Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 11:38 pm

Autor
 Tytuł: BAJA FG Porady.
PostNapisane: So lip 09, 2011 11:32 am 

Witam to mój pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc, jesli cos zle napisze prosze mnie poprawic ;)

Posiadam Baje FG, jest to mój pierwszy model spalinowy, jestem nowy w tej dziedzinie tudzież proszę o wyrozumiałośc. Przydadza mi sie kazde porady ;). Jestem drugim wlascicielem Baji zakupilem od starszego brata on przezuca sie na baje ss.

Jestem zmuszony wymienic kilka czesci bo bez tego nie da sie dobrze nim jezdzic a nie chce czegos wiecej zepsuc.

Wymienione:
Zebatka 46zebow z brązu dorobiona. Czytalem ze szybko sie wykanczaja ;) Wiec postanowilem taka dorobic.

Trzeba kupic:
- 4 amortyzatory? Pytanie: jakiej firmy najlepiej? Czy tam sie wlewa jakis olej?
- wachacz prawy tylni, gwint nie trzyma juz. Zastanawiam sie nad wymianą 4 wachaczy aluminiowych.
- starter, linka sie nie cofa.

Macie jeszcze jakies wskazowki co wymienic, jaka czesc i wgl? Wszystko mi sie przyda. Ktory sklep posiada czesci DO FG?? CZY Baja 5B ma te same czesci???

Pozdrawiam i prosze wyrozumialosc jak cos zle napisalem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lip 09, 2011 12:01 pm 

Cześć.
1. W każdym z tych amorków da się wymieni olej. Nie wiem jaka jest przyczyna, że chcesz kupic nowe, ale problem może leżeć w oleju :wink:
2. Z elementów zawieszenia wymień to co musisz w tej chwili oraz jak widzisz znaczne zużycie elementu, żeby nie kupować dwa razy (dodatkowe koszty). NIE wymieniaj wahaczy na aluminiowe, ja raz w życiu złamałem wahacz plastikowy gdy przywaliłem w latarnie na parkingu (w innym modelu)
3. W szarpance jest śrubka która trzyma jej bebechy, spróbuj ją trochę poluzować (tydzień temu miałem podobny przypadek w moim petrolu, ale skończyło się na nowym rozruszniku) Nie zapomnij jej wyczyścić (zbiera się tam sporo śmieci)
4. Baja 5b bardzo się różni od FG, może jakieś pojedyńcze elementy pasują, ale nawet nie wiem jakie. Części do Twojej baji znajdziesz na FG Polska

Jak brat się zna na modelach to Ci pomoże :) . Pozdrawiam.

PostNapisane: So lip 09, 2011 12:17 pm 

Dzieki MR za odpowiedz.

Przyczyna moja była taka ze amortyzatory wgl nie odbijają. I myslalem ze zakup nowych naprawi przyczyne.
Ta sruba jest tak mocno przykrecona ze nie jestem w stanie tego odkrecic ;p heh.

Powiedz mi jeszcze filtr wystarczy wyczyscic, oplukac? czy wymienia sie co ile?.
Hmmm Braszka no cos tam sie zna, Ale aktualnie siedzi za granica a droga internetowa to nie jest dobre rozwiazanie. ;).

PostNapisane: So lip 09, 2011 12:26 pm 

Myśle, że chodzi Ci o filtr powietrza :wink: więc: myjesz go w ciepłej wodzie wraz z mydłem. Suszysz (nie koniecznie suszarką :lol: ), a następnie wewnętrzną częśc filtra nasączasz specjalnym olejkiem. Ja czyszczę co jazde. Nowy filterek kup jak będziesz widział jakieś rozdarcia, ubytki itp sam zauważysz kiedy będzie w nie najlepszej formie. Ja do swojej 5b mam zapasowy filtr, jak jeden się suszy to drugi siedzi w modelu i tak w kółko.

PostNapisane: So lip 09, 2011 1:11 pm 

Specjalnym olejkiem, co masz dokladnie na mysli? bez tego tez sie da jak narazie nie posidam "specjalnego olejku"?.
Po jezdzie swoim szatanem cos jeszcze po za tym wymieniasz, badz czyscisz? omijajac ladowanie bateri ;p.

Wgl istnieje jakas strona z czesciami do FG? niby jest fg-polska.pl ale nie ma tych rzeczy co szukam. jedynie ratuja mnie zagraniczne strony.

PostNapisane: So lip 09, 2011 4:38 pm 

To jest "specjalny olejek": http://allegro.pl/air-filter-oil-tornad ... 22042.html da się bez niego, jak lubisz wymieniać silniki :wink:
Ja zawsze po jeździe biorę model na "warsztat" i go czyszczę, przeglądam, konserwuję (bez wyjątku)
sklepy które coś posiadają do tych modeli:
Rc Wróblik
FG Polska
i nie wiem jakie jeszcze :) znajomy posiada taką, tylko dał naprawdę duże pieniądze bo jest cała w aluminium, jak się z nim spotkam to zapytam się gdzie kupuje części.

PostNapisane: Pt lip 15, 2011 3:50 pm 

Witam.

Wie ktos moze czy w Poznaniu, badz okolice na miejscu zrobia mi Baje? Tzn. wymienia bez posrednio czesci, wyczysza i zakonserwuja RC.
Jestem z Bydgoszczy ale tutaj z sklepow modelarskich jestem nie zadowolony.

PostNapisane: Pt sie 05, 2011 8:23 pm 

Modele BAJA i części zamienne ma jeszcze sklep w moim mieście http://www.rctrax.pl Koszalin http://www.rctrax.pl/search/Baja-5b/?category=58,73

PostNapisane: Pt sie 12, 2011 3:23 pm 

Czytamy ze zrozumieniem :wink: Nie chodzi o baje 5b ale o FG baje

PostNapisane: Pt sie 12, 2011 3:45 pm 

Dla niektórych pewnie to to samo :D

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 1:22 pm 

krystianc4 napisał(a):

Wymienione:
Zebatka 46zebow z brązu dorobiona. Czytalem ze szybko sie wykanczaja ;) Wiec postanowilem taka dorobic.

Trzeba kupic:
- 4 amortyzatory? Pytanie: jakiej firmy najlepiej? Czy tam sie wlewa jakis olej?
- wachacz prawy tylni, gwint nie trzyma juz. Zastanawiam sie nad wymianą 4 wachaczy aluminiowych.
- starter, linka sie nie cofa.

Macie jeszcze jakies wskazowki co wymienic, jaka czesc i wgl? Wszystko mi sie przyda. Ktory sklep posiada czesci DO FG?? CZY Baja 5B ma te same czesci???

Pozdrawiam i prosze wyrozumialosc jak cos zle napisalem.

Witam,

Z modelami FG znam się od paru lat. Z mojego doświadczenia wynika, że:
po pierwsze- problemy z zębatkę odbierającą wynikają zazwyczaj ze złego ustawienia silnika względem tylniego dyfra. Proponuję przy podniesionych kołach obrócić zębatką odbierającą- jeżeli opór nie jest stały, to coś jest nie tak,
po drugie ten plastik z której jest zrobiona zębatka jest OK i raczej nie ma sensu wymiana tego elementu na metalowy (tym bardziej, że dość łatwo można to kupić za grosze na ebayu). A na pewno skończy się źle zamiana zębatki i plastikowej części na której jest osadzona na pojedyńczą część z metalu,
po trzecie- standardowe amortyzatory FG rzeczywiście chodzą dość "tępo", ale są trwałe i w sumie jeździ się całkiem nieźle- wg mnie nie jest to część, którą warto zmieniać w pierwszej kolejności,
po czwarte- tak jak ktoś pisał wcześniej, wymiana elementów na aluminiowe jest droga i tak naprawdę poprawia głównie wygląd modelu.
po piate- jeżeli chcesz naprawdę poprawić model to kup porządne serwo na skręt (hitec, multiplex- cena ok 300pln). Jeżeli po tym wydatku ciągle w kieszeni będzie zalegać gotówka, to kup rurę wydechową (następne 300 pln). Jeśli już koniecznie chcesz władować do autka jakieś części aluminiowe, to warto zastanowić się nad mocowaniem silnika.

I jeszcze jedno- nie przesadzaj ze skokami. Petrol, to nie nitro, model jest b. ciężki i łatwo go zniszczyć. Wiem bo mam savaga i gdybym robił fg to samo co savage to po 10 minutach jazdy... Nie, nie wytrzymałby 10 minut. I z całą pewnością żadne aluminium tego nie zmieni.