Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 22, 2026 6:28 pm

Autor
PostNapisane: Wt gru 15, 2009 10:53 pm 

witam

miałbym pytanie do użytkowników lub kogokolwiek kto będzie potrafił mi pomóc.....

mam ładowarkę Turnigy Accucel-8 ( http://www.rc-electrotown.pl/_var/files ... ccel-8.pdf )

istnieje jakiś sposób żeby ładowarkę zresetować do ustawień fabrycznych? bo w instrukcji tego nie znalazłem...

i jeszcze jedno
w trybie save'owania programu dla Nimhów ustawia się wartość napięcia krotnością 1,2V zależnie od ilości cel w pakiecie oraz jego pojemność w mAh.
tak się zastanawiam bo chcąc ładować w szybkim trybie ---> PROGRAM SELECT - NiMh BATT - ustawia się tylko wartość amperów którą chcemy potraktować pakiet i tyle. żadnej ilości cel ani wartości napięcia - ładowarka sama sobie je wykrywa? czy w ogóle nie jest jej do ładowania pakietu to potrzebne?

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 03, 2010 3:06 am 

ładowarka potrzebuje pewnych informacji aby odkryć, kiedy pakiet jest naładowany.
skoro jest tam jakaś opcja szybkiego ładowania bez róznego typu ustawień pojemności czy ilości cel, musi sama to wykrywać
oglądając na zawodach ładowarki do nimh z nienajwyższych półek często spotykało się takie bez ustawiania informacji dla ładowarki.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 11:18 pm 

Odgrzeję nieco sprawę ładowarki z tematu...

w specyfikacji napisano że ładuje 1-8 cel Lixx a wbudowane w nią gniazdo balansera o najmniejszej ilości cel to 3S (4 piny)
idąc dalej - dosyć popularne teraz pakiety Turnigy 2s2p jeśli się nie mylę mają 4 cele ale wtyczka balansera ma 3 piny czyli jakby 2S...

gdzieś wyczytałem ale teraz nie mogę się tego doszukać, że można podłączyć wtyczkę 2S do gniazda 3S...
i tu moje pytanie - czy to prawda a jeśli tak to od której strony zostawić wolny pin?

pozdr

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 9:06 pm 

mam taką ładowarkę, możesz podłączyć balanser do dowolnej wtyczki, jednak musisz to zrobić w określony sposób. w każdym gnieździe są takie dziurki na górze zapobiegające odwrotnemu włożeniu wtyczki, a kabelku są wypustki. jedną będziesz musiał ściąć, druga wchodzi na miejsce (przynajmniej dla 3S ). w przypadku gniazda 3S wtyczkę wkładasz tak, by jeden wolny pin w gnieździe był z lewej strony, czarny kabelek idący od pakietu ma być przy prawej krawędzi gniazda. najprawdopodobniej można w ten sposób podłączać do każdego gniazda, ale nie próbowałem.