Witam. Postanowiłem założyc temat ponieważ pewnie komuś mogą się przydać opisane tutaj ciekawostki. Nie każdy wie ale silniki micro mają rózne wały. Chodzi mi o ich grubość (może to sprawić nieco zabawy przy wymianie silnika na inny). Otóz tak dla przykładu silniki tamtech gear tamiya 1/16 mają seryjnie wał silnika 1.8 mm, traxxas bezszczotkowy 2 mm, traxxas szczotkowy 550 3.3 mm, traxxas szczotkowy 380 2,3 mm, team asso 1/18 2 mm. Sam sobie zakupiłem niedawno zestaw bezszcotkowy lrp combo nexxt plus silnik micro modified 370. Mam właśnie model asso, zębatki od asso okazały sie miec nieco mniejszy wał (silniki lrp mają wał 2.3 mm bezszczotkowe). Jedyną radą jest rozwiercenie zębatki. I tu jestem wdzięczony teamowi RC Wróblik gdyż spisali się na medal, mimo że zostało użyte wiertło 2.4 mm to zębatka pasuje idealnie. Ciekawostką jest również to, że LRP poleca swoje silniki między innymi do asso lecz nikt nie robi gotowej zębatki.... może pasować ta od modeli LRP lecz pewności nie mam bo w opisie nic nie pisze o innych modelach poza lrp.
_________________ Zapraszam na kanal yt youtube.com/user/mariaro91 Oraz Bloga!! mariaro91art.blogspot.com
|