Witam,
w temacie nikt nie opisał mankamentów Baji, myślę że dla nowego użytkownika modelu będą to przydatne informacje. Część z nich warto wyeliminować tuż po kupnie, uchroni nas to od dodatkowych kosztów
-Serwo skrętu. Standardowe ma słabe zębatki, najczęściej pęka największa która "wychodzi" z serwa. Rozwiązaniem jest kupno jej odpowiednika z metalu( w 5T jest to standard, problem tyczy się głownie 5B) koszt ok 70zł. Możesz także kupić nowe serwo, ja używam Multiplexa rhino digi 4( Z tego co wiem zostało zastąpione przez Hiteca). Serwo jedne z najlepszych na skręt do piątek, nigdy nie miałem z nim problemów.
-łapa sprzęgła. Standardowa jest z plastiku przez co kubek sprzęgła dostaje luz. Tą część proponuję wymienić od razu, w późniejszej eksploatacji kubek na wskutek luzu "obciera się" i kupno nowej łapy nie załatwi problemu, w takim wypadku należy dokupić nowy kubek .
-Podczas jazdy w ciężkim terenie(np. błoto) zdarza się że hamulec sam nie chce "odskoczyć". Sprężynka od długopisu załatwia sprawę. Zdarza się to bardzo rzadko. Jak znajdę linka pod którym znajdował się opis i zdjęcia to podeślę.
-
http://www.bajaplanet.com/baja-mechanic ... ification/- Łożyska na wale. Po ok 5-10 L jazdy proponuję je wymienić wraz z simmeringami na lepsze. Jest o tym temat na forum. koszt ok 30-40zł
- jeżeli będziesz chciał nauczyć latać Baję, to warto kupić osłonę świecy od Baji 5T aby nie wyjmować jej potem z cylindra
Po wykonaniu wymienionych zabiegów i kupieniu części, możemy uznać że Baja jest gotowa na bezawaryjną jazdę po torze.
Co do półosi- ja jeżdżę na SS, już nie raz się wygięły ale można je bardzo łatwo wyprostować. Moim zdaniem części które wymieniłem są priorytetem, półosie można przeboleć
Opony- jest ich bardzo dużo, najbardziej popularne to Hostile MX i proline Badlans. Na żadnych z nich nie jeździłem, opinii szukaj na Hpibajaforum.com
Gdzie kupić model?
Zanim się rozpiszę, zdecyduj czy kupujesz model używany czy nowy.
Tyle,
jeżeli sobie coś przypomnę, napiszę.
pozdr.