Witam,
Dotarł do mnie nowy silnik bezszczotkowy. Markowany przez firmę Leopard Power Model. Oczywiście jest to produkt chiński. Ale...
Silnik o oznaczeniu LBP4074/2Y przypomina pod pewnymi względami znany silnik CC Mamba Monster 2200kv. Budowa i parametry bardzo zbliżone.
Obroty 2150kv
Prąd max 120A
Napięcie max 23V
Moc max 2600W
Konstrukcja czteropolowa
Więcej danych można zobaczyć na stronie producenta.
http://www.leopardhobby.com/product/pro ... D=01020207Wizualnie silnik wygląda bardzo dobrze. Zdecydowanie lepiej/ładniej zrobiony niż reszta chińskiej konkurencji. Do tego robi lepsze wrażenie niż mój FLux Tork. I wizualnie i w czasie pracy.
Na puszce silnika ładnie namalowane logo i typ silnika. Żadnych naklejek
Ruch osią. Wyraźnie czuć opór przy ruchu osią. Ruch jest skokowy. Jak w MMM. Żadnych luzów poprzecznych czy poosiowych. Oś jest długa 20mm z przefrezowaniem na śrubkę zebatki.
Przewody może trochę przy krótkie. W miękkiej izolacji. Nie takiej jak MMM ale też nie takiej sztywnej jak Feigao, KD, Turnigy. Z zestawie goldy. Jak na 120A trochę małe. 3,5-4mm. Nie mierzyłem. Castle daje dużo wieksze do MMM.
Podłączyłem do regla. Pakiet Lipo 4s. Tester serwa i ... poszło. Silnik na biegu jałowym kręci cichutko, wręcz aksamitnie. Przeciwnie do Turnigy, który kręci jakby wiadro gwoździ wrzucił do środka. Tork też pracuje głośniej. Dobre łożyska musieli włożyć do tego Leoparda. Cicho wkręca się na obroty.
To tyle z pierwszych wrażeń. Wkrótce silnik wyląduje w Summicie i zobaczymy co pokaże z ciężkim modelem na karku.
Zastanawia mnie jedno. Przy cenie poniżej 100$ czy ten silnik może przejąć rynek Mamby Monster? Na obcojęzycznych forach zdobył juz uznanie. Dodam, że firma Leopard, posiada bardzo szeroką gamę silników. Dwupolowych jak i czteropolowych.