Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:08 am

Autor
PostNapisane: N wrz 05, 2010 10:32 pm 

Witam !

Na początku chciałem powiedzieć że jestem tu "nowy" i proszę o wyrozumiałość. Niedawno stałem się posiadaczem samochodu Tamiya TT-01.

I mam problem z regulatorem TEU-101BK. Śmigałem autkiem i w pewnym momencie przestał reagować na moje polecenia.
Regulator zaczął pikać i dioda LED pulsowała. A co 5-10sek silnik cykał. Gdy odłączam silnik regulator przestaje pikać ale dioda nadal mruga.
Próbowałem go zaprogramować na nowo ale niestety dioda cały czas mruga i nie reaguje na naciskanie guzika SET.

Druga sprawa że już raz tak samo mi się stało ale wtedy bez problemu zaprogramowałem na nowo regulator i wszystko działało, a tu po dwóch dniach zaś to samo...

Powiedzcie mi jaka może być tego przyczyna że nie da się go zaprogramować ?? Może guzik SET się uszkodził ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 8:56 pm 

Idz do najbliższego sklepu modelarskiego i poproś o pomoc. Napisałeś to tak niejasno ze nie wiem o co ci chodzi. Albo skontaktuj sie z kimś kto ma taki regulator. Jak dla mnie to może go przegrzałeś? Jak serwo skrętu też kiepsko chodzi i przeskakuje to odbiornik albo kwarc.

PostNapisane: Pt wrz 10, 2010 10:11 pm 

Z tego co pamiętam to ten regulator pika, gdy odbiornik straci łączność z nadajnikiem - czyli gdy np. wyłączysz nadajnik przy włączonym modelu (regulatorze).
Zwróciłeś uwagę czy przy tym zdarzeniu i próbie programowania miałeś wystarczająco naładowane aku w aparaturze? Bo to mi właśnie wygląda na brak zasilania nadajnika.
Dodatkowo ten regulator ma 2 zabezpieczenia - przed przegrzaniem (resetuje się samo po ochłodzeniu) i przed "zwarciem od silnika"? (nie resetuje się samo i trzeba wyłączyć i włączyć nadajnik i odbiornik)
Przejrzyj całą elektronikę i ewentualnie popraw złączki i przy następnej awarii dotknij paluchem regulatora czy czasem nie parzy.

pozdrawiam

PostNapisane: So wrz 11, 2010 11:10 am 

Właśnie jest ten problem że nie mam od kogo takiego autka pożyczyć aby poprzekładać elementy i sprawdzić który jest uszkodzony.
Przegrzać się nie mógł bo pośmigałem może z 3 minuty ledwo...
A baterie w aparaturze są naładowane, pakiet naładowany próbuje programować i nic, nie reaguje regulator na naciskanie guzika SET.
Najprawdopodobniej regulator będzie uszkodzony, raczej kupie jakiś i zobaczymy co dalej... Jak go uruchomię to dam znać.

Pozdro...

PostNapisane: Śr wrz 22, 2010 11:16 pm 

Siema. Mam taki sam problem jak kolega wyżej. Regulator cały czas piszczy. Myślałem, że przycisk SET jest zepsuty ale jak przy wyłączonym reglu wcisnąłem przycisk SET i włączyłem regulator to nie piszczał tylko mrugał. Baterie w aparaturce są nowe. Wczoraj bez problemu ustawiłem nadajnik, apke i regiel. Dzisiaj rano włączyłem model i okazało się ze regiel piszczy i silnik co jakiś czas lekko szarpnie modelem :|. Postępowałem według różnych instrukcji. Może ktoś mi pomoże i uda się uruchomić mój model.

PS Pakiet naładowany, baterie w apce też.

PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 6:15 am 

Te szarpanie do przodu i jak to ująłeś "pikanie" jest prawdopodobnie spowodowane złym wytrymowaniem aparatury.
Napisz jaką masz apke.

PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 1:27 pm 

Apka to Hobby King HK-GT2 2,GHz.