|
Witam, posiadam od kilku dni ww. model rc. Przez pierwszą godzinę jazdy wszystko było w porządku, na następny dzień po naładowaniu pakietu chciałem ponownie pojeździć ale zauważyłem coś dziwnego - skręt w lewo działał bez zarzutu natomiast po przekręceniu steru w prawo o 0,5mm lub nawet delikatnym jego dotknięciu koła maksymalnie skręcały w prawo, po przekręceniu steru o kolejne 0,5mm - 1mm w prawo koła wracały do ustawienia na wprost i dopiero wtedy można było nimi płynnie regulować. Po puszczenia steru skręcania koła albo zostają na maksa wychylone w prawo albo drgają od pozycji na wprost do pozycji maksymalnie wychylonej itp. itd.. Jeśli skręcę kołami w lewo i puszczę ster, koła wracają do pozycji na wprost i jest ok, ale nawet delikatny wstrząs nadajnikiem powoduje skręcenie kół w prawo. Po przełączeniu sterowania na nadajniku na REV oczywiście sytuacja jest ta sama z tym, że tym razem skręt w prawo działa bez zarzutu, w lewo są problemy.
Zmieniałem sterowanie w odbiorniku tak, że kółkiem można było dodawać gazu - wtedy model sam przyspieszał, skręt działał bez problemu. Przepinałem również sterowanie w nadajniku, w odbiorniku było spięte zgodnie z instrukcją - ten sam objaw, skręt w porządku, gaz świrował.
Z opisu jasno wynika, że serwo jest sprawne. Wg mnie problem tkwi w nadajniku ale wolę się upewnić przed zamówieniem nowego. Czy ktoś kiedyś spotkał się z taką sytuacją? Transmiter rozbierałem, sprawdzałem, poprawiałem lutowanie, przez 15 sekund działało, po złożeniu nadajnika już nie, mógł to być jedynie zbieg okoliczności.
|