Witam.
Jako, że zostałem poniekąd wywołany do tablicy, to napiszę, jakie są moje doświadczenia.
Najpierw odcięcie.
W przypadku regli Xerun polecam ustawić odcięcie na 3,2V (pakiet zaraz po odcięciu i wyjęciu z modelu, ma średnio 3,50V/cela).
Odcięcie ustawione na 3,4V za szybko nam odetnie pakiet, właściwie odcina go na napięciu, na którym pakiety działają najdłużej.
Ja na zawodach ustawiam odcięcie na 3V, żeby zyskać jeszcze margines bezpieczeństwa i nie musieć w trakcie finału zmieniać pakietu. Tak naprawdę te dodatkowe 2 minuty są potrzebne tylko na zawodach Hpi, gdzie finały mają po 10min.
W Łodzi na ModelCars jest bezpieczniej, bo finały mają 8 minut. W ciągu tych 8 minut, z pełni sprawnego pakietu schodzi ok. 3300, pakiet rozładowuję się do ok. 15V.
Pakiety, na których jeżdżę to Turnigy 4S 4500 i 2x2S 5200.
Najstarszy pakiet 4S, który jest w najsłabszej kondycji, traci w ciągu tych 8 mniut ok. 4000mah, ale dojeżdża. Co prawda z lekkim oszczędzaniem go na prostych.
Jeśli chodzi o Timing.
Na torze ustawiony mam na 3,75st (poz2). Spadek prędkości jest odczuwalny przy takim niskim timingu w porównaniu do ust fabrycznego 15st (poz5), ale w zawodach bardziej chodzi o utrzymanie temperatury silnika, jak i na zużyciu prądu.
Punch mam ustawiony na pozycji nr 3. Na 4 zdecydowanie za szybko tracimy przyczepność, 5 to już wheely, a trójka to taki ideał. Zerwiemy przyczepność tylko kiedy chcemy, a do tego jest jeszcze wystarczający, żeby wyregulować model w locie.
Przełożenie u mnie to 12/52. Silnik podczas zawodów, przy dość wysokich, typowo letnich temperaturach osiąga max 60st.
jurypl napisał(a):
poniewaz z regulatora fabrycznie zalutowany przewod jest przystosowany do 2 szeregowo podlaczonych pakietow
kupilem 2x polyquest
Nie ma problemu, żeby przy standardowych kablach z Xerun’a używać pakietów 4S bez żadnych przejściówek. Wystarczy przelutować konektory w pakietach 4S w taki sposób:
https://picasaweb.google.com/mareckikD4 ... 3399317570