Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 11:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sie 19, 2006 7:22 pm 

Witam państwa!

Po klęsce z modelem Savage 3.5 SS zastanawiam się nad kupnem modelu spalinowego (na normalną benzyne). Czy ktos ma doswiadczenie z tymi modelami? Wybrac lepiej model hpi baja 5b czy cos z FG albo Carsona (gdzie tej firmy szukać słyszałem że mają modele spalinowe ale nie moge tej firmy w necie znalezc). Czy są problemy z występowaniem części do tych modeli? Czy są one awaryjne? A jak występują ona na tle modeli nitro (innych niż Hpi savage)? Potrzebuję ten model do jazdy po lesie, plazy , blocie i różnych nierównościach?

Dzięki z góry za odpowiedzi

berrotex

zapomniałem dodać chciałbym tym modelem jezdzić z czasem na zawody. Czy są organizowane zawody i do jakiej klasy się zaliczają te modele rc?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 2:55 pm 

Jeździłem na zawodach modelem Baja i jak dla mnie ten model nie ma na chwilę obecną konkrencji. To klasa sama dla siebie. Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz Baja. Mimo że droga warta tej ceny

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 3:19 pm 

Witam,stoje przed tym samym problemem,pisalem juz na forum czy ktos ma doswiadczenia z carsonem attack i commanche ale slaby odzew.Mozesz znalezc na ebay.de , najtanszy nowy attack 580 euro, commanche 620, baja nie pamiętam dokladnie bo sie nie interesowalem ale chyba okolo 1000 euro(ale moze byla jakas tuningowana)
Uzywane kilku miesieczne carsony po ok 370-400 euro
Jakbys dotarl do jakichs polskojęzycznych komentazy iczy artykulów to daj znac prosze

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 4:38 pm 

Zabraliśmy model Baja na zawody do Szprotawy.
Chcieliśmy zaprezentować ją zawodnikom i sami zobaczyć jak model zachowuje się na torze.
Jeśli pytasz o porównanie to wątpię aby ktoś rzetelnie mógł ocenić modele spalinowe skali 1;5. Model który zabraliśmy na zawody pochodził z pierwszej dostawy do Polski. Na samych zawodach mimo zapowiedzi organizatora nie doszło do regularnych wyścigów. Co do awaryjności też nie ma na razie żadnych doświadczeń.
Wydaje mi się że do póki nie zaczniemy robić zawodów to wszystkie opinie będą mało obiektywne.
O wrażenia z testowych jazd pytaj chłopaków którzy śmigali na ostatnich zawodach Bają. Ze swojej strony postaram się na kolejnej eliminacji HPI Challenge uruchomić klasę dla modeli 1;5.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 9:06 pm 

A jak wyglada sprawa na tle modeli nitro np. HB Lightning GTX 2. Sa modele spalinowe szybsze ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 9:11 pm 

W moim odczuciu modele nitro mają dużo lepsze odejście. Do benzyny potrzebny jest naprawdę dobry kierowca aby szybko pojechać zwłaszcza po torze.Dzieje się tak, dlatego ponieważ modele te mają napęd na tył.
Moje odczucia pochodzą z toru. Nie wiem jak jest na asfalcie/betonie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 11:16 pm 

Wielkie to 8)
No i 2wd, więc trzeba troszke umiejętności. Niby rozpędza się powoli, ale jakoś jak już się rozpędziło to z kolei ja nie nadążałem kontrować w zakręcie. Chyba musze poćwiczyć jakąś tylnonapędówką ( może mini-z w zimie pomoże)
Do zabawy super, chiałbym kiedyś pobawić się takim modelem na torze żużlowym - może być fajne...

W

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 12:19 am 

Jeździłem bardzo dobrym modelem on-road 1:5 firmy Technokit (napęd RWD, hamulce tarczowe na każdym z kół sterowane hydraulicznie ! ). W porównaniu do spalinowego modelu on-road (Serpent Impulse) to zupełnie inna jazda. Przede wszystkim masa modelu (ok. 10kg) powoduje że model nie podskakuje jak piłeczka na jakiejkolwiek nierówności. Ruszanie z miejsca ? Tu trzeba wprawy aby szybko ruszyć bez obrotu :-) to jak bolid formuły 1, napęd na tył i potężny moment obrotowy. Zupełnie inne, bardziej zbliżone do 1:1 zachowanie w zakrętach. Kolejny atut to możliwość regulacji w tym modelu balansu hamulców co pozwala na ustawienie pod lub nadsterowności przy dohamowaniu przed zakrętem. Kolejna rzecz to lepszy kontakt wzrokowy z modelem niż w przypadku 1:10. Prędkość maks. mimo jednego biegu i obrotów silnika na poziomie 8 tys. porónywalna jak nie większa niż w przypadku 1:10, oczywiście model 1:10 jest bardziej zrywny ale mniej pewny w prowadzeniu. Dźwięk silnika to rasowy warkot a nie bzyczenie silniczka 2,11. Na koniec kwestia paliwa, jeden zbiornik (0,7l) to około 40-50 minut jazdy czyli godzina jazdy zamyka się kwotą około 4zł, wynik nie do osiągnięcia dla modelu 1:10. Ja jestem pod wrażeniem 1:5.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 12:58 am 

Również katałem Baja na torze, model trudny do opanowania na zakretach jak i prostej, to wymaga duzej umiejetnosci jesli sie da za duzo gazu model wyrywa jak szalony a co za tym idzie zaczyna go zucac. Jako do zabawy model chciałbym miec, bo jak narazie to nie ma kals u nas w PL do tych modeli ale kto wie.. oze kiedys beda. Tym modelem trzeba wpasc na tor motocrossowy z duzyyymi hopami i wtedy Baja pokaze co potrafi... Jestem za tym byś ją kupił bo naprawde nie pozałujesz...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:14 am 

Ciekawe jakby wypadła Baja w konfrontacji z FG Leopard Race Buggy. Chciałem tym pośmigać w Szprotawie w ramach reklamy, ale właściciel FG-Polska jakoś nie był tym zainteresowany. Może następnym razem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 9:00 am 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Również katałem Baja na torze, model trudny do opanowania na zakretach jak i prostej, to wymaga duzej umiejetnosci jesli sie da za duzo gazu model wyrywa jak szalony a co za tym idzie zaczyna go zucac. Jako do zabawy model chciałbym miec, bo jak narazie to nie ma kals u nas w PL do tych modeli ale kto wie.. oze kiedys beda. Tym modelem trzeba wpasc na tor motocrossowy z duzyyymi hopami i wtedy Baja pokaze co potrafi... Jestem za tym byś ją kupił bo naprawde nie pozałujesz...

Zapraszam do Białegostoku na tor motocrossowy. Savage starch po nim jeździć, bo hopki są w złej skali ;) Hopki mają od 50 cm wysokości do prawie 4 m także jakby ewentualnie jakiś mały wypadek przy skoku to lepiej z workiem na części przyjechać ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 10:46 am 

Dziś podjąłem wiążąca decyzję.
Od kolejnej imprezy HPI Challenge robimy klasę 1;5 off-road bez żadnych ograniczeń
Zainteresowanie modelem Baja w ostatnim czasie przerosło nasze oczekiwania. W tej chwili mamy już przedpłaty na kolejne zamówienia.
Dziś byłem na torze motokrosowym w Strykowie k/Łodzi
Postaram się zorganizować tam tor spełniający potrzeby modeli 1;8 i 1;5
Nie ma się co zastanawiać tylko trzeba klasie dać szansę.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 11:16 am 

Swietny pomysł, Pan Władek Dudzewicz także zamierza sie juz na Baje i w przeciągu miesiąca powinien ja mieć ;-) Takze niema sie co zastanawiac, kupuj Baje bo klasa bedzie juz nidługo ;]

Tytuł: baja
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 11:22 am 

Prosze o informacje skąd taka wielka różnica w cenie między attackiem a bają? na pierwszy rzut oka modele są bardzo podobne,czy hpi zastosowalo jakies ultra wytrzymale materialy w tym modelu albo np silnik bardziej renomowanej firmy(baja jest 2 razy drozsza chyba)
pytam bez zlośliwosci po prostu chce kupic którys z tych modeli ale na razie trudno mi uzasadnic dwukrotna róznice ceny Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 11:27 am 

Samo HPI mówi za siebie... Atack sie sypie co chwila, słyszałem rozmowe na podescie kiedy ktoś jeźdxił attackiem i mówił ze jeszcze nie skończył zadnej jazdy bez uszkodzenia np wachacza badź innego elementu zawieszenia, duzo osób smigało baja były duzeee wywrotki i skoki na około 1 m w góry i baja zyje, nie widziałem zeby carson skakał. Więc raczej jest tak jak podejzewam, firma i wytrzymałośc modelu-stad ta cena.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona