Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 11:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn paź 18, 2010 11:44 am 

Ponawiam pytanie czym się różni sczotkowy silnik od bezsczotkowego ?I jeszcze jedno pytanie co mi da pakiet lipo ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 3:46 pm 

Na tym forum masz wszystko objaśnione : http://rcauto.feen.pl/viewtopic.php?t=342

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 4:39 pm 

silnik bezszczotkowy jest o wiele szybszy i robi długie wheelie. mam silnik 8750 kv i jest bardzo szybki (zamówiłem ten zestaw na wróbliku) teraz kupiłem silnik 1025 kv i w srode powinna być paczka :D . śmigam na nimh i jest dobrze.

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 4:41 pm 

W skrócie, na silniku bezszczotkowym i lipolku będziesz jeździł znacznie szybciej (większa moc) i dłużej... tyle że w domu nie ma sensu przeprowadzać tej operacji... jeśli mogę doradzić... kup model, opanuj go w mieszkaniu... a następnie zdecyduj czy potrzebujesz w nim taką nadprzeciętną moc (model jest bardzo lekki, i wręcz lata) :D

TC5 + FLUX- drift

http://picasaweb.google.com/tytus180
YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza
Android! i wszystko masz pod kontrolą

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 6:00 pm 

Ok dzięki za odpowiedź.A słuchajcie jak to jest z tymi zębatkami ?Im więcej tym lepiej czy jak ?
tytus180 z tego co słyszałem to w zestawie do mikrusa dają jakieś zębatki tak ?
?

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 6:19 pm 

Nie napalaj się na LiPo i BL od razu ponieważ jest to mały potworek :D (posiadam Micro Desert Trucka) i powiem że myślałem na BL ale szkoda mi ponad 200 zl zaplacic za naped którego nie da się wykorzystać w tym malutkim modeliku - na standardzie daje rade, nawet nie myślałem jak to by 'jeździło'.
Jednym słowem BL do tego mikrusa kupił bym tylko i wylącznie gdyby znów ciągneło mnie do latania :mrgreen:
Fakt faktem, model posiada kilka wad (nie chodzi mi o awaryjnośc, jak dotąd nie kupiłem nic, co się złamało czy pękło a model mam ze 2 lata ) z wad:
Fabryczne amorki - aluminowe to dobry pomysł, jednakże na początek wystarczą na tył - koszt około 50 zł firmy GPM
Serwo - wg mnie jest to największa wada tego modelu z tym serwem nie da sie zabardzo opanować tego modelu, a przed zmianą odbiornika wymiana serwa nie jest możliwa - elektronika z serwa została przeniesiona na płytkę która jednocześnie jest odbiornikiem i regulatorem. Więc chcąc zmienić serwo trzeba zmienić również odbiornik, a co za tym idzie - kupno napędu BL
Więc chcąc tuningować tego maluszka trzeba mysleć i samemu coś pokombinować aniżeli kupowanie wszytkiego z napisem LOSI, a no i jeszcze jak dalej będziesz chciał kupić BL to pamiętaj że musisz zmienić też odbiornik i serwo.
Ale model jak dla początkującego daje rade - i nie dla początkującego rwónież no to się rozpisałem :D

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 6:25 pm 

Tak... są w zestawie dodatkowo dwie zębatki atakujące, czyli te które są na silniczku... trzecia zębatka, jest w modelu, ale nie miałem potrzeby ich zmieniać :)
Bender, pięknie to napisałeś... :lol:

TC5 + FLUX- drift

YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 7:52 pm 

Dzięki za wyczerpującą bender odpowiedz ale czym jest napęd"BL" :?:.Co do zębatek ta 2 atakująca to do czego ?I jak w koncu czym więcej zębatek tym... ?

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 7:59 pm 

Napęd BL to inaczej napęd Bezszczotkowy
A z zębatką to chodzi o to , że masz 2 zębatki zapasowe dodane do zestawu jak kupisz model . Dobrze zrozumiałem ?

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 8:12 pm 

Michał Kowalski napisał(a):
Napęd BL to inaczej napęd Bezszczotkowy
A z zębatką to chodzi o to , że masz 2 zębatki zapasowe dodane do zestawu jak kupisz model . Dobrze zrozumiałem ?

bardzo dobrze zrozumiałeś... :D

TC5 + FLUX- drift

YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 9:47 pm 

Dobra już wiem co to jest napęd BL.Teraz pytanie znowu co do zębatek np.jest zębatka atakująca 15 zębów albo zębatka atakująca 8 zębów tak samo z zębatkami odbierającymi np.40 zębów i 65 zębów ?O co chodzi ?Czym mniej zębów tym lepsze przyśpieszenie czy co ?I jeszcze podobne pytanie co do silników,np silnik ma 8750KV a drugi ma 1025KV,czy im więcej tym lepiej?Sorry za takie pytania ale jestem zielony takich tematach a zresztą forum służy chyba do pomocy :)

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 11:08 pm 

Im mniejszą dasz zębatkę atakującą tym lepsze przyśpieszenie uzyska model, ale będzie nieco wolniejszy, im większą tym mniejsze przyśpieszenie ale większa prędkość. W przypadku zębatek odbierających jest odwrotnie. Im większa zębatka tym lepsze przyśpieszenie, a im mniejsza tym słabsze ale większa prędkość. Oczywiście wszystko musi być odpowiednio dobrane. Jeżeli przesadzisz z przełożeniem chcąc uzyskać jak największą prędkość możesz doprowadzić do przeciążenia silnika, jego przegrzania i spalenia.
Jeżeli chodzi o oznaczenie kV to jest to ilość obrotów którą kręci silnik z jednego volta napięcia. Czyli silnik 8750 kV przy napięciu nominalnym 7,2V będzie kręcił teoretycznie 63000 obrotów.
Co do samego modelu to jak dla mnie jedyny poważny mankament to zbyt krótki czas jazdy na jednym ładowaniu.
Standardowe amortyzatory przy odrobinie wprawy dają radę, a do jazdy po domu nie ma sensu (moim zdaniem) kupować bezszczotki.
Lepiej zainwestować w dodatkowy pakiet, chociaż jego wymiana jest dość uciążliwa.
Osobiście mam micro Raminatora (pełny standard) od ponad półtora roku i jak do tej pory , ani mnie , ani mojemu dziecku nie udało się nic uszkodzić.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

PostNapisane: Wt paź 19, 2010 8:59 pm 

Dobra już wiem co nie co.Powiedzcie mi jeszcze ta 2 dodatkowa zębatka to jest atakująca/odbierająca?I czy ona jest identyczna do tej pierwszej czy z różną ilością zębów ?I jeszcze ciekaw jestem co znajduje się w pudle od mikrusa(tzn.co wchodzi w skład).A co do silnika to macie racje najpierw poczekam zobaczę czy starczy mi taka moc a później jak nie starczy to może zmienię na BL.

PostNapisane: Wt paź 19, 2010 9:38 pm 

"Tak... są w zestawie dodatkowo dwie zębatki atakujące"
Tylko to chyba mowa byla o traxxie ja juz sie pogubilem ;]
"Zestaw zawiera:
Aparatura wraz z ładowarką, Baterie alkaiczne typu AA x 16 przeznaczonych do zasilania ładowarki i aparatury zasilającej "

PostNapisane: Wt paź 19, 2010 11:04 pm 

Michał Kowalski napisał(a):
"Tak... są w zestawie dodatkowo dwie zębatki atakujące"
Tylko to chyba mowa byla o traxxie ja juz sie pogubilem ;]

mówimy Michałku o Micro-T :D w zestawie jest ładowarka, paluszki do niej i do aparatury, instrukcja... spojler do modelu, który mozemy sobie dokleić bądź nie i.... dwie zębatki... różnią się ilością zębów.... są to tzw. atakujące, takie maleństwa które zakładamy na silnik, i tym samym wyciskamy z modelu albo większą prędkość, albo lepsze przyśpieszenie.... w zależności od ilości zębów... :wink:

ps. Przemysław kilka postów wyżej wszystko pięknie wytłumaczył... :)

TC5 + FLUX- drift

YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona