Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sie 04, 2010 5:35 pm 

Taki śmieszny problem gdy kończy mi się paliwo to dostaje wysokich obrotów i muszę go na hamulcu trzymać bo sam by pojechał, ja myślę że to jest od tego że przez ten filterek co zasysa paliwo dostaje dodatkową ilość powietrza i tak wchodzi na obroty :P, co o tym myślicie ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 6:17 pm 

To dosyć standardowy przypadek , możesz wcisnąć bardziej wąż paliwowy do baku , może jest za wysoko tzw ,, wisi,,
Gdy ma za małą ilość paliwa to ciągnie powietrza i od taki efekt :)

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 6:52 pm 

właśnie zapomniałem napisać że wężyka jest długi i leży cały czas w tym dole zbiornika , ale jest taka możliwość że pod koniec paliwa tak się dzieje ?? bo jak jest już mało paliwo to i tak jest ten filterek odkryty w połowie więc zasysa powietrze i resztki paliwa. więc może się tak dziać ??

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 11:07 pm 

Dbaj o to, żeby nie schodzić poniżej połowy pojemności baku, to nie będziesz miał problemu. :-)

Z mojego doświadczenia wynika, że zdecydowanie lepiej jest jak ssak (filtr na końcu przewodu ssącego) "stoi" na dnie zbiornika w najniższym jego punkcie, niż gdy przewód jest dłuższy i filtr leży i swobodnie przemieszcza się po baku przy każdym zakręcie.

Pozdrawiam

Marcin

FG MONSTER JEEP
Carson Gas Blaster

PostNapisane: Śr sie 04, 2010 11:14 pm 

Powiem wam tak.. mam gas blastera z oryginalnym filtrem , filtr sie pałęta po zbiorniku nie raz jezdziłem tak długo az paliwo się calkowicie skończylo i wkrecania sie na obroty nie zauważyłem, czy coś z nim nie tak ??

PostNapisane: Pt sie 06, 2010 12:39 pm 

NIE WOLNO dopuszczać do zgaszenia silnika z powodu braku paliwa. Chyba że chcesz bardzo szybko zniszczyć silnik. Paliwo jest z olejem tak ??? Olej jest po to żeby smarować silnik tak ??? No wiec jak brakuje Ci paliwa z OLEJEM to nie ma smarowania.
A po drugie zawsze na dnie baku są jakieś zanieczyszczenia. Utrzymując niski stan zawsze może się coś zassać, a w tedy membranowy gaźnik który jest w modelach petrol momentalnie się rozwala.

PostNapisane: Pt sie 06, 2010 8:59 pm 

bez przesady to zwykly silnik dwusuwowy i jezeli brakuje paliwa z olejem to siilnik sie dlawi i gaśnie , nic mu sie nie stanie mialem wczesniej kontakt z motocyklami bo jezdzilem rownież 2-takt wiec mniej wiecej wiem co mu mozna a co nie, to nie jest jajko :) wiadomo ze lepiej aby do tego nie dopuścić ale raczej z uwagi na zanieczyszczenia w zbiorniku z którymi filtr sobie nie poradzi jednak bardziej bym sie obawiał ich ze strony filtra :)

PostNapisane: So sie 07, 2010 8:56 am 

Dzięki za odpowiedź , dobry pomysł z tym żeby przewód paliwa wyciągnąć z baku tak żeby filterek był w jednym położeniu najniższym.

PostNapisane: So sie 07, 2010 9:01 am 

Jeśli silnik pracuje na wolnych obrotach i sam zgaśnie z powodu braku paliwa, to jasne że tego nawet nie odczuje, a wiadomo że żaden z nas nie jeździ na wolnych obrotach, tylko tyle co daje fabryka, czyli ok 10-14tys. obrotów na minutę. W takim stanie brak paliwa prowadzi do znacznego wzrostu temperatury i większego zużycia części naszego silnika. Oczywiście nie rozwali się silnik od razu ale wszystko jest kwestią czasu.
A dlaczego uważasz że sobie nie poradzi :?: :?: Z racji tego że paliwo jest mieszane z olejem, nie można zastosować tutaj zwykłych filtrów papierowych, ponieważ olej nie przesiąknie przez taki filtr, co za tym idzie filtracja naszego paliwa jest gorsza. Ale filtry zastosowane w modelach radzą sobie dość dobrze z filtracją, tylko też trzeba pamiętać aby raz na jakiś czas wymienić to małą rzecz która chroni nasz silniczek przed syfami. A wszystko zależy tylko i wyłącznie od użytkownika. Tak jak powiedziałem to wcześniej.

PostNapisane: So sie 07, 2010 9:47 am 

nie chce sie spierac kto ma racje a kto nie jednak gwarantuje ci, ze od braku paliwa silnikowi nic sie nie stanie, bo model nie zadlawia sie i nie jezdzi przy tym na "złej " mieszance godzinami tylko schodzi z obrotów dlawi sie i gaśnie.

PostNapisane: So sie 07, 2010 3:41 pm 

Nie no jasne luzik :) Po to jest forum. Każdy ma prawa powiedzieć to co myśli :) Może Trochę przesadnie powiedziałem z Tym NIE wolno, ale takie jest moje odczucie i zdanie i tak traktuje swój "kochany" model :D :D :D Może to nadopiekuńczość :P ;)

PostNapisane: N sie 08, 2010 7:49 am 

Na pewno wszyscy się zgodzą że jazda na ubogiej mieszance jest szkodliwa dla silnika a to się właśnie dzieje jak brakuje paliwa.Oczywiście że trwa to krótko ale kilkadziesiąt taki wypadków i może się okazać że trzeba wymieniać tłok cylinder i pierścień.Nie jest to regułą bo jak wiemy identyczne modele tych samych silników różnie się zużywają i jeden może nie mieć żadnych problemów z tego tytułu a drugi po kilku takich wypadkach straci kompresję.Silniki 2T są bardzo wytrzymałe dlatego trudno im zrobić krzywdę ale mimo wszystko można skrócić ich życie przez podobne praktyki.Lepiej zadbać o taki szczegół jak odpowiednia ilość paliwa w baku bo w sumie nic nas to nie kosztuję a może nam umilić eksploatacje naszej maszyny.

PostNapisane: N sie 08, 2010 11:26 am 

no niby tak a szczzegóolnie biorąc pod uwage dostepność części zamiennych do silnika w carsonie czyli pt23...od 4 miesiecy nie moge do niego pierscienia dostac wiec chyba zmienie go na zenoah :) jednak wieksza uwage bym zwrocil na dobry filtr i jego odpowiednia konserwacje bo nie wiem jak u was ale mój sie strasznie szybko zapycha i niestety przepuszcza zanieczyszczenia..

PostNapisane: N sie 08, 2010 10:02 pm 

Wszystkie oryginalne filtry nie utrzymają naszego silnika w idealnej czystości ... dlatego są osłony i siatki na filtry powietrza. Fg posiada taką osłonkę ale nie dostaniemy jej w standardzie ... trzeba zapłacić :D :D

PostNapisane: Pn sie 09, 2010 12:47 am 

no ja następnym razem bede wolal zapłacić, jezdzilem na oryginalnym filtrze z carsona + nakladalem na niego "rajstope" taka damska zwykla :P a i tak kompresje szlak trafił... a więc poluje teraz na silnik zenoah bo z częściami do tego z carsona czyli PT23 strasznie u nas cienko a ze stron zagranicznych nie umiem zamawiać :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona