Ralf2107 napisał(a):
Teoretyczne to są te wartości napisane na akumulatorach.
Ty nie musisz się ze mną zgadzać, bo przecież widzę, że nie wiesz co to jest wartość "C". Musisz jedynie się douczyć.
Oczywiście, że 10C, 30C, itp. to są jednostki miary, ale wylicza się to tak:
Przykład dla pakietu 5000mah 20C: 5Ah*20=100A
Przykład dla pakietu 1000mah 50C: 1Ah*50=50A
I który ma większą wydajność ? Ten z napisem 20C, czy ten z 50C ?
Nadal uważasz, że to nie jest powiązane z pojemnością ?
Oczywiście, że połączyć szeregowo jak już dwukrotnie pisałem 2x2s lub 2x3s np. jeśli zastosuje pakiety, które podałem 6.0 65-130C, czyli teoretycznie 390A to gdzie Ci brakuje do 50C ? Tym bardziej, że silnik, który tam siedzi pobiera max 120A-150A, bo regiel nie ma więcej jak 150A.
Sam jeździsz na 4s, a komuś doradzasz 3s... wsadź 3s do siebie i zobaczysz jaka będzie różnica w prędkości.
Wydaje mi się, że trochę nie do końca się zrozumieliśmy. Akurat to żadna tajemna wiedza jak się wylicza wydajność prądową na podstawie podanych na obudowie oznaczeń - czyli wydajność wynika z pojemności i ja z tym nie polemizuję. Nie mniej jednak prawdziwa pojemność akumulatora (a tym samym wydajność) wynika trochę z innych parametrów, które mogą znacznie odbiegać od tych obliczeniowych. Myślę, że na tym można skończyć tą dyskusję bo nie jest to tematem tego wątku.
A co do Twojej propozycji łączenia akku to wg mnie łączenie szeregowe ma takie wady:
- konieczne jest zastosowanie akku o wydajności powyżej 50C
- większe ryzyko grzania pakietu
- prawdopodobnie droższe akku i trudniej dostępne
- w przypadku, gdy jakaś cela będzie mieć gorsze parametry dostanie najbardziej w tyłek tak dużym prądem.
W przypadku łączenia równoległego można kupić dwa pakiety o mniejszym „C”. Mniejsze koszty i ograniczenie ryzyka grzania pakietu.
Jeszcze mała uwaga, złącze EC5 ma chyba limit 120A?