Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 04, 2026 9:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lis 23, 2008 11:23 pm 

Witam,czu E-maxx 3905 16,8V ma w standardzie dwubiegowa skrzynie biegow ,czy trzeba dokupic ? Mozna wymienic zebatki atak. na mniejsze ,tak aby model byl bardziej zrtwniejszy.Po wymianie zebatek mozna bedzie dlozej pojezdzic ? Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 7:09 am 
Witam. E-maxx 3905 ma firmowo 1 biegową skrzynie, jednak można dokupić "drugi bieg". Są wtedy możliwe 2 przełożenia centralne, prawdopodobnie najwyższe zapewni dłuższą jazdę, jednak bardzo zmniejszy prędkość maksymalną. Myślę, że w standardzie e-maxx jest na tyle zrywny, aby nie trzeba było dokupować ataków i zmieniać firmowego przełożenia. Jeżeli Ci za mało mocy to zostaje tylko bezszczotka.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 8:22 am 

a jest sens stosowania w elektryku skrzyni biegów?

Patrząc na przebieg momentu obrotowego w funkcji rpm zastanawiałem się nad celowością takiego pomysłu.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 11:04 am 

Sensu najmniejszego niema ale bajer jest ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 3:22 pm 

A cięszki teren np. Błoto w takim przypadku może zabraknąć momentu silnikom

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 3:31 pm 
Witam. W ciężkim terenie porządna bezszczotka również sobie poradzi. Ze skrzynią biegów chodzi o wykorzystanie mocy przy stosunkowo słabym i dosyć grzejącym silniku/ach. W ciężkim terenie można włączyć jedynkę przez to uzyskać większy moment obrotowy i mniejszą temperaturę napędu. Na asfalcie bądź innej ubitej nawierzchni można załączyć dwójkę, przez to uzyskiwać większą Vmax. 1 bieg w terenie jest kompromisem pomiędzy mocą a momentem obrotowym. Oczywiście wszystko można nadrobić mocnym silnikiem bezszczotkowym wytwarzającym potężny moment obrotowy, jednak na słabszym silniku/ach i pakietach skrzynia biegów może się przydać.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 4:16 pm 

Witam,ahaaa czyli jest jeden bieg ( a sprzedwaca mi zapewnial ze sa dwa biegi,skrzynia automatyczna,drugi bieg sam wskakuje , widac sprzedawca pelna geba ) a wiec skrzynie sobie daruje. Zastanawialem sie nad wymiana atakow z 19 na 17 uzyskalo by sie troche wiecej mocy,mniejszy Vmax ,po wymianie atakow mogly by sie silniki mniej grzac oraz czy mozna by dluzej pojezdzic ? jest sens to robic,czy dac sobie spokuj i zakupic dobre pakiety ,dodac radiatory ? A na standartowych zebatkach bedzie stawal na dwoch kolach,zrobi wheeliego ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 24, 2008 6:26 pm 
Żaden E-maxx nie miał automatycznej skrzyni biegów, co starsze wersje w standardzie miały manualna skrzynie 2 biegową, a 3905 ma manualną 2 biegową opcjonalnie. W standardzie silniki się mało grzeją, więc nie ma sensu wymieniać ataku. Może ten tajemniczy sprzedawca się sam ujawni na forum? :)

Przy dobrych pakietach nawet 4S li-po (14.8v) robi wheelie na przyczepnej nawierzchni, bardziej w E-maxxie chodzi o przyczepność, bo mocy nie brakuje. Na silniki małe radiatory by się przydały jak zamierzasz ostrzej jeździć. Zakup dobre pakiety najlepiej z przyszłością, czyli LI-fe i do tego odcięcie albo Ni-MH po 8,4v jak chcesz stosować się do zaleceń producenta ;)

Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 8:50 am 

Skrzynia się pryzdaje do crawlingu lub wolnej zabawy w terenie. BTW, gdzie można kupić skrzynię do #3905?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 9:33 am 

nie wiedziałem, że E-Maxx nadaje się do crawlingu...

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 8:53 pm 

Panowie ale ***** piszecie: do 3905 nie opcjonalna skrzynia 2-biegowa, tylko konwersja (TH) na dwa biegi (zestaw zębatek, miniserwo, lożyska, cięgna itp.). W 3906 różnica między 1 a 2 biegiem wynosi ok 35% więc nie wyobrażam sobie crawlingu na Titanach (chyba że chcecie puścić z dymem regulator po 5 minutach wspinaczki).
Cytuj:
W standardzie silniki się mało grzeją
Cytuj:
Na silniki małe radiatory by się przydały jak zamierzasz ostrzej jeździć.
Albo albo, w moim 3906 Titany na zwykłych pakietach NiMH grzały się potwornie (spaliłem 3 komplety) po 10 minutach jazdy (trawa, szuter, raczej płasko) kwadrans stygnięcia albo dym z silników (próbowałem różnych kombinacji atak odbiór - jak zimne to było wolno). Jakoś nie wyobrażam sobie standardowego 3905 czy 3906 robiącege wheelie bez tricku z wstecznym.
Cytuj:
bardziej w E-maxxie chodzi o przyczepność, bo mocy nie brakuje
a co to za moc 240 W na 5 kilowego kloca.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 9:01 pm 

fragles napisał(a):
Jakoś nie wyobrażam sobie standardowego 3905 czy 3906 robiącege wheelie bez tricku z wstecznym.

Oj chyba mało widziałeś.Model 3905 z 2x3700mAh 8,4V i z miejsca wywraca się na plecy - oczywiście na asfaltowej nawierzchni lub nawet trawiastej mocno przystrzyzonej jak na polu golfowym.

Pozdrawiam !!

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 9:21 pm 

No to mój 3906 (o cal krótszy od 3905) jest felerny bo na 2 x IB4200 8,4v się nie wywracał (przełożenie 18/72).

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 9:48 pm 

Witam !!

Przełożenia się moze nie różnią ale skrzynia biegów tak. Nie wiem jak jest w starszej wersji 3906, ale w nowym E-maxx-ie jest Regulacja sprzęgła i jak do Cisniesz mocno to spokojnie robi wheelie.

Pozdrawiam !!

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 25, 2008 10:25 pm 
fragles napisał(a):
Panowie ale *****ły piszecie: do 3905 nie opcjonalna skrzynia 2-biegowa, tylko konwersja (TH) na dwa biegi (zestaw zębatek, miniserwo, lożyska, cięgna itp.). W 3906 różnica między 1 a 2 biegiem wynosi ok 35% więc nie wyobrażam sobie crawlingu na Titanach (chyba że chcecie puścić z dymem regulator po 5 minutach wspinaczki).
Cytuj:
W standardzie silniki się mało grzeją
Cytuj:
Na silniki małe radiatory by się przydały jak zamierzasz ostrzej jeździć.
Albo albo, w moim 3906 Titany na zwykłych pakietach NiMH grzały się potwornie (spaliłem 3 komplety) po 10 minutach jazdy (trawa, szuter, raczej płasko) kwadrans stygnięcia albo dym z silników (próbowałem różnych kombinacji atak odbiór - jak zimne to było wolno). Jakoś nie wyobrażam sobie standardowego 3905 czy 3906 robiącege wheelie bez tricku z wstecznym.
Cytuj:
bardziej w E-maxxie chodzi o przyczepność, bo mocy nie brakuje
a co to za moc 240 W na 5 kilowego kloca.

U mnie 2 Titany na najpierw 14,4v i potem 14,8v po jeździe ok. 10-15 min. miały ok. 40 st.C, więc nie mogę powiedzieć, że się mocno grzeją, prawdopodobnie na 16,8v można je zagrzać tylko bardzo się starając. Przyczyny grzania i jak mówisz nie robienia wheelie szukaj raczej w jakiś niespotykanych oporach w układzie napędowych, gdyż u mnie nawet na 14,4v na tył się podrywał. Co do przyczepności na standardowych oponach bardzo lubi trochę "zamielić" przy starcie, więc dlatego nie chce stawać na tył. Jak najbardziej na standardowych silnikach w E-maxxie 3905 nawet na 14,4v można zrobić wheelie bez użycia wstecznego, może nie jest ono dynamiczne i wymaga pełnego zatrzymania modelu, ale jest. Na 16,8v prawdopodobnie spokojnie będzie się podnosił.

Bardzo wiele osób myśli, że w E-maxxie 3905 trzeba wymienić całą skrzynie aby mieć 2 biegi. Ja zawsze mówiłem "dokupić 2 bieg" a nie skrzynie, oczywiście doskonale wiem, że chodzi o zestaw do przerobienia skrzyni oryginalnej. W 3905 są 2 możliwości 1 biegu, jeden daje przełożenie 14.45 a druga opcja 8.43 a jako 2 bieg pozostaje oryginalne przełożenie 5.22 (oczywiście chodzi o wartości poza atakiem i odbiorem, sama transmisja i dyfry). Przy wersji z przełożeniem 14.45 prawdopodobnie można przystosować e-maxxa do crawlingu (przełożenie finalne ponad 1:50).

Pozdrawiam Karol

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona