Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 11:31 pm

Autor
PostNapisane: So paź 22, 2011 4:39 pm 

Witam, spodkał mnie straszny pech, a mienowicie model samochodu podmyła mi fala wody i przestał dawać oznaki życia (od razu odłączyłem zasilanie). Po powrocie do domu wysuszyłem elektronikę i podłączyłem ponownie i zaobserwowałem takie oznaki:
*mimo wyłączonego regulatora przeskakiwała iskra między konektorami pakietu i esc oraz lekko paliła się czerwona dioda
*po przełączeniu włacznika na "on" wszystko ok (dzwięki, diody itp)
*po dodaniu gazu z kołami w powietrzu na silniku (LRP X12L 5,5t) pojawił się straszny cogging, a gdy model znalazł się na ziemi nie ruszał, tylko szarpanie i pisk z elektroniki (żadnych dymów nie zaobserwowałem)
*po podłączeniu pakietu i innych kobinacjach temperatury w normie, a nawet dziwnie niskie (nawet po ustawieniu opcji "torque limit" na maxa nic się nie grzeje - wcześniej grzało się po kilku sekundach gazowania)
* po podłączeniu innego silnika castle 3800kv również duży cogging, ale model ruszył, ale zupełny brak mocy (próbowałem na różnych ustawienich regulatora zaczynając od standardowych kończąc na najwyższych)

oba silniki są na pewno sprawne bo sprawdziłem na innym regulatorze. Proszę tylko mi nie pisać o zmienie ustawien w reglu bo wszystkiego już próbowałem i ewidentnie zaczęły się problemy po zalaniu elektroniki. Nie jest to też wina aparatury. Martwi mnie lekko świecąca czerwona dioda po podłączeniu pakiety i świeci się ona jeszcze przez pare sekund po odłączeniu pakietu. Ogólnie regulator zachowuje się tak jak by szedł przez niego prąd o niskim natężeniu (silniki dochodziły do wysokich obrotów, ale moc była niska).

Moja prośba do ELEKTRONIKÓW, proszę o jakieś sugestie/wskazówki, czy to wina kondensatorów czy może zrobiły się jakieś zimne luty czy coś innego. Teraz zostaje mi jazda na reglu jednokierunkowym i podjęcie decyzji o kupnie nowej mamby max pro lub jakiegoś taniego chińczyka.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N paź 23, 2011 9:40 am 

Cześć Bastku:)
Takie pytanko testujesz regielek i silniki na tym pakiecie co Ci go zalało? Czy moze jakimś innym?

PostNapisane: N paź 23, 2011 9:59 am 

Skoro przy wyłączonym reglu świeci się dioda to znaczy że jest gdzieś zwarcie wewnętrzne w reglu. Moja rada jest taka, rozbierz regulator z obudowy, weź szczoteczkę do zębów, spirytus i dokładnie umyj cały regulator maczając go w spirytusie i czyszcząc wszystko szczoteczką. Spirytus odparuje a regiel zostanie czysty. Po tym zabiegu wysusz suszarką do włosów albo na kaloryfer. Powinno pomóc. Jak to zrobisz to napisz wyniki.

było: SLASH 4x4 ultimate Losi XXX-4; XRAY XT8 brushless/XB8/ Asso (b4.1; b44) E-revo Brushless, Jammin CRT.5, Slash 2wd, Asso SC10, TL 8ight -T, E-REVO 1:16 VXL

PostNapisane: N paź 23, 2011 8:25 pm 

*Testy odbywały się na 4 różnych pakietach lipo (2s i 3s).

*Regulator wyczyściłem, przelutowałem konektor (esc->pakiet), odlutowałem włącznik, odlutowałem kabelek sygnału, +/- od BECa --> przy podłączaniu regulator do pakietu iskra dalej przeskakuje między konetorami (czerwona dioda raz się pali raz się nie pali, mimo wyłączonego regla -dodam, że dioda pali się bardzo bardzo słabo).

*Wszystko polutowałem do kupy i podłączyłem, włączyłem wszystko, dodałem gazu i dalej ogromny cogging i pisk chyba powstający w silniku, jeśli już silnik ruszy to dziwne dzwięki znikają i silnik wchodzi bez problemu na maksymalne obroty, ale dalej nie rusza stojąc na ziemi

*Odłączyłem i połączyłem ponownie, dodaje gazu i pojawiło się światełko i dymek (coś się zaczeło jarać), szybko wyłączyłem, włączyłem ponownie i dalej to samo (cogging itp). W tym miejscu zauważyłem "ogień" https://picasaweb.google.com/lh/photo/b ... directlink - w żółtym okręgu widać wypalone miejsce. Nie wiem czy było to przypalone już przed wyżej wymienionym zjawiskiem.

*podczas testów regiel nie robił się ciepły.

PostNapisane: N paź 23, 2011 11:14 pm 

no więc pozostaje Ci tylko wysyłka regulatora do serwisu castle creations. Jak bedziesz miał szczęście to vwymienią na nowy za darmo a jak nie to zapłacisz 50% ceny nowego regla.

było: SLASH 4x4 ultimate Losi XXX-4; XRAY XT8 brushless/XB8/ Asso (b4.1; b44) E-revo Brushless, Jammin CRT.5, Slash 2wd, Asso SC10, TL 8ight -T, E-REVO 1:16 VXL

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 1:14 am 

To nie pozostaje mi nic innego, jak kupno nowej mamby max pro (i tak chciałem kupić coś z obsługą sensorów). Przez jakiś czas muszę się pomęczyć na regulatorze jedno kierunkowym.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, co by zrobił w takiej sytuacji na moim miejscu z MM, to czekam na nowe posty (na razie esc powędruje do skrzyneczki na długi sen).

edit:

stało się -> zamówiłem MMP, teraz tylko pozostaje modlitwa, żeby ominęło mnie cło i VAT.

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 5:19 pm 

ile dales za MMP i gdzie kupiles podasz link?

http://www.e-poeci.pl