Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 3:43 pm

Autor
PostNapisane: So gru 15, 2012 9:46 am 

Witam,

Na temat ładowania nie ma problemu wszędzie pisze że ładujemy 1C
Jak to jest w przypadku Rozładowywanie? Posiadam ładowarkę imax b6 i przy rozładowywaniu mam do podania dwie wartości, jedną w amperach drugą w voltach. Na forum udało mi się wyczytać że nie można ustawiać więcej niż 0,8V na celle. Ale czy taką wartość mam podać w ladowarce czy przemnożyć przez ilość cell i dopiero wpisać. Najlepiej jak ktoś ma jakiś wzór do wyliczenia prądu i napięcia.

Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 15, 2012 10:34 am 

Osobiście uważam, że ładowanie 1C nimh to za dużo, proponuję 0,5C.
Skoro podłączasz cały pakiet, to musisz podać napięcie całego pakietu, jeśli to 7,2V to mnożysz 0,8x6=4,8V i taką wartość podajesz. Sądzę, że rozładowanie do 0,9v/cele powinno być wystarczające, czyli ustaw wartość 5,4V.
Natężenie (A) przy rozładowywaniu ustawiłbym 0,2C.
Jeśli wiesz co to jest "C" to z resztą sobie poradzisz.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So gru 15, 2012 3:08 pm 

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź:-)

Męczy mnie jeszcze jedna rzecz, przez którą nie mogę spać spokojnie. Czy pakiety rozładowywać po każdej jeździe przed ładowaniem? I jak często korzystać z cykli rozładowanie-ładowanie, ile takich cykli ustawić i kiedy je stosować.

PostNapisane: So gru 15, 2012 3:27 pm 

Jak kiedyś korzystałem z pakietów nimh, to za każdym razem po jeździe najpierw rozładowywałem do 0,9/cele, a później ładowałem 0,5C, ponieważ podczas ładowania 1C pakiet robił się strasznie gorący i wchodziło w niego mniej niż podczas ładowania 0,5C.
Ten proces nie trwa długo, a na pewno przyczyni się do dłuższej sprawności pakietu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N gru 16, 2012 1:48 pm 

Przy ładowaniu prądem 1C pakiet robił się gorący? Ja pakiet GP 3000mAh NiMH ładowałem prądem 4.5A, by wyrobić się na zawodach (wtenczas, gdy istniała jeszcze klasa E-10 DTM standard) i nie było tragedii.
Pierwszą ważną rzeczą jest ustawienie odpowiedniego programu ładowania, różnica pomiędzy NiCd a NiMH jest zasadnicza, gównie przy ustawieniu spadku napięcia czyli wszystkim znanego DeltaPeak. Co do ładowania różnymi wartościami prądu - oczywistym jest fakt, iż ładując mniejszym prądem w pakiet "wejdzie" więcej mAh. Jeżeli ładujesz pakiet dużym prądem uzyskujesz finalnie wyższe napięcie, jeżeli natomiast ładujesz akumulatory mniejszym prądem, pakujesz w niego więcej mAh. Na tym właśnie polegała niegdyś różnica w ładowaniu akumulatorów pomiędzy klasami standard a modified - w standardzie prądu wystarczało, więc ładowanie odbywało się dużym prądem by wycisnąć wyższą prędkość. W klasie modified natomiast liczyło się, by dojechać do końca więc ładowanie odbywało się mniejszym prądem, by efektywniej wykorzystać nominalną pojemność akumulatora. Co do rozładowania - niektórzy twierdzą, iż pakiety NiMH nie posiadają efektu pamięciowego, więc można ładować je bez wcześniejszego rozładowania choć są i tacy, którzy twierdzą, że posiadają go wszystkie akumulatory.

PostNapisane: N gru 16, 2012 8:18 pm 

Jak masz tego typu pakiet http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/A ... .html?pa=2
(chodzi o połączemie cel) to ja bym go nierozładowywał bo to niema sensu ponieważ jak będziesz miał 6X0.9= 5.4V to może się okazać że jedna cela będzie miała po rozładowaniu 0.5 V a z ato druga np 1.8V . o ileta 1,8 sobie jakoś poradzi to ta 0.5 już dużo straci że została tak mocno rozładowana.
Najlepsze rowiązanie jest przelutowanie pakietu żeby cele były ułożone w ten sposób IIIII i lutujesz je specjalnymi blaszkami .
Rozładowywójesz każdą celę osobno do napięcia 0.9 , aładujesz normalnie cały pakiet 6 cel.
Można jeszcze kupić rozładowywarkę wyrównywarkę która rozładuje każdą celkę osobno w tym samym czasie.
Odradzam ładowanie prądem 1C lepiej 0.5 C jak pisał kolega wyżej.

PostNapisane: N gru 16, 2012 8:29 pm 

Cele nimh mają nominalnie 1,2v więc do 1,8v będzie trudno dobić.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 9:12 am 

Ralf2107 napisał(a):
Cele nimh mają nominalnie 1,2v więc do 1,8v będzie trudno dobić.

Jak ładujesz taki pakiet to nawet niewiesz ile tak naprawdę weszło jak niewyrównasz w każdej celi osobno.

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 3:55 pm 

Dariusz Rząsa napisał(a):
Jak masz tego typu pakiet [===] (chodzi o połączemie cel) to ja bym go nierozładowywał bo to niema sensu ponieważ jak będziesz miał 6X0.9= 5.4V to może się okazać że jedna cela będzie miała po rozładowaniu 0.5 V a z ato druga np 1.8V .

Wobec tego taka rozładowywarka również nie ma sensu?

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXUTL7&P=7

Dobicie ogniwa do poziomu 1.8V jest nierealne więc na przyszłość byłbym ostrożniejszy z takimi rewelacjami. Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 4:15 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXUTL7&P=7

Dobicie ogniwa do poziomu 1.8V jest nierealne więc na przyszłość byłbym ostrożniejszy z takimi rewelacjami. Pozdrawiam.

Kolega ma ładowarkę imaxa a więc w tym przypadku niema sensu kupować rozładowywarki 1amperowej bo takim prądem to może rozładować swoją ładowaarką a tu chodzi o wyrównanie cel a nie tylko o rozładowanie. Jak mi się pakiety kończyły to do 5celowego wbijałem ponad 9V a więc moim zdaniem jest to możliwe.

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 9:26 pm 

Rozładowanie każdej celi jest pomysłem optymalnym, gdyż pozwala zachować wszystkie ogniwa w należytej kondycji, co nie znaczy, że pakietu zbudowanego w sposób === nie opłaca się rozładowywać. Wszystko w tym temacie.

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 9:37 pm 

Podsumowując, pakiety które kupuje np. Nosram nie powinny być rozładowywane. Ładować 0,5C. Ktoś jeszcze wspomniał o taki, parametrze jak Delta peak. Jaką wartość powinien przyjmować?

PostNapisane: Pn gru 17, 2012 9:42 pm 

k0nficjusz napisał(a):

Masz GT? Kurcze marzy mi się Ford Shelby GT500. Masz coś podobnego, prawda? :lol:

DeltaPeak rozumiany jest jako spadek napięcia występujący w końcowej fazie ładowania, to informacja pochodząca od akumulatora w stronę ładowarki, coś ala "mam już dość, jestem naładowany". Dla pakietu NiCd wartość ta wynosi 10mV, dla akumulatora NiMH ok. 2mV. Przy wykryciu spadku napięcia ładowarka kończy proces ładowania przełączając się w doładowanie, którego wartość wynosi zazwyczaj 10% zadanej wartości prądu ładowania. Gdy zadajesz ładowarce typ akumulatora, ona ma już w programie uwzględniony owy spadek napięcia ;)

PostNapisane: Pt gru 21, 2012 1:19 pm 

Dziękuję bardzo wszystkich ma odpowiedź.

BTW. Ford GT też mi marzy ale już nie w wersji rc:-)