Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 9:21 pm

Autor
PostNapisane: Cz gru 30, 2010 11:55 pm 

Witam
pytanie moje jest proste- czy ten silnik pojedzie na 3s LiPo (ewentualnie 3s LiFe), czy się sfajczy? Poniżej link do jedynych informacji, jakie udało mi się znaleźć. Na stronach kyosho i oriona nie ma nic.
http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index.php?products=product&prod_id=15113

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 31, 2010 1:26 am 

Nie napisałeś do "czego" chcesz toto zastosować, ale nie powinno się nic sfajczyć, skoro silnik jest bezsensorowy.
Tu masz ściągę.

PostNapisane: Pt gru 31, 2010 1:39 am 

Widziałem ten dokument, ale nie ma w nim niestety żadnej wzmianki o maksymalnym dla tego silnika napięciu.. A zastosowanie jest nieważne, bo zawsze można je skorygować przełożeniem by uniknąć przegrzania.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 12:24 pm 

Specjalnie dodaję nowego posta, gdyż wnosi on coś zupełnie nowego do tematu :) a w zasadzie go zamyka. Oto moja mailowa konwersacja z Adriano Inserrą z Team Orion (support-eu@teamorion.com):

ADRIANO:

Cytuj:
Hi,

Yes it should work. What you want to do is gear it low and work your way up, not the other way. Check motor temps and don't let them get over 70deg Celsius.

Watch out with the Lipo as they don't like to be used in the cold, if you use it, take it out from home and use it right away, don't let it cool to outside temperature.

JA:
Cytuj:
Hi,
I will try it on 11,1V soon, starting with the ratio 1: 15,138 in an e-firestorm (we have -5 degrees C outside now). And do you know if the motor Vortex 2008 Racing 6.5T can be also used with 3s LiPo (http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=10220 )?
Thank you for your response.

A:
Cytuj:
Hi,

I think it should be ok with 3S as long as it is geared properly.

Regards,

Adriano Inserra
Product Manager

Tłumacząc na polski, oba z podanych silników powinny działać na LiPo 3s, o ile ich przełożenie będzie odpowiednio dobrane, a temperatura utrzymywana poniżej 70st C. Temat można uznać za zamknięty ;)

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 1:24 pm 

Hehe, a ja myślę, że odpowiedź jest bardzo dyplomatyczna.
W ten sposób to można prawie wszystko. Jak silnik zacznie się grzać to go schłodzić. Ja znów się zgrzeje to dać więcej chłodzenia i tak w kółko. Aż do etapu ciekłego azotu i nadprzewodników :D
Każdy silnik elektryczny można przewoltować. Tylko dać lepsze chłodzenie. A przypuszczam, że chodziło Ci o coś innego.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 2:33 pm 

Piszesz o bardzo ważnej dla mnie rzeczy. Mianowicie, że każdy silnik można przewoltować. Czy to znaczy, że jedynym powodem ograniczania napięcia maksymalnego silników jest ochrona ich przed przegrzaniem?
Bo jeśli tak to nie stanowi dla mnie problemu wymyślenie odpowiedniego patentu na chłodzenie + zejście z przełożeniem w zamian za osiągi silnika o kV ok.5500 (ten drugi) na LiPo 3s. Jeśli chodzi o ten pierwszy, to jednak boję się, że żadne chłodzenie nie poradzi sobie z kV 6400 i 11.1V.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 2:46 pm 

Tak, każdy silnik można przewoltować. Oczywiście w granicach rozsądku. Może 11,1V i 6400kv to ciut więcej niż granica rozsądku, ale kiedyś czytałem o MM 7700kv śmigającej na 11,1V. Problemem były łożyska wytrzymujące tak wielkie obroty. Powiem szczerze, że nie pamiętam jak to się skończyło.
Jeżeli zdołasz ten silnik schłodzić do podanej temp. (to podano też w mailu) to powinien wytrzymać. Problem jest w chłodzeniu. Czy dasz radę.
A ja chciałem tylko zaznaczyć, że pan z Team Orion, delikatnie zwalił na ciebie odpowiedzialność za ten eksperyment. Silnik nie jest skonstruowany pod 3s. To na pewno. Ale zachowując odpowiednie parametry pracy, da radę. Ale jak się spali, to już będzie twój problem, bo pewnie nie zachowałeś odpowiedniej temp silnika czy przełożenia.
Inaczej by sprawa się miała, gdyby napisał, że silnik optymalizowany jest na 2s, ale testowaliśmy na 3s i też daje radę. Ale tego nie napisał.
Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi :)

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 3:01 pm 

Nie nie każdy silnik można przewoltować. Oprócz temperatury ograniczeniem są maksymalne obroty które są limitowane przez rodzaj materiału użytego na rdzeń cewki, oraz wyważenie i rotora i rodzaj materiału z którego jest zrobiony, a także maksymalny indeks obrotów łożysk.

Generalnie większość silników z uzwojeniami na rdzeniach nie jest w stanie przekroczyć 100krpm
Większość łożysk silników o Kv < 3000rpm/V ma łożyska do 55krpm.
Większość tanich bezszczotek ma rotor, który samoistnie się rozpadnie przy 90krpm

Więc maksymalne rpm są limitem każdego silnika i o to powinno się pytać w takiej korespondencji.

Robert

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 3:07 pm 

Robert, napisałem rozsądnie. A rozsądnie każdy się da.
Co nie zmienia faktu, że masz rację podając parametry. Ale 6400 x 11,1 daje 71040rpm. Daleko jeszcze do 100krpm. O problemie z łożyskami też wspomniałem.

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 4:30 pm 

Pisząc "rozsądnie" też zwaliłeś na mnie odpowiedzialność zaur :D oczywiście to jest pół żartem pół serio, nie bierz tego do siebie ;)
Fajnie, że odezwały się akurat te osoby które mają dość dużą wiedzę na ten temat, dzięki Panowie ;)
A co do tematu to po dłuższych przemyśleniach i analizie tego co mi powiedzieliście, doszedłem do wniosku, że 6,5T na dobrym chłodzeniu, przykręconym timingu i dużym przełożeniu wystarczająco da sobie radę. Projekt będzie realizowany najprawdopodobniej w najbliższym czasie, dam znać o tym jak się zestaw będzie sprawował.
PS. Regiel to Traxxas velineon vxl-3s, a pakietem będzie najprawdopodobniej Turnigy 5000 25-35C.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 5:51 pm 

Ależ ja absolutnie nie mam kompetencji, żeby tą odpowiedzialność brać na siebie;)
Projekt powinien się udać, jeżeli spełnisz te warunki.
Swoją drogą, pisałeś jaki to model? Bo tak mi się przypomniał filmik z Asso TC4 pędzącym 135mph. Silnik MM 7700kv na 5s :shock:

Kyosho HOR BL

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 9:45 pm 

Będą to też swoiste rekordy prędkości, ale w lekkim terenie ;) Mam e-firestorma który obecnie poruszał się na sensorowym reglu gm z VT i silniku GM 4,5T na 2s LiPo. Ale dość mocno zainspirował mnie filmik nagrany na podobnym zestawie, tylko z deczko słabszym silnikiem o kV 4600 http://www.youtube.com/watch?v=oB3s2AkhQLo i mam zamiar nagrać podobny na wiosnę :)

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:23 pm 

Rzeczywiście robi wrażenie :)
Ja w podobnym celu budowałem eMT2. Jednak silnik mam 3300kv na 3s. W tej chwili skalkulowany do 80km/h. Mocy ma sporo. Ale czekam czystej drogi do testów.

Kyosho HOR BL