Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 11:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lut 25, 2007 2:40 pm 

Witam mam problem z systemem bezszczotkowym Novaka GTB 5.5.
Polega on na tym,że przy natychmiastowym wciśnięciu gazu na max. silnik zaczyna przerywać i nie wchodzi płynnie na obroty :( .Przy bardzo łagodnym dodawaniu gazu, tego problemu nie ma. Problem zanika jak zastosuję już troszkę starszy (podjechany ) pakiet, mam 2 nowe pakiety i 1 starszy ,wszystkie selekcje IB 4200.Sprawdziłem system pod względem okablowania,zimne luty ,itp. System tak samo się zachowuje na zimno jak i ciepło.Jeśli chodzi o programowanie regulatora ,to już przetestowałem wszystkie programy podstawowe i profile zaawansowane.
Skończyła mi się wiedza ,jeśli ktoś z Was zna podobny problem, to proszę o poradę .
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 9:58 am 

wygląda na to, że nowy pakiet nie jest w stanie zaspokoić apetytu silnika na prąd... przy gwałtownym dodawaniu gazu zapotrzebowanie na prąd jest największe....

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 11:21 am 

Wypowiedź, że nie ma tego efektu przy "podjechanym" pakiecie w moim mniemaniu wyklucza sprawę "słabości" nowego pakietu. Stawiałbym raczej na to, że regulator się "gubi". Może trzeba jeszcze popracować nad timeingiem (ale słowotwór) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 11:25 am 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
wygląda na to, że nowy pakiet nie jest w stanie zaspokoić apetytu silnika na prąd... przy gwałtownym dodawaniu gazu zapotrzebowanie na prąd jest największe....

Może źle zostałem zrozumiany ,jak wkładam nowy,świeżo naładowany pakiet to silnik szarpie.Jak troszkę go rozładuję w czasie jazdy to szapanie mija i wszystko zaczyna działać normalnie.Zastanawiam się czy nie ma wbudowanego układu przeciążeniowego ,jezeli jest to jak go obejść?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 11:30 am 

To też może być przyczyna. Jeżeli jest taki układ to wątpię, aby można go było obejść. Producent go tam umieścił w celu ochrony podzespołów regulatora i jego ewentualne obejście zwolni go (producenta) z gwarancji.
Tak to widzę z logicznego "punktu widzenia".

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 12:02 pm 

Powiem szczerze że ta przypadłość mocno przeszkadza , w krótki sposób to opiszę.Ruszam dodaję gaz na max.model rusza przerywając i dosłownie pełza z min. prędkością,w tym momencie odejmuję ok 2 mm gazu i model rusza z pełną mocą.
Objaw nr2.: Ruszam płynnie dodając gazu wszystko jest ok.,w 3/4 prędkości dodaję gaz na max,robi 2-4 szarpnięć zachowując prędkość i dostaje takiego kopa :shock: że włosy na głowie na baczność stają.Cała heca polega na tym że nie ma łagodnego przejścia z przerywania na pełną moc i bywa tak że model jadący ok 40-50km/h potrafi stracić przyczepność na suchym i czystym asfalcie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 12:55 pm 

Wiesz co, daj 2S zamiast 3S, albo zwiększ przełożenie. Będziesz miał spokuj.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 1:10 pm 

Bonawentura napisał(a):
Wypowiedź, że nie ma tego efektu przy "podjechanym" pakiecie w moim mniemaniu wyklucza sprawę "słabości" nowego pakietu. Stawiałbym raczej na to, że regulator się "gubi". Może trzeba jeszcze popracować nad timeingiem (ale słowotwór) :lol:

no właśnie - zależy jak się rozumie "podjechany" - ja zrozumiałem to jako "używany" i moja diagnoza była taka: stary pakiet był dobry, a nowy - niekoniecznie taki musi być - albo też jeszcze się nie zdążył uformować i nie daje takich prądów jak ten starszy...

2S, 3S? - o ile dobrze zrozumiałem Michał jeździ na NiMH (przepisy...), a nie Lixx (no chyba, że znów opatrznie rozumiem? :lol: )

popieram pomysł zwiększenia przełożenia (czyli spowolnienia modelu) - przy większym (krótszym) przełożeniu silnik nie jest tak mocno obciążony podczas przyspieszania.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 2:43 pm 

Tak to mi się pomieszało. Sprawę akumulatorów pomieszałem z postem z działu akumulatory. Tu faktycznie chodzi o Nixx,
Mea culpa :oops:
Dobrze, że ktoś czuwa!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 3:16 pm 

Jesli chodzi o pakiety ,są to selekcje IB 4200 WC .Dwa są nowe ułożone i mają wielki potencjał , 100% sprawności.Jeden pakiet kupiłem używany , okreslam go na ok. 70% sprawności i to właśnie na nim model się zachowuje poprawnie .Dodam jeszcze o jaki model chodzi ,Associated B4 ,.Przełozenia zastosowałem według tabeli Novaka 81/17,próbe zrobiłem na 84/17 i jest zauważalna poprawa przerywanie jest mniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 3:58 pm 

kto wie - może ten starszy ma już mniejszą pojemność, ale jego wydajność prądowa może być większa niż w tych nowych?

spróbuj eksperymentalnie spiąć równolegle te nowe pakiety i takim "superpakietem" zasilić zestaw - jeśli powodem Twoich kłopotów jest rzeczywiście niewystarczająca moc akumulatorów - takie rozwiązanie powinno wyjaśnić sprawę.

opcja 2 - spróbuj GP :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 4:11 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
kto wie - może ten starszy ma już mniejszą pojemność, ale jego wydajność prądowa może być większa niż w tych nowych?

spróbuj eksperymentalnie spiąć równolegle te nowe pakiety i takim "superpakietem" zasilić zestaw - jeśli powodem Twoich kłopotów jest rzeczywiście niewystarczająca moc akumulatorów - takie rozwiązanie powinno wyjaśnić sprawę.

opcja 2 - spróbuj GP :D

Taką próbę przeprowadziłem wcześniej i było jeszcze gorzej :?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 4:24 pm 

W takim razie prawdopodobnie przeciążasz silnik. Zwiększ jeszcze bardziej przełożenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 4:50 pm 

Ale po co kombinujecie z przelozeniem. Wystarczy sciagnac zebatke atakujaca i wtedy sprawdzic jak sie silnik zachowuje. Jesli ciezko wyczuc to mozna zalozyc spowrotem zebatke i sciagnac kola i wtedy sprawdzic.
Proponuje jeszcze wejsc na forum http://forums.radiocontrolzone.com/foru ... .php?f=335 . Nie znalazlem jeszcze w necie wiekszej kopalni wiedzy niz tam.

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 26, 2007 4:53 pm 

Tylko ze przy przeciążaniu regiel lub silnik powinny się grzać a tu takiego czegoś nie ma

... jedyny mniosek to ten że poprostu jakiś debil ustawil zbyt mały maksymalny prąd graniczny w sofcie regulatora :P

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona