Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 8:32 pm

Autor
PostNapisane: So lut 21, 2009 11:03 am 

Witam

Oto moja krótka historia.
Pakiet MaxAmps Lipo 6000mah 2S3P 7.4V Saddle Battery Pack, Regulator LRP A.I. Automatic PRO Reverse+Silnik LRP Eraser Brushless 10.5T, Samochód HB Cyclone D4, ładowarka e-Station BC6.
Pakiet praktycznie nowy - ładowany dwukrotnie, nigdy nie rozładowany do końca, nie uszkodzony, nie przegrzany, nie spuchnięty.
Wychodzę z modelem na dwór, krótki test (jazda 1min.) i wyłączenie. Po 5 minutach włączam nadajnik i model, po czym po krótkiej chwili model, nie dotykając nadajnika wchodzi na max obroty.
Po paru sekundach idzie dym z modelu, wyłączenie regulatora nic nie daje.
W miarę możliwości jak najszybciej otwieram model i odłączam baterię.
Regulator poszedł z dymem, śmierdzi do dzisiaj, ma wypaloną w środku dziurę i odlutowane kable.
Zamontowałem nowy regulator i silnik, ale zastanawia mnie napięcie na baterii, które dla spokoju zmierzyłem - 8,2V.
Dla porównania zmierzyłem napięcie na tanim pakiecie RC Hobby NiMh 7,2V 4600mAh - było 7,9V.

Czy to nie jest trochę za dużo?
Regulator niby wytrzymuje do 8,4V, więc jestem ciekawy, czy podlega gwarancji po takim pożarze?
Jakie napięcia wy macie na swoich pakietach?
Do jakich napięć dochodzi ładowarka podczas ładowania NiMh (wiem, że niby LiPo nie powinna przekroczyć 4,2V na ogniwo)?
Skąd się bierze 7,2 czy 7,4V jak rzeczywiste napięcie pakietów jest inne?

Pozdrawiam

Bartek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 21, 2009 11:56 am 

Trzeba rozroznic napiecie nominalne i napiecie przy ktorym pakiet konczy sie ladowac. Dla lipo nominal to 3,7V a konczy sie przy 4,2 natomiast nixx ma 1,2 nominal a konczy sie przy ~1,5. Regulatory maja zawsze podane do jakich pakietow sa przeznaczone. Jesli twoj lrp jest do 8,4V powinien spokojnie obsluzyc 6-7cel nixx lub 2s lixx. Jezeli kupiles nowy regulator to oddac na gwarancje, pytanie tylko jak zachowa sie nasz dystrybutor LRP bo bylo juz kilka topicow o wypinaniu sie na klienta. Walcz o swoje ;)
Dla regulatora i tak najwazniejsze jest napiecie pod obciazeniem czyli okolice nominalnego.

PostNapisane: So lut 21, 2009 1:27 pm 

Moze nie wytrzymał natezenia pradu bo łacząc aku w taki sposob otrzymujemy 60C(przy zał. ze maja po 20C).

Tylko zastanawia mnie jak oni maja uznac gwarancje bo przeciez nie maja zadnej pewnosci ze nie podłaczyłes wyzszego napiecia niz jest dopuszalne, podłaczajac wyzsze napiecie tracimy gwarancje poniewaz jest to niezgodne z tym co mówi instrukcja i gwarancja staje sie niewazna.

Ja wogóle tego nie rozumiam na jakiej zasadzie maja uznac ci gwarancje bo przeciez w takim reglu mało kiedy cos sie uszkadza samo z siebie, kiedy rzecz jest uzywana w prawidłowy sposób to zazwyczaj w przypadku awarii nie zaczyna sie kopcic i palic tylko przestaje prawidłowo funkcjonowac. Moim zdaniem to nic nie zdziałasz na gwarancji bo regiel sie spalił z dymem(kopcił sie) co moze wynikać z nie porawidłowego podłaczenia, za wysokiego napiecia, zbyt duzego poboru pradu przez silnik. Mysle ze powiedza ze to z winy uzytkownika.

PostNapisane: So lut 21, 2009 3:05 pm 

IgorCh napisał(a):
Moze nie wytrzymał natezenia pradu bo łacząc aku w taki sposob otrzymujemy 60C(przy zał. ze maja po 20C).

Tylko zastanawia mnie jak oni maja uznac gwarancje bo przeciez nie maja zadnej pewnosci ze nie podłaczyłes wyzszego napiecia niz jest dopuszalne, podłaczajac wyzsze napiecie tracimy gwarancje poniewaz jest to niezgodne z tym co mówi instrukcja i gwarancja staje sie niewazna.

Ja wogóle tego nie rozumiam na jakiej zasadzie maja uznac ci gwarancje bo przeciez w takim reglu mało kiedy cos sie uszkadza samo z siebie, kiedy rzecz jest uzywana w prawidłowy sposób to zazwyczaj w przypadku awarii nie zaczyna sie kopcic i palic tylko przestaje prawidłowo funkcjonowac. Moim zdaniem to nic nie zdziałasz na gwarancji bo regiel sie spalił z dymem(kopcił sie) co moze wynikać z nie porawidłowego podłaczenia, za wysokiego napiecia, zbyt duzego poboru pradu przez silnik. Mysle ze powiedza ze to z winy uzytkownika.

Przestan paplac glupoty. Wlasnie uznawanie gwarancji to wyznacznik dobrej i kiepskiej firmy. Dobre regle po podlaczeniu zbyt wysokiego napiecia poprostu sie nieuzbrajaja, mozna to odblokowac i wtedy traci sie gwarancje. Jak wyliczyles to 60C wow to ten pakiet powinien miec 360A pradu ciaglego uh dobry wynik. Regiel moze sie tak samo spalic podczas poprawnego uzytkowania jak i przeginania z napieciami i natezeniami, pozatym mocny pakiet na slabym silniku niezabije regulatora.

Jezeli regulator niezostal zalany podczas podlaczania nieodwrociles biegunow to odrazu zadzwonilbym do dystrybutora od ktorego kupiles regiel.

PostNapisane: So lut 21, 2009 3:09 pm 

Ja osobiście używam tego samego regla na pakiecie Dualsky 20C 2S1P - zero problemów, ładowanie do 8.40v. Wtyczki gold 3.5mm.

PostNapisane: So lut 21, 2009 5:14 pm 

60c wzieło sie z tad ze jedna cela ma 20c(tak przyjąłem) a pakiet połaczony jest tak (2s3p):

http://img525.imageshack.us/img525/6121/2s3p.jpg

i z tego co wiem to ma on w sumie 60c

Ostatnio edytowano So lut 21, 2009 5:30 pm przez IgorCh, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: So lut 21, 2009 5:26 pm 

Mylisz się, bo założyłeś, że każda cela może oddać prąd 20C. Wziąłeś to z kosmosu. Cały ten pakiet daje maksymalnie 30C, co nie zmienia faktu, że nie ma to znaczenia w tym przypadku.

PostNapisane: So lut 21, 2009 5:37 pm 

Rzeczywiście ze kolega luke miał racje, bo troche przeczytałem o tych li-po i pisze tam ze:

C - jest to maxymalny prad rozładowania w funkcji pojemności
20C znaczy sie pakiet 2Ahx20C=40A, wiec to chyba tak 6Ah x20c =120A, czy to jeszcze nie tak sie liczy??

Ale nie jestem pewien co do tej gwarancji tego regla, wydaje mi sie ze nie uznają, no chyba że uznaja gwarancje na zweglony sprzet

PostNapisane: So lut 21, 2009 9:09 pm 

Zawsze można spróbować z gwarancją, a poza tym to wydaje mi się że to oni powinni udowodnić że to z twojej winy, bo inaczej to zawsze można powiedzieć "Podłączył Pan zasilanie na odwrót".

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: So lut 21, 2009 10:35 pm 

Wbrew pozorom z sekcji takiego regulatora można ustalić dlaczego się spalił.

Jeżeli podany opis wydarzeń jest prawdziwy (nie mam powodów by mu nie ufać i nie mam powodów by się pod nim podpisywać) to wina nie leży po stronie użytkownika.

Gdzieś tu ktoś kiedyś na forum pisał, że reklamacje LRP dlatego wleką się jak żółw na emeryturze, bo wszystkie są diagnozowane i rozpatrywane za zachodnią granicą. A tam nie powinni mieć problemu z ustaleniem przyczyny i przy zachowaniu powyższego założenia jeśli ich krajowy partner handlowy jest przez nich poważnie traktowany to otrzymasz nowy sprzęt, przeprosiny i może jakiś gratis.

Jeśli zaś nie, to będziesz wiedział gdzie nie warto kupować.

I chociażby aby to ustalić, warto reklamować ten sprzęt.

Robert

PostNapisane: Wt lut 24, 2009 6:30 pm 

JohnS napisz czy przyjeli na gwarancje i co stwierdzili, czy ja uznają?