Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 1:21 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 4:21 pm 

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi jak odczytywać te wszystkie prądy podawane w danych.Np w regulatorze jest 160A a silniki z nim działające mają po 10A.Co znaczy KV w danych silnika.(tzn czy jak ja rozumiem obroty z 1V)

I główne pytanie -ostatnio zamówiłem regulator rchobby 100A i silnik bezszczotkowy 4.5 zwoja.(http://www.lrp.pl/sklep/product_info.ph ... s_id=12130)

Według danych z tej tabelki silnik bierze 9A.Po zamontowaniu okazało się że regulator nie daje rady z tym silnikiem.Zasilane było dwoma pakietami rchobby 7.2 4300 połączone równolegle.Na szczęście było to zamówione jako zestaw więc jak okazało się że razem nie działa za dobrze to mogłem to oddać.
I nie wiem o co tu chodzi ,gdyby nawet prąd w tabelce był podany na 1V ,to przy 7.2 wychodzi góra 70A.Więc regulator powinien był dać rade.

Jak ktoś by polecił jakiś zestaw regulator + silnik cena max 1000zł do e-savage to byłbym wdzięczny.Tylko taki co można kupić w polskich sklepach.

Jestem dopiero początkujący więc nie besztajcie mnie za niewiedze.A szukałem trochę na forum i nie do końca znalazłem to co mnie interesuje.

Savage FLUX.......XSTR + ezrun 60A + 12T.......Redcat sumo 1:24....E-firestorm
Był-TL-01b Bonzer.....Był-E-SAVAGE.....Był-LamaV3

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 7:51 pm 
Po pierwsze: Nie możliwe, aby silnik pobierał 9A, może się walnęli i ciągnie 90A?

Po drugie: To NIE jest silnik do ciężkich monsterów. Są to silniki do lekkich torówek lub truggy o wadzę do 2 kg, a E-savage waży pewnie podobnie co E-maxx, czyli 4-5 kg.

Po trzecie: Parametry takich regli są pewnie mocno przereklamowane, poza tym przy takim obciążeniu miał prawo się zagotować.

Do 1000 zł to inwestuj tak:
Dobre pakiety Li-Po (lub jeszcze lepiej LI-Fe) ok. 400 zł (na NiMh będzie się "dusić i kasłać" oraz poparzysz się o pakiety)
Do tego MM ESC ok. 400-450 zł
Silnik Feigao 6-9XL ok. 150-250 zł (+ atak 5mm 20-25 zł)
(Lub zamiast silnika i regla zestaw Novaka HV, wyjdzie trochę drożej i mniej mocy ale właściwie sam dba o siebie)

I latasz :D
(tylko nie wiem, czy się model nie rozpadnie :wink: )

Jak chcesz to wszystko mogę dla Ciebie ściągnąć z zagranicy, bo w Polsce czegoś takiego, poza używanym nie dostaniesz.

Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 9:56 pm 

Fiksiu, kupiłeś sprzęt w sklepie najczęściej reklamowanym na tym forum, myślę że za chwilę odezwie się Festiwal Modelarstwa i odpowie jako klientowi na wszystkie Twoje pytania :) Miejmy nadzieję, że zrobi to równie chętnie i szybko jak reklamuje sprzedawane przez siebie produkty :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 11:35 pm 

na temat silnika znalazlem niezbyt duzo informacji.Jedynie ze moze pobrac 110A i liczbe obrotow z 1V ale nie wiem z jakim napieciem moze pracowac.Liczmy ze standardowo 7.2V to prawie 800W i 15000obr.
Dodam ze mam juz dwa pakiety lipol 7.4 5Ah czyli raczej to napiecie wchodzi w gre. A MM ESC obsluguje tylko do 3s lipol odpada wiec polaczenie pakietow w szereg,chociaz nie wiem czy lipole mozna tak łączyc jeszcze do tego nie doszlem.
A widzialem ze sa wersje 6xl ze standardowa oska 3,2mm.
Wyglada to calkiem niezle przynajmniej 2x mocniejsze niz orginal tylko czy nie za male obroty beda przy takim zestawieniu???
A i jeszcze jedno czy Mamba Max (bo wydaje mi sie ze o nią tu chodzi)nie bedzie za słaba??Nie lepiej wziąć jakiegos novaka one majo ponad 400A

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 9:24 am 
Witam. MM ESC wytrzymuje spokojnie 4S li-po i wcale nie jest jej gorąco :) Wytrzyma nawet dużo więcej niż ten silnik, sam się kiedyś tego bałem, ale jednak okazało się, że jest w porządku. Novaków nie polecam, miałem kiedyś 2 regle szczotkowe i nie byłem zadowolony. Poza tym novaki są sensorowe, a Feigao bezsensorowe.

Łączysz pakiety w szereg, masz 14,8v 5Ah (min. muszą być 20C) i masz wtedy 1628W, czyli ok. 2,2 KM :D i ok. 41000 RPM (przy silniku 6XL)

Poza tym prawdopodobnie ataki standardowe będą za duże, dla takiego silnika szukaj przełożeń całkowitych ok. 1: 20-25 (ja mam dokładnie 1:20,5 w E-maxxie i jest akurat, chyba E-savage ma podobną średnicę kół?)

Jeszcze takie pytanie: Czy ośka 3,2mm wytrzyma ponad 2 konie mechaniczne i potężny moment obrotowy? Prawdopodobnie zrobiono taki silnik dla ułatwienia, jednak dla mnie to zaraz ośka się mocno odkształci :) W takim razie dlaczego wszystkie inne podobnej klasy mają 5mm i tyle :)

Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 11:00 am 

Ale przestancie z przesilaniem biednej MM, od tego jest MMM.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 12:48 pm 
Obecnie jak widać MMM jest trochę...niedopracowana i zawodna, wersje V1 i V2 siadały bardzo szybko i bardzo wielu osób. :(

Jeżeli MMM V3 będzie wolna od wad to jest jak najbardziej najlepsza do takich zastosowań. Póki co, większość stosowała MM ze względu na cenę i niedostępność innych regli, i sprawowała się jak najlepiej. :) Pozdrawiam Karol

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 1:12 pm 

W tej cenie nie,ale drozszych jest sporo do 4s. MM nie jest przezanczona do 4s i kropka, używanie jej w ten sposób jest na własne ryzyko.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 3:02 pm 

karolpenconek napisał(a):
Obecnie jak widać MMM jest trochę...niedopracowana i zawodna, wersje V1 i V2 siadały bardzo szybko i bardzo wielu osób. :(

Problem zostal rozwiazany kilka tyg temu zmiana firmware MMM. Smigaja prawidlowo WSZYSTKIE wersje. ESC ma juz dosc zepsuta opinie. Nie psuj jej bezpodstawnie dalej nieaktualnymi informacjami.

Zeby smigac MM na 4S MUSISZ miec UBEC, powinienes miec dodatkowy elektrolit i wiatraczek. To koszt 120$ za ESC, 20$ za UBEC, 15$ za kondensator i 10$ za wiatraczek. MMM mozna kupic za mniej niz 150$. Zabawy z modyfikacjami MM sa wiec juz bezsensowne.

Poza tym taniej kupisz lipo 6S o nizszym C niz 4S z wyzszym C. Cena silika o mniejszym kv bez zmian. Gratis nizsze temperatury i wyzsza zywotnosc pakietu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 5:13 pm 
Wiem, że już Castle próbuje rozwiązać problemy z MMM i jak mówisz udało im się to. Dlatego napisałem o pierwszych wersjach, sam mam nadzieję, że MMM dobrze działa, bo sam ją planuje w przyszłości kupić :) Dlatego pisałem, że na razie były problemy, jak jak będzie dobrze działać to jest to najlepsze wyjście.

Poza tym jestem bardzo ciekawy, gdzie MMM ESC można kupić za mniej niż 150$, ostatnio widziałem je po ok. 170$, :)

Poza tym to prawda, trzeba doliczyć za UBEC, ale ja nie korzystam z dodatkowego kondensatora i nie zauważyłem związanych z tym problemów. Poza tym: 10$ na wiatraczek... Za 6$ można kupić cały radiator z wentylatorem na silnik, a na Allegro wiatraczki 4x4 cm są po 4-5 zł na 12V i chodzą przy 4S Li-Po prosto z pakietów, więc są nawet lepsze.

Ja miałem już MM ESC, dlatego go wykorzystałem i jestem zadowolony z efektu. Prawdopodobnie jeżeli bym go nie miał to zakupił bym na dzień dzisiejszy MMM. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 5:32 pm 

Pójdziesz w większe moce, zrobi się ciepło to zobaczysz że poczciwa MM może się spocić. Jej parametry nie są zbyt wybujałe do czasu gdy nie patrzymy przez pryzmat ceny. Pamiętaj że do dziś nie jest sprzedawana jako esc do 4-5S, nie bez przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 5:40 pm 

pkiety dopiero co kpilem wiec nie chce ich zmieniac.Jesli faktycznie MMM chodzi dobrze to chyba na nią sie zdecyduje

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 5:57 pm 

MMM mozna za 145$ kupic na RC-Monster, za 164$ w BPP (2$ przesylka).

Fiksiu dokup jeszcze jeden i bedziesz mial 6S :)

Na temat radiatorow z wiatraczkiem za 6$ mam wyrobione zdanie, na temat wiatraczkow za 5zl rowniez. Tandeta, szczegolnie jesli chodzi o off-road.