fragles napisał(a):
Panowie ale *****ły piszecie: do 3905 nie opcjonalna skrzynia 2-biegowa, tylko konwersja (TH) na dwa biegi (zestaw zębatek, miniserwo, lożyska, cięgna itp.). W 3906 różnica między 1 a 2 biegiem wynosi ok 35% więc nie wyobrażam sobie crawlingu na Titanach (chyba że chcecie puścić z dymem regulator po 5 minutach wspinaczki).
Cytuj:
W standardzie silniki się mało grzeją
Cytuj:
Na silniki małe radiatory by się przydały jak zamierzasz ostrzej jeździć.
Albo albo, w moim 3906 Titany na zwykłych pakietach NiMH grzały się potwornie (spaliłem 3 komplety) po 10 minutach jazdy (trawa, szuter, raczej płasko) kwadrans stygnięcia albo dym z silników (próbowałem różnych kombinacji atak odbiór - jak zimne to było wolno). Jakoś nie wyobrażam sobie
standardowego 3905 czy 3906 robiącege wheelie bez tricku z wstecznym.
Cytuj:
bardziej w E-maxxie chodzi o przyczepność, bo mocy nie brakuje
a co to za moc 240 W na 5 kilowego kloca.
U mnie 2 Titany na najpierw 14,4v i potem 14,8v po jeździe ok. 10-15 min. miały ok. 40 st.C, więc nie mogę powiedzieć, że się mocno grzeją, prawdopodobnie na 16,8v można je zagrzać tylko bardzo się starając. Przyczyny grzania i jak mówisz nie robienia wheelie szukaj raczej w jakiś niespotykanych oporach w układzie napędowych, gdyż u mnie nawet na 14,4v na tył się podrywał. Co do przyczepności na standardowych oponach bardzo lubi trochę "zamielić" przy starcie, więc dlatego nie chce stawać na tył.
Jak najbardziej na standardowych silnikach w E-maxxie 3905 nawet na 14,4v można zrobić wheelie bez użycia wstecznego, może nie jest ono dynamiczne i wymaga pełnego zatrzymania modelu, ale jest. Na 16,8v prawdopodobnie spokojnie będzie się podnosił.
Bardzo wiele osób myśli, że w E-maxxie 3905 trzeba wymienić całą skrzynie aby mieć 2 biegi. Ja zawsze mówiłem "dokupić 2 bieg" a nie skrzynie, oczywiście doskonale wiem, że chodzi o zestaw do przerobienia skrzyni oryginalnej. W 3905 są 2 możliwości 1 biegu, jeden daje przełożenie 14.45 a druga opcja 8.43 a jako 2 bieg pozostaje oryginalne przełożenie 5.22 (oczywiście chodzi o wartości poza atakiem i odbiorem, sama transmisja i dyfry). Przy wersji z przełożeniem 14.45 prawdopodobnie można przystosować e-maxxa do crawlingu (przełożenie finalne ponad 1:50).
Pozdrawiam Karol