Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:39 pm

Autor
PostNapisane: Cz mar 01, 2012 11:47 am 

Witam.
Mam parę pytań, odnośnie rc18t.
Czy warto inwestować w przedłużanie tego mikro?
Co to daje?
Jak to samemu zrobić?
Z jakiej grubości płyty węglowej to wykonać, z jakiego włókna (gramatura)?
Co z budą, bo w końcu jeżeli przedłuży się podwozie to trzeba przedłużyć również nadwozie?
Proszę o pomoc ;)
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 01, 2012 12:26 pm 
Administrator forum

Kup konwersję exoteka TEK18T ona wydłuża model o 8mm (już dokładnie nie pamiętam). Daje to inne odczucia z jazdy, paradoksalnie lepiej skręca przy wyższych prędkościach, jednocześnie nie będąc tak nerwowym że pierwsza faza skręcania to miotnięcie tyłem na kilometr jeszcze jak masz bardziej model wydłużony to też mniej go podrywa przy przyśpieszaniu w wypadku gdy nie ma się sprzęgła poślizgowego i dobrze skręcony tylny dyfer.

Nie jestem sponsorowany przez exoteka, także nie musisz się martwić, że to co mówię to jakaś ściema, po prostu jeśli chce się człowiek pozbyć większości problemów z rc18 jak nieprecyzyjny układ kierowniczy, łoże silnika mocowane trzema śrubami, gdzie ustawianie luzu jest niełatwe oraz kijowe wyważenie (niezależnie czy lipo czy NiMH, to podwozie standardowe jest tak zrobione, że ołów idzie albo na jedną albo na drugą stronę) to najtaniej kupić to co naprawi wszystkie te kłopoty za jednym zamachem. Osobiście przesiadałem się po 1,5 sezonu z RC18T FT na tę konwersję i do dziś nie żałuję.

Robienie samemu przedniego kickupa i mocowań górnej płyty jest dość skomplikowane, nawet z dostępem do CNC, do tego dochodzi zrobienie dłuższego wałka w wersji minimalistycznej- na pewno da się coś takiego wykombinować jeśli chcesz przedłużać podwozie, ale nie jest to takie hop, chyba, że masz te elementy dokupione z jakiejś innej konwersji. Nadwozie standardowe przypasuje chyba (że o 30mm wydłużysz model), jedyne co to trzeba będzie odpowiednio dociąć nadkola by górne wahacze- drążki nie haczyły przy pełnym ugięciu amortyzatora o karoserię. Płytę (góra+dół) jaką robią pod mikrusy to albo 2mm (według mnie lepiej bo masz trochę więcej giętkości i jest lepsza ogólna trakcja) albo 2,5mm (jak w nowym asso- jest mega sztywne co jedni lubią inni nie, na pewno przez to jest bardziej wrażliwe na błędy w setupie to widać wyraźnie i przez to mniej wybacza) 100% węgiel, nie żadne kevlar-węgiel, czy węgiel-szkło.

Teraz odpowiem na pierwsze pytanie- jeśli będziesz się tym ścigał na zawodach na wykładzinie to warto, gdyż mniej doświadczonemu pomoże w opanowaniu modelu, a temu bardziej doświadczonemu zapewni lepszą powtarzalność i ogólne odczucie wyjątkowo przewidywalnej charakterystyki zachowania modelu, nawet gdy jednym kołem najedzie się na grzybek, czy też trzeba będzie agresywnie reagować na jakieś zdarzenie na torze.

PostNapisane: Pt mar 02, 2012 1:33 pm 

Czy ta konwersja nie będzie przeszkadzać przy skokach, off-roadzie?
Pewnie wybiorę się na jakieś zawody, ale głównie będzie jazda wolna ;)

Mógłbyś podać mi link ze zdjęciem, obrazkiem na którym widać wszystkie części tej konwerski (rozebrane, nie złożone w model).
Nie mogę nic znaleźć, widziałem tylko całe, złożone modele, albo części, które mnie nie interesowały (czyli te niekarbonowe).
Byłbym wdzięczny :)

Edit:
Jest mały problem.
A mianowicie...
Jak ja wsadzę pakiet Lipo do tej konwersjii :!: :shock: :!: :shock: :!:
W poprzek się nie zmieści, jest za długi, będzie wystawał, a innej opcji raczej nie ma :(
Nie po to kupiłem pakiet 3s, żeby leżał na półce :|

Jeżeli zrobiłbym mocowanie pakietu z boku, to czy zmieniłoby to wyważenie modelu?
Jak widziałem w najnowszej konwersji to mocowanie jest z tyłu, a silnik i serwo z przodu.

Pozdrowienia :!:

PostNapisane: Pt mar 02, 2012 4:12 pm 
Administrator forum

Jak napisałem szukaj konwersji TEK18T a nie TEK18X która była projektowana dal NiMH saddle-pack. TEK18X jest dawno nieprodukowany, bo weszła nowsza wersja przystosowana dla lipo.

Skoki hmm, jakbyś podkleił płytę taśmą, albo leksanem to ok, bo szkoda tę węglową płytę styrać, o ile się nie mylę to jest nawet obudowa zębatek do tej konwersji by było 100% szczelnie przy śmiganiu na piasku.

http://www.exotekracing.com/rc18t-tek18t-conversion/ tu masz link, są tam zdjęcia po złożeniu+ osobnych części z zestawu. Jedyną część jaką można dokupić do tego dodatkowo z "tuningu" to aluminiowy przedni kickup, bo niestety te wypustki najbardziej z przodu co trzymają dyfer łamią się po ostrym dzwonie tak samo jak przy zwykłej płycie. Nie przeszkadza to w jeździe do czasu gdy się nie odkręci tego i te kawałki nie wypadną, potem ciężko je włożyć na miejsce tak by pasowały i działały jako podkładki :P. Do złożenia potrzebny będzie dobry imbus 1,27mm 0.05" oraz 1,5mm.

PostNapisane: Pt mar 02, 2012 4:46 pm 

Ok, najpierw coś pokombinuję, może uda mi się zrobić to samemu.

Da się zrobić jakieś uszczelnienie dyfra, żeby można było go zalać olejem :?:
Może jakoś obudowę nawiercić i uszczelkę wcisnąć na łożysko :?:

Edit:
Boże po co ja kupowałem tego asso, przecież wystarczyło kupić tego exotek'a i combo :lol:
Kombinuje z własnoręcznym wykonaniem, ponieważ mam w pełni stuningowany model i nie chcę zamieniać tych części na exo, to byłoby bez sensu :roll:

PostNapisane: Pt mar 02, 2012 9:31 pm 
Administrator forum

Hehe, tak to jest, trzeba było zapytać, chociaż całe zawieszenie i przeniesienie napędu (poza wałem) jest z asso. Dyfrów kulowych nie zalewa się olejem! Stopień dyferencji (czy mechanizm różnicowy działa luźno czy z oporem) regulujesz skręcając odpowiednio śrubę ściskającą sprężynę. O dyfry kulowe trzeba odpowiednio dbać, jeżdżąc po syfie trzeba częściej czyścić, szczególnie łożysko oporowe (te małe kuleczki). I smarować odpowiednimi smarami te małe czarnym asso gęstym i lepkim (grafitowy trochę przypomina montażowy smar jaki możesz dostać w markecie budowlanym) a te wewnętrzne delikatnie smarem przeźroczystym silikonowym (trochę w konsystencji towot przypomina).