Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 1:56 am

Autor
PostNapisane: So lip 19, 2008 10:23 am 

Witam

Postanowiłem podzielić się doświadczeniami w ładowaniu pakietów . Posiadam 6xpakiety (IB 4200 , 2x IB 4600 , 2x Profitexx 3850 , Sanyo HV 3300). Po naładowaniu wszystkich pakietów (0,2-0,6 C) i osiągnieciu przez nie około 40-50 st.C. oraz po ich wystudzeniu i doładowaniu (na drugi dzień prądem ~0,2C) w pakiety wchodzi :

IB4200-około 380-420 mah
Sanyo3300- około 310-350 mah
IB4600- około 450-480 mah
Profitex - około 300-340 mah

Na podstawie tych doładowań można stwierdzić (mnożąc pomiar doładowania x10 ,jaką mają pojemność te pakiety) . Czyli wartość prądu który "ucieka" w atmosferę poprzez ciepło mnożymy x10 i mamy realną pojemność pakietu ? Nie miałem co robić więc wymyślam bzdury ? :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 19, 2008 3:56 pm 

Zapomniales o utracie pojemnosci po 1dniu zawsze cos zejdzie ;)

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 7:11 am 

Lepiej było ładować jedną celę i nie do osiągnięcia wybranej temperatury, ale do dV. Na następny dzień doładować do osiągnięcia tego samego dV.
W ten sposób wiedziałbyś ile znika z każdej celi w ciągu doby (pominąwszy straty - tak jak to luke zauważył). Im mniej tym, oczywiście, lepiej :)

Skąd pomysł z mnożeniem doładowania x10, żeby uzyskać rzeczywistą pojemność pakietu? :shock:

pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 10:01 am 

sumpirowicz napisał(a):
Lepiej było ładować jedną celę i nie do osiągnięcia wybranej temperatury, ale do dV. Na następny dzień doładować do osiągnięcia tego samego dV.
W ten sposób wiedziałbyś ile znika z każdej celi w ciągu doby (pominąwszy straty - tak jak to luke zauważył). Im mniej tym, oczywiście, lepiej :)

Skąd pomysł z mnożeniem doładowania x10, żeby uzyskać rzeczywistą pojemność pakietu? :shock:

pozdrawiam
Sławek

Pomysł "x10" wydobył się w mojej głowie po ciągle powtarzającym się wyniku doładowania ,do którego wystarczyło dołożyć "zero" za wynikiem i ... efekt blondynki. Ale zobaczcie że dokładność tych wyników jest B.realna. Wiem że nie wziołem zbyt dużo okoliczności pod uwagę , ale doładowywałem także po kilku godzinach i tak samo wchodziło ~j.w. :)

Czyli myślę że można ocenić poj. pakietu z dokładnością do 5-10% , jak macie inne pakiety niż moje to jak to nie jest kłopot wrzućcie wyniki (przy okazji ładowania) :D

Ciekawy jestem co do:
Profitexx-a 4350mah - LOL
GP 3300-3700-4300
inne

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 6:49 pm 

IMHO zupelnie bezsensowny sposob podawania pojemnosci generalnie wogole niema sensu robienia takich testow jedyny parametr jaki poznamy to ile ucieka w ciagu doby ale nadal mamy straty cieplne bo ladowarka podaje ile wypuscila a nie ile weszlo w pakiet.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 20, 2008 8:05 pm 

tylko dodam, że jak masz temperaturę pakietu po ładowaniu 0.6C w okolicach 50C to masz źle ustawioną dV dla tego pakietu, sporo za wysoko.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 7:05 am 

pewnie shark...

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 8:52 am 

Witam

Wiecie co macie racje że to grubymi nićmi szyte itp.itd. ale patrzac z proporcji coś w tych wynikach doładowania jest (pojemności wszystkich markowych pakietów się zgadzają x10 , tylko wiadomo że Profitexxy mają ~3000 ) :)

Ładowarka TLP no niestety nie jest to ładowarka hi-end klasy , wyświetlacz mam , jakieś dV nie moge ustawiać itd. .Nie jest zła zaglądałem do środka i ma kilka kędziów Nichicon itd. tylko nie mogę władować nominalnej poj. dla ib4600 , musze to robić na dwa razy.. chyba się jeszcze nie rozruszały , bo przy prądzie ładowania 1C uzyskują do 9,4V po 5 cyklach jest coraz lepiej :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 21, 2008 10:15 pm 

Przy doładowaniu masz dwa efekty: pierwszy samorozładowania (po dniu do zaniedbania), oraz przeładowanie pakietu do progu zadziałania deltaV.
To ile ładowarka "wrzuci" w naładowany pakiet, zanim rozpozna koniec ładowania zależy z pewnością od pojemności pakietu (to całkiem logiczne), ale również od prądu ładowania, wartości deltaV, temperatury pakietu (i otoczenia) i diabli wiedzą jakich jeszcze czynników. Jednym słowem w Ciebie wypadło to na 1/10 pojemności. Ale u kogoś innego, z inną ładowarką czy prądem wyjdzie 1/8 albo 1/20, albo jeszcze inaczej. Czy zawsze "doładowanie" będzie proporcjonalne do pojemności i czy zawsze po eksperymentalnym dobraniu "współczynnika" będziemy mogli oszacować pojemność pakietu? Tego nie wiem, trzeba by po prostu poeksperymentować. Inna sprawa, to praktyczne zanaczenie tego efektu, gdy mamy do dyspozycji komputerowa ładowarkę i możliwość sprawdzenia rzeczywistej pojemności?

p.s.
Doładowywanie naładowanego pakietu nie ma wiekszego sensu - nie dodajemy mu pojemności, a przeładowywanie degeneruje ogniwa. Chyba, że przed wyścigiem chcemy celowo rozgrzać pakiet i uzupełnić pojemność "pod korek"