Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 7:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lis 07, 2009 11:34 pm 

Witam!

Popularna jest opinia, żeby Lipole ładować prądem nie większym niż 1C, czyli pakiet 5000mAh - to by było 5A.

Tymczasem na ebayu wielu sprzedawców (np. http://shop.ebay.co.uk/top_racing2007/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=) w opisach sprzedawanych przez siebie lipoli ma następującą formułkę:

For longer life of the battery please do not charge it over 2A, The best rate is 1A or below.

Nasuwa się pytanie czy to
1) wyraz nadmiernej zapobiegliwości sprzedawcy
2) efekt słabej jakości sprzedawanych przez niego ogniw
3) faktycznie ładowanie prądem 2A zamiast 5A - da skutek, ale pytanie czy to będzie zwiększenie trwałości o 50% czy też o 5% ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 08, 2009 2:28 am 

Co byś nie robił to LiPo po roku i tak osłabnie. Najważniejsze to:
- nie rozładowywać poniżej 3V
- nie przeładowywać powyżej 4,2V
- nie przeciążać
Osobiście ładuję swoje LiPo prądem 2C bo tyle wytrzymują. Rozładowuję je do 3,6V. Używam pakietów 3s głównie w śmigłowcach i wygląda to tak, że mam 4 pakiety, ładuję je w domu prądem 2c połączone szeregowo czyli przy wykorzystaniu jednej ładowarki (250W mocy) w godzinę mam naładowane 4 pakiety. Na jednym pakiecie latam około 15 minut z krótkimi przerwami. Kiedy wylatam dwa pakiety to idą do ładowania prądem 2C i kiedy wylatam kolejne dwa pakiety te pierwsze dwa już są gotowe do akcji. Pakiety 2200mAh 3s, prąd ładowania 4,4A. Gdyby miał je ładować prądem 1A to więcej przesiedziałbym w domu je ładując niż latając. A jak się zużyją to trudno, majątku nie kosztują. Pojawiły się już pakiety LiPo o prądzie ładowania 5C czyli w 12 minut naładowany pakiet.

PostNapisane: N lis 08, 2009 12:19 pm 

Widzę, że robisz spory zapas pomiędzy podawanym minimalnym napięciem 3.0V/celę a 3.6V które sam stosujesz. Czy duży procent pojemności przypada na ten zakres napięcia? Innymi słowa - ile minut twojej zabawy jest między 3.6 a 3.0?

W autkach wygląda to chyba inaczej niż w lotnictwie. Para pakietów 5000mAh, wystarcza na jakieś 45minut rekreacyjnej jazdy (z przerwami, czasem na stawianie modelu na koła i tak dalej) - więc dwa komplety to półtorej godziny zabawy. W takiej sytuacji nie ma dla mnie znaczenia czy ładuję godzinę, czy cztery bo i tak robię to wieczorem w domu.

Gdyby brakowało mi 'czasu zabawy' to przy obecnych cenach ogniw chyba bardziej byłbym skłonny zainwestować w trzeci komplet niż katować aku dużym prądem ładowania - chyba, że ktoś mi powie, że to jest bez wpływu na ich trwałość. Inna rzecz, że przez ostatnie usterki, jakoś nie mogę 'wyjeździć ogniwa do końca' :(

PostNapisane: N lis 08, 2009 12:43 pm 

Czas spadku z 3,5V do 3V jest dość szybki i spadek mocy jest wyczuwalny. O ile w przypadku samochodu czy samolotu, który z założenia ma wrodzoną tendencję do latania można pozwolić sobie na nagłą utratę napędu to w przypadku śmigłowca, który bez napędu ma tendencję wyłącznie do spadania i o ile ktoś kto nie opanował lądowania z autorotacją to takie lądowanie bez napędu jest zwykle dość kosztowne dlatego wolę nie ryzykować. Zamontowany mam LiPo monitor w widocznym miejscu i jak tylko pojawi się pomarańcz to ląduję. Samolotami latałem do końca, aż silnik nie chciał ciągnąć i lądowałem bez napędu co nie jest problemem, napięcia wynosiły wtedy między 3,05 a 3,2. Inna sprawa, że przy takich napięciach to już regulator odcinał.

PostNapisane: Wt lis 10, 2009 11:22 pm 

Co do tych pakietów - ja bym nie ryzykował kupna takich wynalazków. Lepiej zaopatrzyć się w tańsze i sprawdzone Turnigy.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 10:24 am 

Panowie domyslny prad ladowania LiPo to 1C. Nie chodzi bynajmniej o zywotnosc pakietu lecz o zywotnosc TWOJA i nieruchomosci, w ktorej TY je ladujesz.

Wieksze prady tylko i wylacznie jesli dopuszcza producent.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 11:02 am 

Pakiety 1C to już przeszłość. Nowe pakiety mają prąd ładowania 2C a nawet 5C i jest to WYRAŹNIE napisane przez producenta na pakiecie.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 12:51 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Pakiety 1C to już przeszłość. Nowe pakiety mają prąd ładowania 2C a nawet 5C i jest to WYRAŹNIE napisane przez producenta na pakiecie.

Ciekawe jak z wplywem na zywotnosc przy ciaglym ladowaniu takiego pakietu 2 albo 5C ;)

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 1:51 pm 

A tak, że jak się zużyje to kupuje się nowy. Majątku nie kosztują, bez przesady.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 2:13 pm 

A tak, że jak się zużyje to kupuje się nowy. Majątku nie kosztują, bez przesady.

Nie każdy ma tyle kasy co Pan, niestety... dla mnie np. 50zł to całkiem sporo, a nowy pakiet to już większy wydatek

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 3:10 pm 

No ale przecież nikt nie zmusza do ładowania prądem 2C. Jak się nie spieszy ładujemy 1C, jak potrzeba przycisnąć dajemy 2C. Używam dość intensywnie pakietów Turnigy 3s 1000mAh i 2200mAh, ładuję je najczęściej 2C i jak na razie po ponad miesiącu użytkowania (ok. 30 cykli każdego pakietu) nie widzę objawów słabnięcia ogniw.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 4:38 pm 

hmmm... myślę, że prędzej padną opony niż pakiet, a też nie kosztują 50zł

Robert

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 8:24 pm 

Niedawno kupiłem pakiety Nosram 5300 40C HARD CASE i w instrukcji wyraźnie jest napisane że MOŻNA ładować 3C (15,9A), ZALECANE minimum to 2C (10,6A) i takie ładowanie gwarantuje żywotność. Podczas ładowania 2C temperatura nawet nie drgnęła :)

Inna sprawa, że właśnie po to by nie wyrzucać pakietów do śmieci proponuję zakup regulatora z odcięciem. Oczywiście podniesie się za chwilę lament, że nie stać itp, ale jest takie przysłowie, że chytry dwa razy traci. Lepiej zainwestować więcej i nie mieć problemu zniszczonych pakietów.

Grzegorz B. używa bodajże jednego pakietu Li-Po już któryś sezon i nie narzeka... (Kyosho V-ONE RRR)

np. w spalince mam regielek Nosrama, który umożliwia jazdę na pakietach Li-\po i gdy prąd zbliża się do minimum regiel odcina serwa w pozycji neutral- najpierw gaz, potem skręt i to zapobiega zejściu poniżej minimum.

Ostatnio edytowano Śr lis 11, 2009 8:32 pm przez Michał Woszczek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 8:29 pm 

Tak Samo jest z HYPERIONAMI CX i VX . 5C!!! oczywiście problem,bo mało jaka ładowarka pozwoli na ładowanie takiego pakietu np. 6s1p ale przy ładowaniu 2-3C nic się nie dzieje z temperaturą, są świetne.

PostNapisane: Śr lis 11, 2009 8:43 pm 

No ale przecież nikt nie zmusza do ładowania prądem 2C. Jak się nie spieszy ładujemy 1C, jak potrzeba przycisnąć dajemy 2C. Używam dość intensywnie pakietów Turnigy 3s 1000mAh i 2200mAh, ładuję je najczęściej 2C i jak na razie po ponad miesiącu użytkowania (ok. 30 cykli każdego pakietu) nie widzę objawów słabnięcia ogniw.

jakbys mogl to napisz prosze w miare czasu uzywania jak trzymaja sie te lipki turnigy ladowane 2c.Grzeja sie chociarz troche w trakcie ladowania?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona