krystianc4 napisał(a):
Wymienione:
Zebatka 46zebow z brązu dorobiona. Czytalem ze szybko sie wykanczaja

Wiec postanowilem taka dorobic.
Trzeba kupic:
- 4 amortyzatory? Pytanie: jakiej firmy najlepiej? Czy tam sie wlewa jakis olej?
- wachacz prawy tylni, gwint nie trzyma juz. Zastanawiam sie nad wymianą 4 wachaczy aluminiowych.
- starter, linka sie nie cofa.
Macie jeszcze jakies wskazowki co wymienic, jaka czesc i wgl? Wszystko mi sie przyda. Ktory sklep posiada czesci DO FG?? CZY Baja 5B ma te same czesci???
Pozdrawiam i prosze wyrozumialosc jak cos zle napisalem.
Witam,
Z modelami FG znam się od paru lat. Z mojego doświadczenia wynika, że:
po pierwsze- problemy z zębatkę odbierającą wynikają zazwyczaj ze złego ustawienia silnika względem tylniego dyfra. Proponuję przy podniesionych kołach obrócić zębatką odbierającą- jeżeli opór nie jest stały, to coś jest nie tak,
po drugie ten plastik z której jest zrobiona zębatka jest OK i raczej nie ma sensu wymiana tego elementu na metalowy (tym bardziej, że dość łatwo można to kupić za grosze na ebayu). A na pewno skończy się źle zamiana zębatki i plastikowej części na której jest osadzona na pojedyńczą część z metalu,
po trzecie- standardowe amortyzatory FG rzeczywiście chodzą dość "tępo", ale są trwałe i w sumie jeździ się całkiem nieźle- wg mnie nie jest to część, którą warto zmieniać w pierwszej kolejności,
po czwarte- tak jak ktoś pisał wcześniej, wymiana elementów na aluminiowe jest droga i tak naprawdę poprawia głównie wygląd modelu.
po piate- jeżeli chcesz naprawdę poprawić model to kup porządne serwo na skręt (hitec, multiplex- cena ok 300pln). Jeżeli po tym wydatku ciągle w kieszeni będzie zalegać gotówka, to kup rurę wydechową (następne 300 pln). Jeśli już koniecznie chcesz władować do autka jakieś części aluminiowe, to warto zastanowić się nad mocowaniem silnika.
I jeszcze jedno- nie przesadzaj ze skokami. Petrol, to nie nitro, model jest b. ciężki i łatwo go zniszczyć. Wiem bo mam savaga i gdybym robił fg to samo co savage to po 10 minutach jazdy... Nie, nie wytrzymałby 10 minut. I z całą pewnością żadne aluminium tego nie zmieni.