Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 4:17 pm

Autor
PostNapisane: Cz lut 27, 2014 4:16 pm 

Witam,
posiadam od kilku dni ww. model rc. Przez pierwszą godzinę jazdy wszystko było w porządku, na następny dzień po naładowaniu pakietu chciałem ponownie pojeździć ale zauważyłem coś dziwnego - skręt w lewo działał bez zarzutu natomiast po przekręceniu steru w prawo o 0,5mm lub nawet delikatnym jego dotknięciu koła maksymalnie skręcały w prawo, po przekręceniu steru o kolejne 0,5mm - 1mm w prawo koła wracały do ustawienia na wprost i dopiero wtedy można było nimi płynnie regulować. Po puszczenia steru skręcania koła albo zostają na maksa wychylone w prawo albo drgają od pozycji na wprost do pozycji maksymalnie wychylonej itp. itd.. Jeśli skręcę kołami w lewo i puszczę ster, koła wracają do pozycji na wprost i jest ok, ale nawet delikatny wstrząs nadajnikiem powoduje skręcenie kół w prawo. Po przełączeniu sterowania na nadajniku na REV oczywiście sytuacja jest ta sama z tym, że tym razem skręt w prawo działa bez zarzutu, w lewo są problemy.

Zmieniałem sterowanie w odbiorniku tak, że kółkiem można było dodawać gazu - wtedy model sam przyspieszał, skręt działał bez problemu. Przepinałem również sterowanie w nadajniku, w odbiorniku było spięte zgodnie z instrukcją - ten sam objaw, skręt w porządku, gaz świrował.

Z opisu jasno wynika, że serwo jest sprawne. Wg mnie problem tkwi w nadajniku ale wolę się upewnić przed zamówieniem nowego. Czy ktoś kiedyś spotkał się z taką sytuacją? Transmiter rozbierałem, sprawdzałem, poprawiałem lutowanie, przez 15 sekund działało, po złożeniu nadajnika już nie, mógł to być jedynie zbieg okoliczności.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 9:47 pm 

Aku w nadajniku masz naładowane?
Jak będziesz zmieniał nadajnik, to musisz mieć taki sam jak był oryginalnie, bo inne nie będą współpracowały z tym odbiornikiem. Koszt nowego to ok 125zł
Mam taką aparaturę (nadajnik + odbiornik), ale przez uszkodzoną antenę odbiornika mam krótki zasięg, ok. 30 metrów. Jakbyś chciał, to mogę ją sprzedać.

PostNapisane: Cz lut 27, 2014 9:57 pm 

Aku w nadajniku to nowe, naładowane eneloop więc raczej nie jest to problem zasilania.

Zasięg 30m to mało więc jeśli Twoja aparatura będzie współpracowała z moim odbiornikiem to jestem chętny :)