Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 08, 2026 6:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 10:11 am 

Kurcze, ale mi haka wbiliscie, na razie nie mam zamiaru kupowac zadnej tokarki do przetaczania komutatorow -> wiec nie bede przetaczal.

Dlatego zapytam prosto z mostu:
Co trace nie przetaczajac regularnie komutatora?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 10:19 am 

Niestety będziesz tracił wiele - a glównie straciż żywotność motora. Zależy równiez czy w silniku masz szczotki stojące czy leżące. Jeżeli te drugie, to sprawa moze byc poważna. Producent zaleca przetaczanie komutatora co 3 jazdy. Jeżeli nie będziesz przetaczał komutatora to za każdą jazdą na komutatorze będzie powstawał coraz większy "rów" (czyli takie wgłębienie). Co za tym idzie - komutator nie będzie dobrze ustawiony względem szczotek - motor straci obroty, bedzie pobierał więcej prądu, będzie się mocno grzał. W konsekwencji dojdzie do takiego etapu, w którym komutator nie będzie nadawał się do przetoczenia i wirnik pójdzie do kosza.

P.S. nie przejmuj się, gdyż taki los czeka tylko silniki wyczynowe - zawodnicze (np.: Trinity, Orion, Reedy). Jeżeli w swoim modelu masz jakiś standardowy silnik tylko mabuch, speed etc. to nie grozi Ci to tak szybko.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 10:56 am 

No zesz w morde, ale ze mnie leszcz, caly czas myslalem ze przetaczanie komutatora to przewiniecie silnika :/

Teraz juz troche kapuje.
Chodzi o to aby zrobic jakas obrobka mechaniczna metalu, w miejscu w ktorym wirnik styka sie ze szczotkami.

Moj silnik to Trinity Green Machine, wyjezdzilem na nim ok 20 pakietow.
Ostatnio zdarzalo mu sie nie krecic po zatrzymaniu, trzeba bylo lekko popchnac model.
Rozkrecilem go wiec po raz pierwszy.
Szczotek zostalo 7-8mm. Komutator mial czarny pasek (mocno zaczerniony kolor miedziany), szczotki tez. Po przeczyszczeniu szczotek i komutatora wczoraj jezdzil OK, ale kolor zostal.

Teraz porcja dodatkowych pytan:

1. Czy moje szczotki sa juz zuzyte?
2. Mechaniczna obrobka komutatora polega na "wyrownaniu" wglebienia czy oszlifowaniu osadu ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 11:08 am 

to ze model dzialal "na popych" to wlasnie oznaka ze trzeba przetoczyc komutator. Ja robilem tak: wyjalem wirnik, dalem na wiertarke, papierek scierny 1000 - 2000 i równałem komutator, po tym zabiegu silnik chodził dobrze ale jest to niebezpieczne i nie do końca poprawne. Najlepiej mieć tokarkę. Takich problemow nie ma z silnikami bezszczotkowymi bo tam nie ma ani komutatora ani szczotek.
ad1.szczotki sa chyba jeszcze dobre
ad.2. Polega na wyrownaniu rowka z pozostałą częścią komutatora.

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 16, 2005 12:15 pm 

cugi napisał(a):
Moj silnik to Trinity Green Machine, wyjezdzilem na nim ok 20 pakietow.
Ostatnio zdarzalo mu sie nie krecic po zatrzymaniu, trzeba bylo lekko popchnac model.
Rozkrecilem go wiec po raz pierwszy.
Szczotek zostalo 7-8mm. Komutator mial czarny pasek (mocno zaczerniony kolor miedziany), szczotki tez. Po przeczyszczeniu szczotek i komutatora wczoraj jezdzil OK, ale kolor zostal.

Konieczność "odpalania na pych" to objaw zawieszajacych sie szczotek.
Jeśli chodzi o zużycie szczotek to ich długość jest drugorzędną sprawą. Ważniejsze jest to czy szczotki i komutator nie zostały przypalone, o czym świadczy właśnie kolor. Fioletowy lub czarny to nie jest dobry znak.
Silniki wyczynowe, tak jak np. GM3 wymagają opieki. Wskazane jest toczenie. Silnik nie toczony traci nawet do kilkudziesięciu procent swojej mocy. Producenci takich silników w zależności od wysilenia sugerują toczenie co 1-kilka biegów. O czyszczeniu i smarowaniu nie będę nawet wspominał, bo to oczywiste. Charakter takich silników bardzo przypomina samochodowy sport wyczynowy, moc duża, ale konieczny duży wkład w obsługę.
Dla mniej wymagających isnieją slniki o mniej wyśrubwanych parametrach, ale nie potrzebujących tak aktywnej obsługi. W pewnych przyadkach warto się nad takim rozwiązaniem zastanowić.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: So cze 18, 2005 7:14 pm 

Dzieki za fachowa praktyczna pomoc.
Sievodnja bede toczyl swojego zielonego robala ; ]

Mam tez problem ktory mi wyskoczyl po drodze:

Czym przykleic oderwane magnesy w silniku Trinity Pk2k ?

Tytuł:
PostNapisane: So cze 18, 2005 7:23 pm 

Zywica epoksydowa.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 19, 2005 12:16 am 

Ok, kolega przetoczyl ten komutator na wiertarce papierem 800.
Nie wiem czy to poprawne czy nie , ale i tak silnik kreci 27tys, a gdy go kupilem krecil bez problemu ponad 30tys obrotow.
Sprobuje zalatwic sobie nowe szczotki, i wtedy dam znac czy poprawila sie wydajnosc tego silnika (GM tuned).

EDIT: Nie jest dobrze, po przetoczeniu silnika model z minuty na minute jezdzil coraz wolniej, az wreszcie calkiem stanal (lol). Komutator znow ma pasek czarny :/ a pojezdzilem 10min. Rozkrecilem przetarlem szmata i znow sie kreci, ale jakos bez wyrazu.
Czy do silnika GM tuned musze miec specjalne szczotki czy moze beda pasowac ktores z aktualnie dostepnych w sklepie rojna (lub innym sklepie)?
Sorry za glupie pytanie ale nigdy nie kupowalem szczotek do silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 2:31 am 

Chodzi o silniki Trinity 27T stock z wirnikami Epic 27.
Mam wciaz problemy z docieraniem, i nie wiem co robie nie tak.
Pala mi sie silniki, komutatory przypalaja juz w trakcie docierania.
Tocze komutator, i znow iskra. Nie jest to taka iskra "czerwona", tylko taka jak w spawarce, w stalym miejscu, i ciagla z tendencja do powiekszania sie. Oczywiscie zalapalem szybko ze to juz kaplica i tylko od razu toczenie. Ale ile mozna toczyc, nie moge sie pozbyc tych iskier. Ostatnio zaczalem toczyc "na zapas" bo na krawedziach blaszek komutatora czasem zostaja mikronadpalenia, ale, to nic nie daje.
Mam czerwony plyn do komutatora, moze to jest przyczyna, moze nie powinno sie tego uzywac do docierania, a moze to jest tyklo do docerania, nie wiem.
W kazdym razie - tocze, rzucam na docieranie (3.6V) , prad jest spory, pozniej spada stopniowo, i wydaje sie ok, ale pozniej znow rosnie, i zaczyna sie robic iskra, ta iskra biala, a jak nie biala, to iskrzy, az sie zrobi biala. Rozwalilem juz 2 wirniki trinity i zaden silnik nie chodzi mi dobrze. Zawsze sa gorace na docieraniu, i robia sie coraz bardziej gorace, gdyby nie dmuchawa to po 5min moglyby juz parzyc a to przeciez 3.6V.
Czasem sie uda bez iskry i letni, ale to do czasu..
A wlasciwie to zazwyczaj nie starcza do wyjezdzenia polowy pakietu gdy parzy w rece i komutator oczywiscie czarny do toczenia.
Szczotki mam te z dziurka od rojny, oryginalnych jeszcze dobrze nie testowalem, tylko 1 raz i praktycznie to samo.
Szkoda mi niszczyc kolejnych szczotek i wirnikow , moze ktos wie co jest nie tak?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 4:47 pm 

Witam

Nie rozumiem po co tu tyle chałasu włoż silnik na 5 min do denaturatu na 2 celach wyciag przesmaruj panewki (polecam blue factor) - jak silnik jest nowy

jak uzywany to samo tylko krocej wluż do denaturatu dopuki wszystko nie wyjdze blue factor na panewki i spokuj a jesli chodzi o tokarke to jest bardzo przydatna i poprawia zywotnosc silnika i jesli masz zamiar jezdzic na zawodach to zainwestuj w tokarke

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 8:47 pm 

Dzieki za pomoc Lukasz.
Zmiejszylem napiecie docierania na 2.4V, przestalem stosowac ten plyn, i jest lepiej.
Patent z denaturatem sprawdze na dniach.
Na zawodach chce startowac, tokarke mam Hudy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 7:21 pm 

Gratulacje

Tokareczka pierwsza klasa ja mam starą Cobre i sie sprawdza.
A jeszcze jedna rzecz co do tokarki uważaj z toczeniem nie za czesto i nie za rzadko. Jesli bedziesz to robil rzadko komutator wytrze sie w jednym miejscu i trudno jest go odratowac (wiem cos o tym niestety) a jek będziesz toczyl za czesto to tylko przyspieszysz zuzycie silnika.

O szczególłowe porady pytajk sie na zawodach bo ja jeszcze nie jestem w tym tak zapoznany ale swoje wiem. Najlepsi tocza silniki nawet co 1-2 biegi.

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 8:38 pm 

Może walnę w tym miejscu gafę.
Mówicie dużo o przetaczaniu komutatora a nigdy nie wspominacie o czyszczeniu rowków pomiędzy działkami komutatora. Miedź przy toczeniu lubi się ciągnąć i może dojść do zwarć pomiędzy działkami. To może powodować iskrzenie i wypalanie. Zwarcia takie mogą być również spowodowane przez starty materiał szczotek.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 11:39 pm 

Racja, czyli bezwzglednie po kazdym docieraniu czyszczenie rowkow.
A co do moich wczesniejszych postow, to po pdotarciu 3 silnikow stwierdzam ze 2.4V to za malo, naciecia na szczotkach wrzynaja sie w miedz a malo co sie w ogole dociera, lepsze efekty daje 4.8V i tego sie na razie bede trzymal.
Docieralem 5min trinity green, na 2.4V i ciagnal tylko 2.9-3A, nic nie iskrzylo. Sprawdzilem komutator i prawie nic sie nie dotarlo tylko zniszczenia na komutatorze po rowkach. Puscilem 4.8V i po minucie juz zapuscil silnik obroty i prad 6A, a po kilku min iskrzenie zmalalo.
Fabrycznie nowy silnik P2k2 pro bierze przy docierniu prad ok 6A wiec chyba jest ok nie ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 19, 2006 5:59 pm 

nie powinno sie za toczyc silnikow do przegrzania jezeli nie daje efektow do denatorawtu na 5 min 2 cele i jazda tylko zweby szczotki byly w denaturacie

i uwazaj zeby sie nie przegrzal.

ja wszystkie silniki toczylem na zasadzie wlozenia do denatutatu najpierw 1 cela pozniej 2 i tak 2 razy po 5 min. (jak jeden raz niew wystarczalo) i pamietaj nie tocz za duzo po mozesz uszkodzic silnik

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona