Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 8:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt maja 17, 2013 4:50 pm 

Skoro i tak Ciebie czeka inwestycja w nowy lub w ulepszenie tego modelu, kupowanie pakietów ni.. będzie dodatkowym wydatkiem, bo i tak skończysz na lipo...

Możesz też metamofrozę swojego auta przeprowadzić stopniowo...
1. Najpierw możesz kupić lipo, skoro i tak będzie potrzebny w przyszłości... Nie sądzę, żebyś od razu zajechał silnik, ale pewnoście nie mam. Nie uzywałem nigdy ani szczotkowych silników ani pakietów nimh. Moi znajomi jedak jeżdzą na szczotkach z lipo i jest ok...
2. Jeśli nie chcesz od razu wywalać sporo kasy na nowy model, możesz na razie zainwestować w silnik + regulator bezszczotkowy. Na Hobbykingu zrobisz to za stosunkowo niewielka kasę (jak coś, mogę pomóc w wyborze - daj znać na PW). Taki zestaw możesz spokojnie włożyć do obecnego modelu na "dojechanie" a później przełożyć na nowe podwozie.

Nie wydawałbyś kasy na zbędny, mało wydajny pakiet, a kasę którą byś wydał, mógłbyś potraktować na wkład w przyszły, lepszy model...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 24, 2013 8:20 am 

miruuu napisał(a):
1. Najpierw możesz kupić lipo, skoro i tak będzie potrzebny w przyszłości... Nie sądzę, żebyś od razu zajechał silnik, ale pewnoście nie mam. Nie uzywałem nigdy ani szczotkowych silników ani pakietów nimh. Moi znajomi jedak jeżdzą na szczotkach z lipo i jest ok...

W związku z małą podażą dobrych pakietów NiMh, zaczynam przekonywać się do zakupu LiPo. Jednak jestem prawie przekonany, że załatwię silnik 15t i regulator. Na komplet bezszczotkowy na razie mnie nie stać. Mam pomysł wymiany choćby regulatora do mojej szczotki - niedrogiego, ale mocniejszego i z odcięciem do LiPo. Szukam, może coś namierzę. Jest regulator, bodajże NOSRAM, który obsługuje oba rodzaje silników, ale dość drogi. Jeśli znajdę niedrogi komplet bezszczotkowy - też się zdecyduję. Wczoraj ktoś mi sprzątnął na Allegro nowy regulator + silnik bezszczotkowy 3300kV za 180 zł.

miruuu napisał(a):
2. Jeśli nie chcesz od razu wywalać sporo kasy na nowy model, możesz na razie zainwestować w silnik + regulator bezszczotkowy. Na Hobbykingu zrobisz to za stosunkowo niewielka kasę

No właśnie - jak z zakupami w takim (tym?) sklepie? Czas realizacji, płatności, przesyłka itp.? Zawsze kupowałem w Polsce, a i ceny i wybór widzę fajniejsze.

PostNapisane: Pt maja 24, 2013 8:43 am 

przemw napisał(a):
miruuu napisał(a):
2. Jeśli nie chcesz od razu wywalać sporo kasy na nowy model, możesz na razie zainwestować w silnik + regulator bezszczotkowy. Na Hobbykingu zrobisz to za stosunkowo niewielka kasę

No właśnie - jak z zakupami w takim (tym?) sklepie? Czas realizacji, płatności, przesyłka itp.? Zawsze kupowałem w Polsce, a i ceny i wybór widzę fajniejsze.

Jak w każdym innym sklepem. Tylko dobrze założyć paypala (2 minuty) żeby nie ryzykować płatnością z karty kredytowej. Zamawiałem ponad 20 razy. Zawsze wszystko było ok.
Przesyłka: 2-3 (raz miałem 4) tygodnie. Masz trackownie przesyłkie, więc wiesz co się dzieje cały czas.
Koszty przesyłki: zależy od wagi, ale nie jest źle. Najlepiej zapełnić koszyk i przysptąpić do zamówienia. Zanim ostatecznie potwierdzisz zakup, wybierasz forme przesyłki. Masz informację, jakie sa przedziały wagowe i możesz wszystko dopasować. Na tym etapie możesz wszystko jeszcze wycofać, więc śmiało możesz sprawdzić ile będzie kosztować. Silnik i regiel to pewnie max 50 zł, ale muszisz dokładnie sprawdzić w Twoim przypadku.

Ceny izdecydowanie fajniejsze. Jakość też niezła. Oczywiście topowe sinliki i regulatory będą troche lepsze, ale to nie sa istotne różnice, w przeciwieństwie do róznicy w cenie.
Jak coś pisz pw, to Ci pomogę zrobić zamówienie.

PostNapisane: Pt maja 24, 2013 8:56 am 

sounds good! :)
Na razie poszukam w Polskich zasobach, ale zagłębię się też w Hobbykingu. W razie wątpliwości wpadnę na pw. ;)
Dzięki za pomoc!

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 8:45 am 

Jak zobaczysz ceny pakietów 6000mAh w kraju i w HK to szybko dojdziesz do wniosku gdzie chcesz kupować.

Co do wielkości pakietu to zważ sobie obecne NiMh i celu w podobną wagę pakietu, bo wyważenie modelu prawa-lewa strona przy większej mocy napędu ma większe znaczenie.

Co do wpływu na elektronikę:
- tak, upalisz silnik, nie ma co na ten temat dywagować to się poprostu stanie;
- tak, zwiększasz ryzyko uszkodzenia regulatora. Typowe sklepowe pakiety NiMh mają wydajność prądową ok. 30A a potem napięcie spada. LiPo może podać 200A przy tym samym napięciu zasilania. Paradoksalnie najlepszym zabezpieczeniem jest zostawić słaby wtyk pakiet - regulator. Co najwyżej wtyk się upali.

Oczywiście możesz kupić silnik BL i regulator BL, pakiet LiPo i włożyć to do modelu. Ale wtedy zacznie się sypać mechanika, która nie była liczona na takie obciążenia.

Tak to generalnie działa...

Plan najmniejszych wydatków powinien zakładać zakup zawodniczego modelu, może być używany, ale z pewnego źródła. Dokupienie do niego elektroniki, oraz sprzedaż tego co masz póki jeszcze jeździ.

W rezultacie lądujesz na innej półce za te same pieniądze, jakie zaangażujesz w przebudowę tego modelu.

Robert

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 9:07 am 

KiT napisał(a):
Co do wpływu na elektronikę:
(...)
- tak, zwiększasz ryzyko uszkodzenia regulatora.

Tak się może stać, ale nigdy nie powinno przy prawidłowym dobraniu silnika i regulatora.
Jeżeli regulator jest mocniejszy od silnika (moim zdaniem to jedyne prawidłowe zestawienie) takie ryzyko nie istnieje. Regulator nigdy nie przekaże więcej A na silnik niż jego zapotrzebowanie. Jeżeli będzie mocniejszy, nie będzie też pracował na "pełnych obrotach" prowadzących do przegrzania.
To tak na marginesie, gdybyś planował zakup silnika i regulatora...

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 9:18 am 

decyzję podjąłem dość szybko. Bez sensu było inwestować w NiMh. Mam już combo Castle Creations, 2 pakiety LiPo Turnigy 5000, jedzie kolejny pakiet - ZIPPY 6000 i kolejne combo. To wciąga, pieniądze nagle cudem się znajdują ("a potem się zobaczy"). :lol: Oczywiście, że sprzęt z fabryczną, słabą szczotką jest zbyt 'plastikowy' na takie zmiany, już widzę po pierwszych jazdach i niektórych elementach. Na szczęście Castle ma fajnie programowany za pomocą PC regulator. Oprócz mocy itp. można wręcz krzywą przepustnicy ustawić. Nie zmienia to faktu, że kolejne zakupy, to będzie mocniejsze podwozie. Póki co kupiłem też używanego Slasha 2WD, a ten jest już dość wytrzymałym sprzętem. Jest zabawa! :)
Dzięki wszystkim za porady. Skorzystałem. :)

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 9:33 am 

To świetnie, teraz się tylko bawić :)
Co do "krzywej przepustnicy"... Nie kojarze jaką masz apkę, ale wszystkie krzywe (gaz, skręcanie) itp itd z założenia ustawiasz sobie w nadajniku. Jest to o tyle wygodne że korygujesz na bieżąco do potrzeb.
Oczywiście zalezy jaki nadajnik posiadasz, ale opcje o których piszę posiadają już tanie nadajniki z HK... Dlaczego o tym piszę? Bo patrząc z perspektywy długoterminowej, taniej wychodzi jeden programowalny nadajnik niż ileśtam porządnie programowalnych regulatorów. Ale to, jak zwykle, taka dygresja :)

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 10:56 am 

jedną aparaturę "pobrałem" z HPI Mini Recona (TF-40) - ma w nadajniku potencjometry do regulacji przepustnicy, druga to seria Traxxasa - tu nie ma możliwości regulacji, choć sprzęt solidny. Co do regulatora i wspomnianej "krzywej". Żeby była większa frajda, a silnik nie rozjechał "plastikowego" buggy, zamiast ograniczenia mocy ustawiłem dość łagodny, długi start do 75% wciśnięcia przepustnicy, a pozostałe 75-100 jest bardzo strome - takie na dopalenie jak model już sunie. Na razie eksperymentuję. Za chwilę ten combos ląduje w Slashu - tam się bardziej przyda. :) Aparaturę pewno w końcu kupię porządną, ale ja z moim synem dopiero początkujemy. On jest za młody, żeby wiedzieć czego chce, a ja też się dopiero uczę i poznaję tematykę. Zresztą nie ma co się spieszyć. Czytanie, wybieranie, kupowanie itd., to równie wielka frajda jak sama zabawa modelami, więc nie ma co tych procesów kumulować, zwłaszcza, że to niemałe wydatki, więc musi być czas na odłożenie kasy na "zabawki". ;)

Ostatnio edytowano Śr cze 05, 2013 10:14 pm przez przemw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 10:58 am 

wychodzi taniej, ale programowanie w regulatorze nie powoduje utraty rozdzielczości sterowania.

Na podwórku lub przy niewielkich mocach nie ma to znaczenia. Ale jak ustawiałem B44 na zasilanie LiFe 4S właśnie z regulatorem CC i silnikiem CM4600 to na ustawieniach w reglu dawało się jeździć, na ustawieniach w DX3S już nie zawsze...

A, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dobrze, że kolego odkrywa możliwości sprzętu za który zapłacił, może się przydać szybciej niż sądzimy.

Robert

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 11:56 am 

KiT napisał(a):
wychodzi taniej, ale programowanie w regulatorze nie powoduje utraty rozdzielczości sterowania.

Czy mógłbyś rozwinąć temat? Nie dokońca zrozumiałem a strasznie zaciekawiło...

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 12:12 pm 

Znakomita wiekszosc aparatur ma przetworniki 8 bitowe. Co oznacza, ze odczytuje 256 pozycji spustu.
Tyle samo wysyla w eter. Jak pobawisz ustawieniami EPA, travel, EXP, to szybko moze sie okazac, ze operujesz efektywnie moze na 160 krokach w calym zakresie gaz hamulec. W sytuacji gdy masz do dyspozycji nadmiar mocy i niedostatek przyczepnosci, bedziesz mial wrazenie, ze spust gazu jest zbyt czuly. A bedzie to niestety rezultat zbyt duzej roznicy pomiedzy wartosciami przypisanymi do dwoch kolejnych pozycji spustu jakie jest w stanie wykryc aparatura.

Dlatego warto, przesylac maksymalny zakres liniowo, zas charakterystyki zmieniac w regulatorze.

Podobnie ma sie sprawa z cyfrowymi serwami wysokiej klasy.

Robert

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 1:18 pm 

Dzięki! teraz już czaje.
Choć zastanawiam się czy na poziomie amatora takie różnice będą zauważalne... Autami bawie się jakieś pół roku i nie zwróciłem na to specjalnie uwagi, ale w modelarstwie lotniczym (w którym siedzę dłużej) wszelkie expa, dr-y, end pointy i miksy wszelakie są z założenia wykonywane w nadajniku i tam nigdy żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem, czy na gazie czy na serwach...
Oczywiście nie podważam tego co napisałeś. Zależy to też pewnie od konkretnego modelu aparatury (i przewodników w nim zastosowanych).
Tak czy siak, z ciekawością przyjrzę się reakcji moich modeli przed i po zmianach w apce.
Jeszcze raz dzięki za wyjasnienie.

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 6:10 pm 

W lotniczym bardzo szybko mozna sie przekonac. Jak bedziesz mial model DLG i za dlugie orczyki na lotkach to zobaczysz ze brakuj Ci rozdzielczosci przy ustawieniu precyzyjnym pozycji lotek do wyrzutu.

Robert

PostNapisane: Śr cze 05, 2013 8:27 pm 

A wiesz, ze teraz kojarzę ten efekt w kilku modelach. Też skracalem ramiona serwa żeby zmniejszyć ich kiepską płynność, tylko nie wiedzieć czemu zawsze kojarzylem to zachowanie z jakością serwa...

Patrząc z nowej perspektywy trzyma się kupy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona