Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 7:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sty 06, 2008 7:07 pm 

Witam, chciałbym za niedługo zakupić sobie ten oto wspaniały pakiet i mam pytanie - jak traktować?

Od razu mówię, że to byłby pakiet tylko i wyłącznie na zawody, lub gdyby nie było możliwości w takowych startować to na treningi - nie chcę go zbytnio nadużywać, użytek w Mambie Max. Moja ładowarka ładuje do 3A. Uformować już wiem jak (ładujemy 0,4A przerywając po 300minutach i kontynuując cykl i potem rozładowuję również 0,4A - wiatraczkiem od kompa :lol: ) I mam teraz takie pytanie: załóżmy sytuację, że na noc przed zawodami wstawiam sobie na ładowanie pakiet prądem 1A i jak wstanę rano mam naładowany. Jadę na zawody - przed startem doładować czy nie? Sytuacja druga: wróciłem z zawodów jednak pakiet jakimś cudem nie wyładował się (załóżmy przejechałem 1 bieg) i wracam do domu - zostawić go w spokoju i w razie potrzeby przed następnymi zawodami doładować do końca, czy w domu rozładować pakiet do 5.5V i w razie potrzeby naładować? I zasadnicze pytanie ostatnie - na mojej selekcji 4200 z dwoma celami 0.0 model ma niezły bucik i tak i czas jazdy sięga 25 minut - jednym słowem zadowala mnie. Jest więc sens kupować tak drogiego pakietu 4200 i to selekcję jeśli nie ma się pewnośći, że będzie się brało udział w jakichkolwiek zawodach a jak już to okazjonalnie (jeździć z Moskwy na drugi koniec Rosji załóżmy do Władywostoku nie dość że zajmuje 2 tyg pociągiem, to wyłącza mnie ze szkoły, na co rodzice nie pozwolą. Startowałbym więc w tych zawodach na torach w Moskwie). Więc dla treningowej jazdy po torze może lepiej wziąc pakiet też 4200, albo może 2 po 3300 ale normalny, nie selekcjonowany za mniejszą cenę? Różnica w napięciach nie powinna być aż tak duża. Jak sądzicie?

PS

Decyzja już chyba podjęta - 2 Oriony 3300 za atrakcyjną cenę. Ale w dalszym ciągy czekam na opinie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:26 pm 

Na zawody ładowałbym tak aby w chwili startu mieć ciepły pakiet.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 06, 2008 9:35 pm 

A jak z wyborem - Big Mama 4200 czy 2 Team Oriony 3300mAh. Defakto przy 2 Orionach 3300 mam 6600 mAh (około oczywiście) więc więcej zabawy (zawsze akumulator można zmienić). Nie mówię o zawodach tylko treningu.

PS

Jaką sprawność mają silniki bezszczotkowe (Mamba Max 7700 np.) ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 10:38 am 

Ja tam zawsze wolę lżejsze 3* akumulatory ni-cd 1400-1900mAh o ogromnym prądzie niż 1* NI-MH o 3 razy takiej pojemnosci, po pierwsze po NI-CD ma lepszego kopa a po drugie waży 2 razy mniej od takiego 4200mAh NI-MH.

Problem tylko z dostaniem dobrej jakości NI-Cd bo niemal wszyscy producenci specjalnie robią teraz źle akku NI-CD aby były gorsze prądowo od NI-MH aby te drugie lepiej schodziły, bardzo dobre są japońskie ogniwa ni-cd Panasonic'a, Sanyo ale bardzo trudno je kupić oraz te używane w sprzęcie makity i hitachi, na takich akumulatorach modele nigdy nie mulą, a jak koła mają za ciężko to zaraz zwoje w silniku są czarne :) , jak masz możliwosć to rozbierz nowe akku hitachi 'EB14B' będziesz z niego miał 2 pakiety po 7,2V 2000mAh - to są potwory prądowe, zrobione jak dawne ni-cd, ładują się prądem 700mA przez 2,5-3 godziny i tak im dobrze, a jak silnik się stawia przez 2 sekundy to go niszczą a nie jakieś tam oszukane na papierze NI-MH. Potem się przyzwyczaisz do ni-cd i nie bedziesz chciał jeździć na ni-mh :D ,profesjonalne(dawniej tylko takie były) ni-cd to niska waga i przyśpieszenie, na ni-mh nigdy nie będziesz miał tych parametrów jazdy choć pojeździsz 2 razy krócej bo po pierwsze pakiet ma około 2 razy niższą pojemność i szybciej oddaje prąd bo ma ekstremalnie niską rezystnację wewnętrzną. Tylko nie wzoruj się na pakietach ni-cd modelarskich które są w sklepach - one są specjalnie bardzo źle robione aby były gorsze od ni-mh mają przcież ustępować miejsca mniej trwałej i mniej wydajnej prądowo technologii ni-mh a biznes musi się kręcić, przy tej samej cenie ni-mh oferuje 2 razy wyższą pojemność od ni-cd co skutecznie wabi modelarzy, teraz wystarczy jeszcze zespuć prądowo ogniwa ni-cd i wszyscy będą kupować tanie w produkcji i pojemne ni-mh, ale przy tej samej jakości produkcji ni-cd będzie zawsze bardziej ektremalny prądowo i do tego lżejszy co przy niedługim wyścigu daje znaczą przewagę bo model szybciej przyśpiesza i szybciej może pokonować zakręty.

http://www.allegro.pl/item291583708_wkr ... wa_wa.html z tej wkrętarki za tą kasę masz 4 ekstremalne pakiety po 7,2v , ostrzegam bo istnieje uzależnienie od mocy 8) i nie będziesz chciał ni-mh ani niebezpiecznego li-poly, normalnie ten 1 akku hitachi jest po około 400zł! tylko razem z wkrętarką jest tak tanio. Zamienniki są gorsze bo to już nie są te ogniwa tylko obudowy są te same a w środku tandetne ogniwa. Tylko hitachi i tylko ten model bo w niektórych są 4/5SC a tu są SC.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 1:10 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Jaką sprawność mają silniki bezszczotkowe (Mamba Max 7700 np.) ?

Oczywiście pytasz o sprawność maksymalną, bo rzeczywista zależy od warunków pracy i zawiera się gdzieś między 0% a maksymalną :)

Nie znalazłem takiej informacji o mambie, ale należałoby się spodziewać sprawności powyżej 80%. Ale to wysokoobrotowy silnik, więc ta sprawność będzie przy naprawdę dużych prądach.
W sumie mam mambę 4600 i mógłbym zdjąc jej charakterystyki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:06 pm 

Ok trudny wybór - do finału doszło 3 kandydatów:

1. NI-Mh Team Orion 4500mAh - 110zł za sztukę
2. NI-Mh RcHobby 4200mAh (niby selekcja, ale za 100zł :? )
3. NI-Cd 2400mAh - fajny bo tani tylko 60zł za pakiet. Też niby selekcja.

Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji.

Budżet to ok. 300zł - więc brałbym albo 2 Oriony, albo 2 RcHobby+NiCD, albo 2 NI-CD + Orion, albo 2NI-CD + RChobby. Ryzykować bym nie chciał i nie brałbym 4 Ni-CD (wezmę jeden, dwa na próbę, potem będę dokupował bo 60zł to mozna co miesiąc jeden kupić sobie :) )

Ostatnio edytowano Cz sty 10, 2008 9:16 pm przez Wiktor Sułek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:11 pm 

Ja bym brał orionka - stosunek cena/jakość

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:18 pm 

Wiktorze, z tego co wiem to masz pakiet profitexa, wiec przydlaby Ci sie pakiet ktory bedzie doby a co za tym idze renpmowanej firmy ktroego bedizesz mogl uzywac na zawodach, bo bedize on poporstu dobry. Wedlug mnie powinienes wziac Oriona, jednak zastanow sie nad Vapexami, bardzo dobre cele wedlug mnie. (www.sklep.rcracing.pl)

HB Ve8 + Xerun 150A !!!
Xray XII Link
Xray M18Pro
LRP Shrak

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:21 pm 

Cytuj:
Wiktorze, z tego co wiem to masz pakiet profitexa, wiec przydlaby Ci sie pakiet ktory bedzie doby

Ha i tu się mylisz - dość dawno zakupiłem IB4200, niestety z dwoma "zerowymi" celami. Bardziej chciałbym jakiś pakiet, bo jeszcze nie bardzo lutuję i nie chcę uszkodzić ogniwa :)

Chyba wezmę te 2 Oriony, a później zamówię sobie tego Ni-Cd (wydatek żaden, a można porównać) i pobawię się w Pogromcę Mitów i sprawdzę, czy ta teoria o dużej mocy NI-Cd to prawda :)

Ostatnio edytowano Cz sty 10, 2008 9:26 pm przez Wiktor Sułek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:24 pm 

MAsz ogniwa dobre-najpierw polutuj , jak coś popsujesz to wtedy sie zanczniesz zastanawiac nad pakietem

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 10, 2008 9:28 pm 

No tak te Vapexy są dość dokładnie opisane - można wiele wywnioskować z tego opisu. Chyba masz rację, Szymon - doszedłem do wniosku, że lepiej kupić rzadziej, a lepsze pakiety. Na dwóch dobrych powinienem pojeździć z pół godzinki. Więc ostateczny wybór - Jeden Vapex 4600 czy 2 Oriony 4500? (bardziej jak dla mnie Orion - mając 3 pakiety można już trochę pojeździć, a chodzi mi bardziej o rekreacyjną jazdę - na ew. zawody mam IB selekcje 8) )

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 11, 2008 1:29 am 

Witam

Co do tych akumulatorow ni-cd to zdecydowanie odradzam- kiedys probowalem ich urzywac na zawodach slizgaczy w klasie gdzie dopuszczone byly tylko ni-cd - kompletna padaka. Strasznie siada im napiecie pod obciazeniem (10C) pojemnosc 2400 jest wyliczona z jakis tajemniczych chinskich wzorow wedlug ich wlasnych jednostek miar!

Jesli ni-cd to tylko Sanyo!

Nigdy nie urzywalem wynalazkow z wkretarek hitachi, ale cos nei chce mi sie wierzyc w teorie spiskowe kolegi ze inni producenci zanizaja parametry swoich akumulatorw, sa na rynku akumulatory dobre i zle i trzeba je umiec oddzielic - czy kolega wielbiacy akumulatory hitachi probowal kiedys pakietow sanyo 2400?

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 11, 2008 10:13 am 

Nie miałem Sanyo ale tylko Sanyo i Panasonic robi profesjonalne ogniwa NI-CD wiec któreś z tych ogniw jest w wkretarce Hitachi. A dzisiejsze 'modelarskie' ni-cd to tandeta, robią się gorące przy silniku 27T i monsterze , gdybym miał kasę to bym z chęcią się pościgał modelem zasilanym przez ni-cd a modelem zasilanym ni-mh i jetem pewien 100% że model na ni-cd sprałby tyłek temu na ni-mh. Ni-CD są nadal tylko dlatego produkowane w wersjach profesjonalnych że ni-mh nie dają rady , w elektronarzędziach do dużych obciążeń są albo ni-cd albo najnowsze LiFePo4.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 11, 2008 10:36 am 

Defender napisał(a):
Nie miałem Sanyo ale tylko Sanyo i Panasonic robi profesjonalne ogniwa NI-CD wiec któreś z tych ogniw jest w wkretarce Hitachi. A dzisiejsze 'modelarskie' ni-cd to tandeta, robią się gorące przy silniku 27T i monsterze , gdybym miał kasę to bym z chęcią się pościgał modelem zasilanym przez ni-cd a modelem zasilanym ni-mh i jetem pewien 100% że model na ni-cd sprałby tyłek temu na ni-mh.

Tiaa nie miałem, nie używałem, ale wiem lepiej... .

Defender napisał(a):
Ni-CD są nadal tylko dlatego produkowane w wersjach profesjonalnych że ni-mh nie dają rady , w elektronarzędziach do dużych obciążeń są albo ni-cd albo najnowsze LiFePo4.

A samochody mają rozrząd kolizyjny dlatego, że jest to najlepsze rozwiązanie... kolego pała z wnioskowania.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 11, 2008 12:37 pm 

Jak widzę te kolorowe wkrętarki hitachi to już sobie wyobrażam jakie tam super mega wypaśne NiCd siedzą i to lepsze niż modelarskie. U nas w pracy gdzie korzystamy z wkrętarek z najwyższej półki Wurtha, Hilti i Makita gdzie Hilti są wszystkie na NiMh biją mocowo, wytrzymałościowo i wielokrotnością ładowania stare narzędzia Wurtha i Makita w których używamy NiCd których już nawet nie opłaca sie nowych zamawiać bo trzeba co chwile latać je ładować i tu nie chodzi o wadliwe partie akumulatorów NiCd tylko to już przeżytek a temu kto tak nie sądzi widocznie nie używał "dobrych" NiMh - to tyle

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona