Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 15, 2026 7:15 pm

Autor
PostNapisane: Pt lip 22, 2011 1:38 pm 

Posiadam model MAX 4 z napędem 4x4. Od niedawna słyszę stuki z okolic tylnego mostu czy czegoś tam co jest za silnikiem. Gdy jadę na niskich obrotach (20% mocy) nic sie nie dzieje, lecz gdy dodam gazu to przód jakby zwalnia albo tył przyspiesza i słyszę stuki. Nie wiem co wymienić silnik czy zębatki przekładni czy sprzedać model bo to nie do naprawienia. Bardzo proszę o pomoc bo umówiłem się z kolegą na wyścig off road. Proszę o linki z częściami do ewentualnej naprawy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lip 22, 2011 3:47 pm 

"stuki z okolic tylnego mostu czy czegoś tam co jest za silnikiem" to raczej słaba diagnoza :wink:

Zanim zaczniesz cokolwiek naprawiać dowiedz się co jest nie tak... Na początek proponuję sprawdzić czy ziarno piasku nie dostało się między zębatki ataku i odbioru przy silniku. Następnie sprawdź czy nie wyrobiły się kubki półosiek. Jeśli to nic nie da, to sprawdź czy wszystkie łożyska luźno chodzą i czy nie mają luzów.
Na samym końcu rozbierz tylny dyferencjał i sprawdź czy nie uszkodziłeś w nim zębatek.

PostNapisane: Pt lip 22, 2011 3:58 pm 

MasterB napisał(a):
"stuki z okolic tylnego mostu czy czegoś tam co jest za silnikiem" to raczej słaba diagnoza :wink:

Zanim zaczniesz cokolwiek naprawiać dowiedz się co jest nie tak... Na początek proponuję sprawdzić czy ziarno piasku nie dostało się między zębatki ataku i odbioru przy silniku. Następnie sprawdź czy nie wyrobiły się kubki półosiek. Jeśli to nic nie da, to sprawdź czy wszystkie łożyska luźno chodzą i czy nie mają luzów.
Na samym końcu rozbierz tylny dyferencjał i sprawdź czy nie uszkodziłeś w nim zębatek.

Może dodam zdjęcie tego miejsca ale nie zebatki bo modelu nie mam ponieważ jestem w rodziny a ziarno piasku można wykluczyć bo otworzyłem pokrywkę przekładni i psiknąłem trochę WD-40 i troche to pomogło ale i tak dalej stuka i nie równo rozkłada moc

Kod:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee3bc5439428d301.html
oto zdjecie

PostNapisane: Pt lip 22, 2011 4:52 pm 

Ja stawiam na piach w zębatkach lub już wyrobione zębatki. WD-40 nie wydłubie ci piasku z między zębów.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lip 22, 2011 9:04 pm 

rozkręć cały model, wyczyść, wysmaruj tam gdzie trzeba, skręć a jak znowu usłyszysz jakieś stuki tzn że już jest coś do wymiany.
Jak będziesz czyścił zwróć uwagę na każdy element przeniesienia napędu. Jeśli coś ci podpadnie wrzuć tutaj zdjęcie i pytaj.

PostNapisane: So lip 23, 2011 10:08 am 

Miałem coś podobnego ale w firku, rozkręciłem cały napęd, wszystkie zębatki itd. nasmarowałem i przestało. Spróbuj tak samo zrobić.

PostNapisane: N lip 24, 2011 6:30 pm 

Maxik napisał(a):
Nie wiem co wymienić silnik czy zębatki przekładni czy sprzedać model bo to nie do naprawienia. Bardzo proszę o pomoc bo umówiłem się z kolegą na wyścig off road. Proszę o linki z częściami do ewentualnej naprawy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Tylko jak bedziesz sprzedawal go podaj tutaj nicka z allegro.

Robert