Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 3:22 pm

Autor
PostNapisane: Pt sie 30, 2013 7:38 am 

Ave Ceasar, morituri te salutant,

albo jakoś tak, bo wkraczam na obszar prądów, a fizyka to jakoś nie moja mocna strona. Anyway, od razu zastrzegam - zanim tu napisałem to poczytałem sporo i chyba wiem co i jak. BArdziej mi zależy na potwierdzeniu i sprawdzeniu, że wszystko wiem jak należy zanim polutuję i spalę pół osiedla :lol:

Sytuacja jest nastepująca: dziś ma dojść do mnie autko. Wczoraj dotarły dodatkowe pakiety. Ładowarka (Accucell 6) już przygotowana. Tyle że każde urządzenie ma inną wtyczkę. Dziś po robocie jade dokonac stosownych zakupów i mam nadzieję, że koledzy pomogą.

Ale po kolei, co mam i co chcę zrobić. Proszę uprzejmie o sprawdzenie, czy dobrze gadam i ewentualne poprawienie.

Autko ma na ESC Traxxas męski (http://traxxas.com/sites/default/files/ ... ts_med.jpg)
NiMH ma Traxxas żeński
LiPo 2s ma 4mm banan męsko-żeński
Accucell ma XT60 żeński
opcjonalne LiPo 3s ma XT60 męski

Potrzebuję przejściówki:
NiMH - Accucell, czyli Traxxas męski na XT60 męski
LiPo 2s - ESC, czyli 4mm banan męsko-żeński na Traxxas żeński
LiPo 2s - Accucell, czyli 4mm banan męsko-żeński na XT60 męski

Posiadam również 2 pakiety LiPo 3s 2200 mAh i chciałbym je połączyć (chyba) równolegle. :oops: Tak mi się wydaje, że równolegle. Chodzi o to, by otrzymać taki efekt:

2x LiPo 3s 2200 mAh 20C ---> 1x LiPo 3s 4400 40C
O ile się orientuję to powinna być taka przejściówka: (http://www.aerialdroid.com/components/c ... pparal.jpg)

I jeszcze pytanie o ładowanie NiMH. Będzie to bateryjka 3000 mAh i chciałbym ją ładować Accucell'em, a nie tym czymś z zestawu. Wyczytałem, że taki pakiet trzeba ładować prądem 1/10C (czyli 300 mA w tym przypadku). Ale czytałem też, że NiMH ładowanie to jakiś cykl ładowania/rozładowywania i chciałbym dopytać, jak ustawić ładowarkę żeby napełnić NiMH jak najszybciej (10h jakoś mi się nie usmiecha) i żeby nie popsuć pakietu.

Accucell program dla NiMH ma jakiś kosmiczny dla mnie. LiPo to żaden problem, ale pierwszy raz będę miał NiMH i troche szkoda mi odłożyć do szuflady - zawsze parę minut zabawy na tym będzie.

Traxxas Slash 4x4 VXL 1:10
CopterX 450 SE v2

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 30, 2013 9:37 pm 

Nie baw się w przejsciówki tylko zalutuj wszędzie goldy 4mm albo deansy i nie będziesz miał takich problemów. Z połączeniem równoległym dobrze napisałeś, z tym, że wartość C się nie mnoży. Przejsciówka ze zdjęcia jest równoległa, więc ok. Nimh możesz ładować (maksymalnie) prądem 1C czyli w Twoim wypadku 3A. Dobrym kompromisem będzie ładowanie go prądem 2A a jak będziesz chciał szybko to 3A.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość