Paweł Skalec napisał(a):
Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Jaką najlepiej ustawić czułość mV dla pakietów NiCd i NiMh ???
nie ma jednej dobrej wartości - właśnie dlatego w Ice można tę wartość zmieniać.
aby się tego dowiedzieć trzeba ładując pakiet obserwować zachowanie się krzywej napięcia.
ja np kiedy miałem nowiutki pakiet GP 1100 musiałem ustawić czułość na 0 mV, bo spadek napięcia był tak mały (a właściwie go nie było - od jakichś 1200 mAh napięcie pozostawało na jednym poziomie), że wchodziło mi do pakietu 1600 mAh - dopiero ustawienie "ZEROPK" spowodowało, że ładowanie kończyło się przy 1150 - 1200 mAh.
Warto też w związku z ustawianiem delty ustawić odpowiednią wartość maksymalnej pojemności, jaka może wejść do pakietu - dla NiMH powinno to być ze 120 - 130%.
generalna zasada: nowsze, lepsze pakiety - mniejsza wartość delty, starsze, gorsze - większa.
inna zasada: delta dla NiCd powinna być wyższa niż dla NiMH - niestety, nie znam konkretnych wartości dla NiCD - nie ładowałem ich nigdy na Ice - myślę, że dobrym punktem wyjściowym byłoby z 7 - 8 mV na celę