Wojciech Skwarzyński napisał(a):
Silniki motocyklowe czyli jakie masz na myśli?Jakie pojemności?2T czy 4T?Chyba te ze skuterów.
tak podałem przykład docierania silników ze skuterków 2T.
Ta procedura którą podałeś to bardziej do silników nitro niż do petroli.Silnik nitro od petrola różni się brakiem pierścienia dlatego tak ważne jest docieranie.
Uważasz ze w silniku petroli nie potrzebne jest docieranie?? Zapewnia długie i bezawaryjne użytkowanie. Procedura jak najbardziej tyczy się petroli i wszystkich silników 2 suwowych z żeliwną tuleją. Tak sie składa ze swojego czasu jeździłem zawodowo skuterkiem sportowym, pózniej przesiadłem się na motocykle crossowe. Takie Docieranie 1-2baki owszem można stosowac w dwusuwach ale z tuleją cylindra krytą nicasilem. Z tego co się orientuję Petrol ma żeliwną tuleję(jeśli się mylę poprawcie mnie) co zmusza do własnie takiego docierania.
jedyne co się zużywa to pierścień, który i tak trzeba wymieniać aby utrzymać osiągi silnika w optymalnej formie.
Pierścień?? a co tłok i tuleja cylindra się nie zuzywają??
A tam producenci piszą o góra 2-3 bakach spokojniejszego użytkowania.
2-3 baczki Oki , ale weź pod uwagę że producent podaje wystarczającą ilośc do dotarcia jakotakiego. Im wcześniej Ci sie silnik w podkszarce zniszczy tym szybciej pójdziesz kupić następną.