosci. Sprawdzalem tez szczelnosc zamkniecia zbiornika na paliwo i gdy dmuchalem w ten wezyk co dochodzi do tlumika, zatykajac wezyk od paliwa jakas odrobinka powietrza wydostawala sie spod zamkniecia ale wydaje mi sie ze to nie ma tak duzego znaczenia. gaznik wczoraj sprawdzalem i jest raczej szczelny... Moze jest jakas nieszczelnosc przy bloku silnika? np w tym miejscu gdzie znajduje sie szarpanka. Ustawienia fabryczne mam dobre, bo czytalem ze dla tego gaznika zeby takie ustawic trzeba wkrecic iglice wysokich obrotow do konca a potem odkrecic 4,5 obrotu wiec wychodzi rowno z obudowa tej iglicy.
Dzieki za odp

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 10:18 pm 

Na jakim paliwie jeździsz?
Masz odpowiednią świecę?
Jaką ma temperaturę silnik jak jeździ?

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 10:58 pm 

paliwo Optimix RTR 20% Nitro Car Fuel, swieca fastrax b4 chyba srednio goraca, temperatura to tak miedzy 90 a 110 max

PostNapisane: Śr lis 28, 2012 10:14 am 

Może ustaw jeszcze LSN do ustawień fabrycznych i rozpocznij regulację od nowa obu iglic.

Napisz jeszcze jak docierałeś silnik i była jego temperatura jak przeprowadzałeś ten proces.

PostNapisane: Śr lis 28, 2012 3:16 pm 

dzisiaj tak zrobie. Przy docieraniu kierowalem sie instrukcja glownie z filmow na youtube tych z hpi, tylko ze te pierwsze 3 zbiorniki spalilem na obrotach jalowych, a potem jezdzilem max do polowy gazu, wyjezdzilem tak chyba ze 3-4 zbiorniki. Przy jezdzie temp. silnika graniczyla miedzy 90 a jakies 105 stopni, juz nie pamietam dokladnie, a podczas docierania na postoju nie mialem jeszcze termometru wiec nie wiem ile wynosila... Ale raczej nie byla wysoka, z tego co sprawdzalem po dotyku. Jesli chodzi o kompresje w tym momencie to wydaje mi sie ze jest bardzo dobra, dosyc ciezko jest go przelamac.

PostNapisane: Śr lis 28, 2012 3:20 pm 

Ok to spoko. Silnik był dobrze dotarty i jak ma kompresję to jest dobrze, ale nie wiem dlaczego ma takie problemy.

PostNapisane: Śr lis 28, 2012 4:38 pm 

zobaczymy dzisiaj co z tego bedzie. Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz lis 29, 2012 4:38 pm 

sprawdzilem i nadal jest ten sam problem... Juz wkurza mnie ten silnik. w ktora strone nie krecic to i tak zle... Moze wymiana gaznika zalatwila by problem, albo wszystkich uszczelek?

PostNapisane: Cz lis 29, 2012 6:58 pm 

A paliwo masz świeże? Może jest już długo otwarte, lub puszka nieszczelna i nitro zwietrzało?
Jak to nie to, to ja już nie wiem, nich się inni bardziej doświadczeni wypowiedzą.

PostNapisane: Cz lis 29, 2012 8:06 pm 

Sprawdź o-ringi na iglicach. Mogły się uszkodzić przy dokręcaniu. Jeśli kilka razy dokręcałeś je żeby wrócić do ustawień fabrycznych, mogły się zgnieść.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona