Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 8:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 26, 2010 6:43 pm 

Trzy lata temu była podobna dyskusja w temacie "Klasa budżetowa".
Ciekawsze konkluzje z tamtego tematu:
Zostawmy 540 taką jaka jest, bo możemy jej tylko zaszkodzić.
Nie spopularyzuje się piłki nożnej, każąc grać w pierwszej lidze w gumowych trampkach i piłką wypchaną szmatami.
Próbujecie (niektórzy) wymyślić proch. Tymczasem już dawno zrobili to Chińczycy.

Przeczytałem 13 stron tego tematu i polski "wzorzec" z cennikiem.
Żyrandol spadł mi na kanapę - "lece" do castoramy.

Ostatnio edytowano Wt sty 26, 2010 6:46 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 6:44 pm 

Panowie powiem tak mam 16 lat od jakiegoś czasu startuje w klasie 540 i widziałem moich młodszych kolegów którzy kupują naprawdę dobry sprzęt i co z tego jeśli ja na średniej klasy sprzęcie byłem od nich szybszy . Gdy dopuścicie BL to będzie tak że co bieg będzie kolejny model w kawałkach . I przestańcie snuć wywody o tym że jeśli wprowadzicie BL to będzie taniej i lepiej tylko wtedy właśnie tacy jak ja którzy maja bardzo ograniczony budżet nie będą mieli szans bo czołówka będzie jeździć na osprzęcie za 1000 zł . Jedyne co uważam za słuszne to wprowadzenie zasilania Li-Fe i tyle resztę pozostawcie w spokoju :!:

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 6:50 pm 

Jarek Grydyk napisał(a):
Gdy dopuścicie BL to będzie tak że co bieg będzie kolejny model w kawałkach .

To, że silnik jest bezszczotkowy nie oznacza to żadnych super osiągów, nie wiem czemu panuje przekonanie, że BL robi z modelu rakietę. Prawda jest niestety taka, że niezależnie od dopuszczonego sprzętu kasa i tak będzie odgrywać rolę.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 6:55 pm 

Patrząc tak przy Saturnie niewiele można zrobić żeby był szybszy o jest to silnik nierozbieralny bez wymiennych szczotek , a w BL można zmieniać wirniki i można poza tym o wiele więcej z niej wycisnąć bo jest ona wytrzymalsza co swoją drogą prowadzi do lepszych osiągów

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 7:11 pm 

Zobaczcie sami jak długo twa ta dyskusja.

I właśnie dla tego zawodników klasy 540 interesują maksymalnie proste i jasne przepisy klasy 540 po to aby nie zastanawiać się wiecznie nad tym kto ma rację i dlaczego.
Powtarzam ponownie że klasa 540 jest obecnie podstawową klasą zawodów Mistrzostw Polski.
A jeśli chcecie zmian stwórzcie sobie swoją nową klasę, zorganizujcie zawody i testujcie nieustannie wszystko co się da aż do omdlenia ale nie psujcie klasy 540 bo to nie Wasz problem.
Przez ostatnie dwa lata wystarczająco ją zepsuto a dalsze zabiegi ją zniszczą. Najwyraźniej komuś na tym zależy.

Kit namiętnie próbuje wmówić czytelnikom ze każdy dystrybutor to złodziej.
Pozwolę sobie więc zauważyć że gdyby „bezinteresowni” działacze z firmy i ATA i OSM nie zagarnęli klasy Kadet tylko dla modeli jednego producenta problemu by nie było.
Z biznesowego punktu widzenia jest mi obojętne co stanie się z klasą 540 ale szlak mnie trafia kiedy widzę jak kilku nikomu nieznanych ludzi niszczy klasę która powstawała jako pierwsza rzeczywiście otwarta klasa dla wszystkich.
Przykro jest patrzeć jak tym razem zawodnikom klasy 540 próbuje się wmówić że zmiana silników, regulatorów i akumulatorów (wydatek większy od kosztów modelu RTR) jest w ich interesie.
Jak słyszę że ma to na celu rozwój klasy ogarnia mnie zadziwienie że taki punkt widzenia ktokolwiek z organizatorów zawodów i klubów traktuje poważnie.

Nie mogę oprzeć się wrażeniu że cała ta batalia idzie w kierunku oczywiście „bezinteresownym” ale niechcący związanym z przepisami ETS a dokładniej wchłonięcie zawodników klasy 540 podobnie jak stało się z klasą Kadet pod skrzydła jedynie słusznej marki. :wink:
Możliwe że zwolennicy zmian sami nie zdają sobie sprawy do jakich celów są wykorzystywani.
Bezboleśnie udało się to z Kadetem to teraz przyszedł czas na najliczniejszą społeczność klasy 540 która najpierw powinna uwierzyć w techniczny bełkot a później ATA i OSM załatwi ich tak samo jak klasę Kadet.

Czy chcecie aby tak wyglądały Mistrzostwa Polski ?
Ja tego kupuję !

Nie wiem jakie ma wrażenie administrator forum ale pozwolę sobie zasugerować że chyba wszystkie argumenty i punkty widzenia zostały już wymienione i zaczynają się powtarzać.
Dalsza dyskusja skończy się tyko kłótnią i opluwaniem.
Czas na decyzje.
Bardzo będzie mi milo usłyszeć że się mylę co do ostatnich wniosków i czekam na stanowisko w tej sprawie organizacji odpowiedzialnej za przepisy techniczne Mistrzostw Polski.
Decyzja pokaże kto ma racje i z kim mamy do czynienia - co nas nie zabije to nas wzmocni :)

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 7:29 pm 
Administrator forum

KiT napisał(a):
Też mam obawy, że to jeszcze nie wszystko co można wycisnąć z 13.5T i że może fundować przewagę.

Myślałem, że coś zrozumiałeś... a tu....
KiT napisał(a):
Na chwilę obecną najsilniejsze argumenty przeciw jakie padły w tym wątku to były:
- nie bo nie;
- nie bo nie umiesz jeździć;
- nie bo pewnie będzie drożej;
- nie bo ktoś naucz się wybierać najlepsze opcje w różnych technologiach;
- nie bo nie spróbowałem więc uważam, że to bez sensu.

Po prostu czysta merytoryka. Po zawodowcach oczekiwałem wyższego poziomu argumentacji.

A ja z Twoich wypowiedzi wyciągam następujące wnioski:
- Kusiakiewicz nie wie do czego są zębatki w modelu, nie wie co to ebay i zna tylko SPX-a.
- Żelazo nie wie co to Lipol a na wodorkach to się po prostu nie zna.
- Flisiak dorobił się na Saturnach.
- Fortuna żyje z Flisiaka.
- Zaremba to …...;)
- o Michalskim nie wspomnę
- a i jeszcze ostatnio Kopertowski się czepia
Natomiast Ty wiesz czym się różni delta od gwiazdy, co to jest VT, jak reklamować regle i silniki, co i za ile kupić na ebay, jak podpalić lipola, I CO JEST NAJLEPSZE DLA WSZYSTKICH STARTUJĄCYCH W 540.

Tomasz Wójcik napisał(a):
A może tak pozostawić 540 taką jaka jest i bedzie wtedy przedsionkiem Speca? Bo tworzenie drugiego Speca to chyba potrzebne nie jest.
Kadet powinien być jako pierwsza klasa dla najmłodszych. 540 jako pierwsza klasa dla nieco starszych, bądź kontynuacja dla zawodników z Kadeta .

AMEN !!!

Można się zastanawiać nad wprowadzeniem pakietów LiFe, tylko nie w tak bezmyślny sposób jak to zostało zrobione w Specu.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 7:41 pm 

Pytanie tylko, gdzie są zawodnicy z 540? Ilu się w tym temacie wypowiedziało 1-2? Jeżeli zdecydowanej większości pasują obecne przepisy ( słychać jedynie głosy o dopuszczeniu LiFe) to po co narzucać zawodnikom nowe silniki itd. tylko dlatego, że kilka osób tak zadecydowało na forum, jeżeli już to na zawodach powinna odbyć się dyskusja z zawodnikami i ich opiekunami czy są potrzebne jakieś zmiany od nowego sezonu.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:10 pm 

A kto tutaj w tym wątku jest zawodnikiem jeżdżącym w 540, ojcem takiego lub sponsorem? Ja tym ostatnim, reszta?

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:26 pm 

Jak byś nie doczytał ja startuje w 540 :!:

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:32 pm 

Witam i zgóry przepraszam za OT ale niewytrzymałem . Szczerze cieszę sie że mój młody zdecydował sie na Modified . Sorki poprostu czysto i klarownie.
pozdrawiam
JACEK

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 8:37 pm 

Podobnie jak moi niektórzy przedmówcy opowiem się za nie wprowadzaniem zmian w klasie 540 poza LiFe.
Co prawda rzadko staruję w tej klasie, ale jednak pojawiałem się dość często na zawodach i co nieco wiem. Poza tym podobnie jak Pan Dariusz mam w swojej ofercie silniki 540 (A-tech excel) i też mam pojęcie o tych silnikach.

Wiele mitów pojawia się w przeciągu tej dyskusji. Najczęściej powielany o tańszej eksploatacji silników bezszczotkowych i o kupowaniu 5 silnikó saturn/excel co zawody. Mit o silniku po 3 biegach do wymiany powstał raczej z przyczyn czysto finansowych. Po prostu opłacało się go wymienić. Większość zawodników z czołówki, która tak robiła jeździła w owym czasie modelem cyclone i miała dostęp do rabatów zawodniczych, Ci co jeździli innymi modelami też kupowali od kolegów z "cyckami". Po czym takie silniki sprzedawali jako prawie nówki i odzyskiwali 100% wydatków na silniki. A pozostali święcie wierzyli, że tak trzeba i zmieniali silniki bez potrzeby. Mam hamownię do silników szczotkowych, na której mierzyłem saturna oraz exela po różnych czasach ich pracy. Największy efekt ich działania był właśnie po dobrym dotarciu, jednak nie zmieniał się on w okresie użytkowania. Dopiero wyraźny efekt ubytku mocy pojawiał się jak szczotka zetknęła się z komutatorem pełną powierzchnią. Jednak to następowało dopiero po dłuższym czasie w moim przypadku po dwóch wizytach na zawodach.

Kolejny mit to płonące regle i przegrzane silniki. Oczywiście miało to miejsce jednak śmiem twierdzić, że wynikało to w głównej mierze ze sposobu użytkowania. Jak excel zmienił kolor z czarnego na czerwony to chyba nie jest winą silnika. Dobór przełożeń do tych silników jest powszechnie znany i jak ktoś miał wielkie ciśnienie żeby mimo to pojechać trochę szybciej niż inny pojawiał się problem płonącego regla.

Jednak z drugiej strony trzeba opracować strategię na przyszłość co do klasy 540. Na pewno póki prywatna firma będzie odpowiedzialna choćby po części za tworzenie przepisów to zawsze może nawet w minimalnym stopni będą one tworzone przez pryzmat interesów tej firmy. I ja to rozumiem, ale to nie jest tematem tego wątku.

Trzeba mieć na uwadze, że może zostać zaniechana produkcja pakietów nimh choć osobiście spodziewam się tego jeszcze nie w tym roku. Za LiFe przemawia wiele plusów. Jednak obostrzyłbym ten przepis jeszcze obowiązkiem posiadania przez zawodnika używającego taki pakiet torebką do ładowania tych pakietów.

Bardziej martwię się zaprzestaniem produkcji silników saturn i excel na co musimy być przygotowani, ale to też nie jest perspektywa tego roku. Jeżeli Pan Dariusz byłby tak miły mógłby sprawdzić u swojego dostawcy czy są takie plany ja spróbuję dotrzeć do firmy A-tech.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 9:01 pm 

luke napisał(a):
...
Pytalem Marka co robi w tej sprawie bo to nienormalne ze ktos wpada i obraza innych oraz ich rodziny ale do dzis nieuzyskalem odpowiedzi :roll:

Jeśli ktoś przekręca moje słowa chcąc z siebie zrobić ofiarę to tak będę odpisywał.Sam się dziwie Markowi,że ulega dyskusji i takiemu traktowaniu Siebie przeż takie osoby wnoszące tylko zamęt....Jeśli 50 zł Przemka ma tak duże znaczenie to mogę zostać wyrzucony z forum.Mam to głęboko w.....
Lukie czy coś tam ,a miałeś się nie odzywać,żeby nie robić z siebie ....

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 9:38 pm 

Jacek Pietrzak napisał(a):
Witam i zgóry przepraszam za OT ale niewytrzymałem . Szczerze cieszę sie że mój młody zdecydował sie na Modified . Sorki poprostu czysto i klarownie.
pozdrawiam
JACEK

Modi jest super, ale znasz przepisy, od razu nie nada tam się zjawić :)

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 9:41 pm 

Jakub Mazur napisał(a):
...saturn i excel...

Oprócz Saturna w 540 dobre a nawet lepsze są Excel i Ansmann:
- excel vs saturn,
- ansmann vs saturn,
wystarczy dać przełożenie wyższe o ok. 10% w stosunku do Saturna.
Wadą Saturnów jest duży rozrzut parametrów
- przykład - lepszy silnik po trzech zawodach, gorszy - zaledwie po kilku biegach.
Jeśli braknie Saturnów i Exceli to są jeszcze dostępne na rynku inne blaszaki jak Kyosho, HackMoto i inne dedykowane do zestawów RTR.
PS.
Co do reszty to też masz rację.

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 9:46 pm 

KiT napisał(a):
Wydatki z ostatniej Proximy ceny przybliżone (bo nie chcę sprawdzać ile to dokładnie było):
- płyn do opon 50zł
- koła 120zł komplet na model czyli 240zł (pewnie jeszcze dwa o innej twardości będę musiał dokupić)
- kabel do sensorów 30zł (a właściwie dwa by mieć zapas po awarii czyli 60zł)
- Paliwo za 400km; 120zł
- wpisowe na zawody; 60zł
- jedzenie (nie pamiętam)
Po zawodach w modelach do wymiany:
- 8 łożysk (4 uszkodzone mechanicznie 4 naturalne zużycie) no mnie to $7 wyniesie czyli 20zł ale chyba normalne ceny są inne;

KiT ale wstawiłeś kit....Płyn do opon cały poszedł na jednych zawodach? Tu musisz popracować bo przesadziłeś...Trzeba było kupić
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=9388 miałbyś 4,50 zł zaoszczędzone i starczyło by Ci na pare imprez....
Kpl.Kół na jedne zawody? Może mniej po bandach jeżdzić.Normalnie koła starczają na kilka imprez i to w klasach bardziej destrukcyjnych...
Kabel do sensorów najmniej awaryjna rzecz ,no chyba że ktoś szuka okazji do uszkodzenia....
Paliwo w Twoim przypadku to nie problem bo liczy się na trzech zawodników,a ten młody musi kogoś ciągnąć za sobą .
Wpisowe to dla każdego zawodnika jest takie samo....
Jedzenie...Matka mogła zrobić kanapki i trzeba było wziąść zupki zalewajki....
Popatrz ile mogłeś zaoszczędzić....
kIT napisał(a):
modele, serwa, regulatory, silniki, aparatury, serwis itp. nie liczę.

Innymi słowy koszty od wiodących:
- model - elektronika - serwis;
- materiały eksploatacyjne;
- udział w zawodach;

różnica w cenie pomiędzy BL i BR w taniej opcji wynosząca ile 50zł? nie jest nawet 5% udziałem w całej kwocie.

Nie porwę się na zrobienie sumy wydatków na przygotowanie i uzbrojenie trzech modeli (dla mnie i dla synów), pod zawody i rekreację, jeszcze ktoś to przeczyta . Nie znam realiów finansowych klubów przyjmuję do wiadomości, że są inne niż rodziców którzy z dziećmi bawią się w RC, a jeszcze inne są młodych samodzielnych finansowo singli którzy traktują to jako pierwsze hobby lub poważny sport. Uważam, że 540 powinna celować we wszystkie te grupy, jako klasa na rozbudzenie apetytu. Na takich założeniach buduje się powszechność.
I po to rozpocząłem ten wątek.

Nie zastanawiałeś się nigdy nad szachami? Gdzieś pisałeś coś o maluchu,ale to właśnie on zmotoryzował Polskę.Wielu znanych właśnie na nim zaczynało...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona