Michał Głąb napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):
Michał, Ty chyba nie miałeś porównania pakietów nimh z lipo...
Będzie znaczna różnica w mocy i sądzę, że bez problemu będzie stawał na tylne koła, prędkość będzie podobna.
Masz racje nie miałem bo od zawsze mam lipo

Wnioskuje po przeglądnięciu 6 filmików na youtube.
Teraz tak sobie myślę że może i będzie stawał na tylnych kołach ale bardziej z tego powodu że zmniejszy się drastycznie waga modelu.
zle myslisz

waga pakietow lipo jest podobna do tych nimhowych ,niema jakies drastycznej zmiany w wadze. Zwykle nimhy mogą oddać powiedzmy 30 amper prądu x 8.4 v czyli 7 cel naładowanych nominalnie po 1,2 v kazda w pzypadku naladowanego lipo paiecie siega 8,4 v z mala roznica moze on oddac do 100 amper taki normalny lipol zippy czy jakis inny tani , czyli co za tym idzie
nimh 9,6v (naładowany ) x 30 amper pradu daje nam jakies 300 watt mocy
8,4 v x 100 amper daje nam 840 watt mocy
na lipolu z tym samym przelozeniem pojedzie dokladnie o 1:8 prędkości maksymalnej wolniej ale ( zakładam ze masz sprzęt którego mocy nie wykorzystujesz w pełni - powiedzmy w polowie na nimhu) to w rzeczywistości mocy będziesz miał 2 razy więcej czyli większe przyspieszenie
zatem jeśli dasz trochę większa zębatkę atakująca ( jaka masz teraz ?) wieksza o 25- 35 % liczby zębów obecnej zębatki to prędkość wzrośnie zauważalnie
i mocy będziesz miał więcej niż na normalnym nimhu
aha i jeszcze jedno nie rozladowujemy lipola do 3,7 v - to jest jego nomilnalne napiecie - ja osobiscie mam odciecie ustawione na 3,0 v , najzdrowiej dla pakietu jest 3,2 v poninzej juz szybko spada napiecie zakres pojemnosci uzytkowej bateri jest od 3,0 do 4,2 v