Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 5:03 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł: Formowanie.
PostNapisane: N paź 28, 2007 12:14 pm 

Mam selekcje 4200 mah i ladowarke Graupner ultramat 10 - prad ladowania od 100 mA do 3A. Wytlumaczcie mi prosze jak sie formuje pakiet zeby uzyskac z niego max. wydajnosci ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 1:38 pm 

Jako że jestem maniakiem akumulatorów i kocham je bardziej od kobiet :) - naprawdę, to wiem że akumulatory kochają małe natężenia , szczególnie przy kilku pierwszych ładowaniach, oczywiście później też je wolą od dużych prądów ale ludzie nie chcą ich tak ładować bo za długo trzeba czekać, jednak wiedz że jeśli masz już auto (ja nie mam nic) i naładujesz swoje akku małym prądem tak około 100mA to samchód na 100% będzie jeździł dłużej i będzie miał nieco większego kopa niż ładowany prądem np. 2A.

Rozładowanie - czym mniejszy prąd tym skuteczniejsze i bezpiecznijsze dla akku bo przepolaryzowanie ogniw wystepuje w mniejszym stopniu a przy około 50mA i mniejszym prądzie rozładowanie jest bezpieczne do samego 0V, poza tym takie rozładowanie zmniejsza bardzo skutecznie efekty pamięciowe i wzrasta pojemnosć ogniwa oraz maleje rezystancja wewnętrzna. Pamiętam kiedyś gdy miałem swoje NI-CD i model typu buggy z łysymi oponami to takie ładowanie i wyładowanie akku dawało takiego kopa że zaraz po ładowaniu model nie mógł ruszyć bo koła paliły gumę i model kręcił się w kołko nawet gdy koła skrętne były ustawione prosto, niestety nadszedłczas później ni-mh , power bardzo spadł :( a dodatkowo NI-MH były cieższe bo miały większą pojemność czyli przyśpieszenie bardzo spadło :(.

Mówią że dla NI-MH nie stosuje się głębokiego rozładowania bo to uszkodza akumulatory - być może dla większych prądów tak jest ale ja nie doprowadzałem nigdy specjalnie do przepolaryzyowania ogniw a wyładowanie nawet dla NI-MH bardzo pomagało w utzymaniu pojemności i dużego prądu. (w tym czasie nie miałem modelu już ale bawiłe msię samymi silnikami ot tak poprostu bo kocham akumulatory od strony opieki nad nimi.

ps. rozładowanie przeprowadzałem po każdym wyładowaniu akumulatora przez silnik modelu, nie wolno jeździć gdy odczujesz że napięcie spadło i model jeździ wolniej - jest to bardzo groźne i bardzo niszczące przepolaryzowanie ogniwa. Teraz koledzy mają nowoczesne regulatory z odcięciem prądu gdy jest zbyt niskie napięcie akumulatora, kiedyś tak nie było.[/quote]

Nie przechowuj dłużej niż kilka dni naładowanych akku, nie używasz - rozładuj maleńkim pradem do zera i odłącz obciążenie, sprawny akumualtor sam 'wstanie' do ponad 6 V, pozostawiony ładunek w akku niszczy akumulator.

Lecz pamiętej że nawet idealne tak jak napisałem traktowanie akumulatora nie doda mu 'mieśni' jednak da mu zdrowie i możliwie długi czas posiadania parametrów takich jak był nowy.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 4:36 pm 

Ohoho dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, widac ze znasz sie na rzeczy ;) Słyszalem ze akus formuje sie pradem 10 razy mniejszym od pojemnosci, czy to prawda?

I jaki cutoff ustawic w reglu? 6V? 7,2V? (cutoff to funkcja ktora odcina zasilanie jesli napiecie w akusie spadnie do danej wartosci w celu w.w szanowania akumulatora)Jak narazie ustawilem 7,2V. Dobrze?

Jak sie formuje i chce sie rozladowac to trza koniecznie ladowarka czy mozna modelem po prostu jezdzac?

Tytuł:
PostNapisane: N paź 28, 2007 9:57 pm 

Całkowicie bezpieczne napiecie wyłączenia będzie 6V i będzie to lepsze dla akumulatora.
Aby idealnie zrobić kilka cykli lepiej rozładować pakiet małym prądem, bardzo małym, jeśli możesz to prąd rozładowania powinien być nie większy niż 50mA, i jak najniższe napięcie końcowe , ja rozładowuje maleńką żaróweczką 12V 50mA , nie wiem czy ładowarka potrafi rozładowywać do 0V tak małym prądem , nawet jeśli nie potrafi to poprostu ustaw jak najniższe natężenie rozładowania , rozładowywanie dużym prądem od kilkuset mA często niszczy ogniwo zamiast pomagać ponieważ niemal zawsze ogniwa nie rozładowują się równo i najsłabsze ogniwo zostało by boleśnie przebiegunowane, bardzo mały prąd nie jest w stanie przebiegunować niszcząco ogniwa.
Jeśli możesz to po kilku jazdach (poprostu jak najcześciej, może w nocy?) rozładowuj swój pakiet maleńką żaróweczką i odłączaj ją gdy przestanie świecić, najlepsze są telefoniczne 12V 50mA, tanie i bardzo trwałe. To rozładowywanie oczyszcza akumulator z szkodliwych pozostałości po kontakcie z prądem, poprostu substancja która przechowuje w akumulatorze energię nie jest normalnie do końca zużywana co po jakimś czasie powoduje je trwardniecie i brak aktywnosci elektrochemicznej, czyli akumulator traci część pojemności oraz pogarsza się przez tą stwardniałą substację przepływ prądu czyli akumulator ma mniejszą wydajność prądową, częste rozładowywanie celi do zera nie pozwala na twardniecie substancji która przechowuje energię elektryczną bo jest zużywana do końca a potem na nowo gromadzona podczas ładowania, dlatego też warto ładować akku tylko wtdy gdy będziemy z niego korzystać bo minimlizujemy czas który psuje nagomadzoną energię w postaci chemicznej, prąd jest po ładowaniu najwiekszy, akumulator rozładowany zaraz po ukończeniu ładowania żyje dłużej i jest bardziej krzepki prądowo - nie muli.
Wyładowanie bardzo małym prądem jest szczególnie dobre bo nie nagrzewa akumulatora, tylko cały prąd jest wydalany na żarówkę, przy większym prądzie napięcie akumulatora będzie bliskie zeru jednak będzie on miał trochę energi a wyładowany akumulator ma bardzo wysoką rezystancję wewnętrzną co przy poborze większego prądu niż bardzo mały skutkuje nagrzewaniem się cel i ich niszczniem nie wspominając o przebiegunowaniu, tylko bardzo mały prąd umożliwia idealne pozbycie się zbędnego prądu w sposób bezpiczny bo sam akumulator tylko w ten sposób potrafi 'wylać' z siebie ostanie % energi, szybciej się nie da , nawet na siłę a po co go go niszczyć.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 5:53 am 

ok czyli moj cykl bedzie taki:

w nocy laduje aku pradem 100ma (najmniejszy jaki moge ustawic) jak sie naladuje ide jezdzic modelem (z cutoff ustwawionym na 6V) i kiedy regiel odetnie zasilanie wracam do domu i podlaczam na noc do akku zaroweczke 12V 50mA, jak zgasnie, znaczy ze aku jest pusty i mozna znowu podlaczac do ladowania?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 10:12 am 

Rewelacyjnie, choć jeszcze lepiej by było gdybyś wytrzymał z 2 razy rozładowując swój akumulator tylko żaróweczką 12V 50mA bez użycia auta, później już jeździj autem a po aucie żarówka.

Czy ładowarka ładujac prądem 100mA też posiada -DV ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 10:16 am 

Defender napisał(a):
poprostu substancja która przechowuje w akumulatorze energię nie jest normalnie do końca zużywana co po jakimś czasie powoduje je trwardniecie i brak aktywnosci elektrochemicznej, czyli akumulator traci część pojemności oraz pogarsza się przez tą stwardniałą substację przepływ prądu czyli akumulator ma mniejszą wydajność prądową, częste rozładowywanie celi do zera nie pozwala na twardniecie substancji która przechowuje energię elektryczną bo jest zużywana do końca a potem na nowo gromadzona podczas ładowania, dlatego też warto ładować akku tylko wtdy gdy będziemy z niego korzystać bo minimlizujemy czas który psuje nagomadzoną energię w postaci chemicznej, prąd jest po ładowaniu najwiekszy, akumulator rozładowany zaraz po ukończeniu ładowania żyje dłużej i jest bardziej krzepki prądowo - nie muli.
Wyładowanie bardzo małym prądem jest szczególnie dobre bo nie nagrzewa akumulatora, tylko cały prąd jest wydalany na żarówkę, przy większym prądzie napięcie akumulatora będzie bliskie zeru jednak będzie on miał trochę energi a wyładowany akumulator ma bardzo wysoką rezystancję wewnętrzną co przy poborze większego prądu niż bardzo mały skutkuje nagrzewaniem się cel i ich niszczniem nie wspominając o przebiegunowaniu, tylko bardzo mały prąd umożliwia idealne pozbycie się zbędnego prądu w sposób bezpiczny bo sam akumulator tylko w ten sposób potrafi 'wylać' z siebie ostanie % energi, szybciej się nie da , nawet na siłę a po co go go niszczyć.

No zaintrygował mnie ten fragmet i wywołał chęć zadania kilku pytań:

1. Co to za substancja chemiczna w akumulatorze która twardnieje przy nierozładowanym accu Ni-HM?

2. Od czego zależy rezystancja wew akumulatora i dlaczego rozładowanie do zera Ni-Mh miałaby rosnąć?

3. Dlaczego nie zaleca się rozładowywania Ni-Mh do zera i podpowiem, że nie chodzi o przepolaryzowanie ogniwa?

Teoria przednia jak w programie 'reportaż penetrujący' ciekawe jakie ma oparcie w wiedzy na temat budowy ogniwa Ni-Mh.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:08 pm 

ja dorzucę tylko od siebie, że rozładowywanie do zera 0V akumulatorów Ni-Mh jest stosowane przez zawodników i ma ma na celu zwiększenie napięcia każdego ogniwa, a recepty na przechowywanie ogniw sa rozne niektorzy producenci zalecaja przechowywac naladowane w 70% inni calkowicie naladowane i doladowywane co jakis czas. A co do tej tajemniczej twardniejacej sybstancji (tez jestem ciekaw o co Ci chodzi Defender) bo raczej tam niema co twardniec chyba ze masz na mysli elektrolit ale to raczej malo mozliwe ew przy jakis starych ogniwach ktore dluugi czas lezaly nieuzywane.

Zasada działania ogniwa opiera się na magazynowaniu gazowego wodoru w stopie metalu. Płytka niklowa stanowi elektrodę dodatnią, a elektrodą ujemną jest specjalny stop metali ziem rzadkich, niklu, manganu, magnezu, aluminium i kobaltu.
Separator wykonuje się z poliamidu lub polietylenu. Elektrolit jest zasadowy. Przy ładowaniu i rozładowywaniu wodór przemieszcza się między elektrodami. Zdolność pochłaniania wodoru przez stop decyduje o pojemności akumulatora.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 3:59 pm 

Witam,

moglby mi ktos podac wzor, jak sie oblicza czas ladowania i rozladowania
i jak ustawic ladowarke najoptymalniej? Mam pakiet z 5celi (6V) i jakim
pradem ladowac, rozladowywac? Minimalne ustawienia to 0.1A przyczym
to trwaloby pewnie baardzo dluugo? Dlatego pytam o optymalne i o wzor
bo go nie pamietam, a mam problem z wyszukiwarka (czy tylko u mnie
tak czy cos z rcauto, ze tak wolno chodzi forum i stronka?).

Aha zapomnialem dodac, do jakiego napiecia
mam rozladowywac ten 6V pakiecik?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 6:51 pm 

Sam nie wiem co jest tą substancją bo nie jestem chemikiem, wiem z 15 letniego doświadczenia że większość akumulatorów przechowuje energię przez nagromadzenie jakiegoś związku na elektrodach lub elektrodzie, z reguły nieużywany akumulator zaczyna tracić parametr prądowy bo ten związek utworzony na elektrodach stażeje się , staje się trudniej rozpuszczalny i gorzej przewodzi prąd.

Rezystancja wewnętrzna spada przy użytkowaniu akumulatora odrazu po ładowaniu bo tak jak wcześniej pisałem jest to świeża reakcja chemiczna.

Nie zaleca się rozładowywać akumulatora do 0V , sam nie wiem dlaczego, ale daje słowo że od 10 lat opiekuje się róznymi akumulatorami NI-MH , zawsze żyją dłużej i są zdrowsze gdy rozładowuje je do zera, nie miałem nigdy przypadku że uszkodziłem akumulator przez rozładowaniu go do zera, powiem wiecej - zdażało się że akumulator NI-CD został zwarty przez krystalizację gdy za długo był rozładowany do zera ale NI-MH nigdy , maksymalny czas jaki poddawałem NI-MH rozładowaniu do zera to 2 tygodnie , po tym czasie ładował się normalnie, i nie utracił nic na pojemności, takie próby robiłem już kilkunastokrotnie , także dla temperatury -22st.C i nic , zero uszkodzenia , zero najmniejszych powikłań. Natomiast uszkodziłem bezpowrotnie wiele ogniw przez ładowanie NI-MH za dużym prądem, spadła pojemność oraz maksymalne uzyskiwane napięcie, dodam że uszkodziłem akumulator ładujac go prądem 400mA ale bez detekcji -DV, przy ładowaniu akumulatora bez detekcji -DV natężenie prądu to max.100mA na ogniwo SC , przy takim prądzie przeładowanie akumulatora o kilkanaście godzin nie powoduje żadnych strat w parametrach ogniwa.

Od 2 lat testuje jedne z najgorszych akumulatorówna rynku : Forever, sąto ogniwa AA o pojemnosci 2500mAh, niestety pojemnosć dla 50mA rozładowania wynosiła około 1800mAh gdy były nowe.., podzieliłem je na grupy 4 sztuki rozładowywane do 0,8-1,2V a druga grupa do twardego zera - w tym stanie są trzmane średnie 10 godzin jeszcze.

Po dwóch latach te rozładowywane do około 1 V maja około 1200mAh i prąd zwarcia na ogniwo 2,3 A średnio :( te rozładowywane do 0V mają pojemnosć około 1600mAh i prąd zwarcia 8A ! , dodam jeszcze że te rozładowywane do 0V były używane intensywniej(częściej) w łódce która pobiera 1 A a te akku rozładowywane do 1V pracowały z obciążeniem 0,5A (żarówka) , pakiet rozładowywany do zera zrobił około 150cykli a ten rozładowywane do 1V około 60-80 cykli.

Zniszczyłem też przez niewiedzę klkanaście ogniw NI-MH rozładowując je prądem około 0,4 A do zera , następowało przbiegunowanie i wzrost temperatury ogniwa no i pakiety działały coraz gorzej zamiast trzymać prarametry.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 7:26 pm 

Tak jak sie wczytac w Twoje wypowiedzi chcialbym sie upewnic czy robiac jak podalem w poprzednim poscie (stosujac zalecenie ze 2 razy rozladowac sama zarowka) nic nie zniszcze? I ile by trwalo ladowanie 4200mah pradem 100ma i ile trwa rozladowywanie 4200mah zaroweczka 50ma?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 7:53 pm 

O zniszcznie przy 50mA akumulatora nie miej obawy, czas ładowania będzie długi.., gdyby ogniwo miało naprawdę 4200mAh to ładowanie by wyniosło 48H , jednak nie słyszałem aby ogniwo SC miało taką pojemność , realne wartości to pomiędzy 3000 a 4000mAh , teoretycznie ładowanie zakończy się po około 36H +/- kilka godzin, wiem to długo.

Po sformatowaniu naładuj ponownie ogniwo ale też nie za dużym prądem - czym mniejszy tym lepszy, i zrób rozładowanie ładowarką - zapisz uzyskaną pojemność i zapamietej jakim prądem ładowałeś akku, po kilkunastu cyklach zrób znowu takie samo ładowanie po uprzednim rozładowaniu do zera żaróweczką i zmierz pojemność - będziesz wiedział jak przebiega kondycja twojego akku.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 8:00 pm 

Ok a mocno szkodliwe jest ladowanie np pradem 2,3 A?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 8:27 pm 

2,3 A to bardzo ogromny prad jak dla NI-MH, ostanio robiłem testy dla pradu 2,5 A i akku NI-CD (2Ah) i niestety przy takim prądzie pojemność jest o 20-30 % niższa niż przy wolnym ładowaniu 100mA, ładowanie takim prądem naprawdę zauważanie degraduje akumulator NI-CD a co dopiero delikatniejszy NI-MH.

Przy ładowaniu NI-CD prądem 700mA i -DV akumulator zaczoł się ładować tylko minimalnie gorzej niż przy 100mA prądzie, ważne jest aby układ DV wyłączał ładowanie jak najwcześniej czyli przy zerowym przysroście napiecia a nie ujemnym, ujemny przyrost czyli spadek napiecia to przeładowanie akumulatora , poprzez za długie ładowanie dużymi prądami akumulator wcale nie nałąduje się wiecej czy lepiej , prawda jest taka że uzyskasz mniej energi przy rozładowaniu z przeładowanego akumulatora o nawet 5% , czym szybciej DV rozpozna zerowy przyrost napiecia tym większą pojemność uzyskasz z akumulatora i tym dłużej pożyje akku dajac większe prądy. Na wskaźnik pojemnosci akku podczas ładowania nie patrz nawet, liczy się tylko to co dostaniesz z akumulatora z powrotem.

Wiesz, jeśli musisz ładować ekstremalnie szybko to staraj się ładować prądem ponizej 1 A , najlepiej mieć wiecej akumulatorów niż dawać ciagle 2 A przy ładowaniu, stosując 500mA prądu ładowania z szybką detekcją DV będziesz się cieszył długo twoim akku.

ps. dawno temu gdy miałem swój model, i jeden pakiet NI-CD ładowałem swój akku prądem 6A , ładowanie trwało 15 minut , pojemność akku była 1400mAh, starczył na 2 miesiące , ładowałem go 6-10 razy dziennie , poprostu uwielbiam jazdę RC. Po wielu zniszczniach pakietów wiem jak robić dobrze akumulatorom choć jest to nie po drodzę do częstej jazdy autem, sam widzisz - kompromisy.

Ostatnio edytowano Pn paź 29, 2007 8:47 pm przez Defender, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 29, 2007 8:43 pm 

2,3A potezny prad :shock:
Ja laduje pakie 4,2A i zyja mi po rok.

Ostatnio edytowano Pn paź 29, 2007 8:45 pm przez Łukasz Sabat, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona