Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 21, 2026 12:42 am

Autor
PostNapisane: Pt lis 16, 2007 9:51 pm 

Witam !
Mam problem z Futabą 3PM i adapterem vrc. W windowsie po podłączeniu wszystkiego gdy chcę skalibrować urządzenie (przez klijenta vrc) mówi mi że nie mam sygnału na kanale 1 i na kanale 2. Wszystko po podpięciu zasilania i serva zamiast adaptera chodzi dobrze, więc problem komunikacji nadajnik-odbiorik można skreślić. Adapter też jest działający, na starej apce (hitec lynx 40 mhz am) śmiga jak trza. Prubowałem wielu rzeczy - odwrotne podłączenie kanałów odpada, tak samo jak i konfigurację w pc. Dodam, że nadajnik współpracuje z odbiornikiem w trybie PPM.

Ps. Ma ktoś może instrukcję do Futaby 3PM w języku polskim? Znalazłem na forum temat, jednak odgrzewać go nie będę, linku do instrukcji tam nie ma, posiadacz na pm jeszcze nie odpisał.

Ostatnio edytowano So lis 24, 2007 3:06 pm przez Michał Sękal, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lis 17, 2007 12:23 am 

tez to kiedys mialem
a masz kabel dsc

Tytuł:
PostNapisane: So lis 17, 2007 10:38 am 

Nie mam :( .

Dodam, że odbiornik "obsługuje" napięcie 4.8v, tzn na koszyczku z 4 akku działa, adapter vrc na "swoich" kablach (idących do odbiornika) daje napięcie około 5v.

Edit:
http://rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=29425 Jeżeli na kablu dsc ma działać to sobie wsadzę te gniazdo dsc. Kabel dsc (do odbiornika) też jakaś wielka filozofia to nie jest ( z tego co widziałem to jest jack, kawałek kabla i wtyczka do odbiornika)?

Tytuł:
PostNapisane: So lis 24, 2007 3:05 pm 

Sorki za post pod postem, ale rozwiązałem tą "zagadkę".

Po pierwsze, odkryłem że vrc z podłaczoną aparaturą (czy 3pm czy moim starym lynxem) pod linuxem działało ok - co zdumiewające, na windzie z 3pm działać nie chciało (pominę już fakt że linux grał z adapterem używając swoich sterowników do np. logitecha).

Pc o drugie - taki mały offtop - nie wiem czy ja miałem taki trefny egzemplarz, czy to przypadłość każdego adaptera - jakość lutów tragiczna. Kiedyś (na lynxie jeszcze) czasami w czasie jazdy wywalał bład, że stracił łączność z aparaturą czy coś w tym stylu - poprawienie lutów przy wtyku USB pomogło (zlikwidowało też luzy na wtyku).

Po trzecie (wiąże troche się z powyższym), przelutowałem kable idące do odbiornika (odkryłem że czasami "pukając" w adapter windows wykrywa jakieś sygnały z adaptera, potem dopiero doszedłem że to sprawa przewodów od odbiornika). Po przelutowaniu problem się rozwiązal - trzeba (w moim przypadku :) ) jeszcze tylko umocować przewody mniej więcej na sztywno żeby nie miały ruchu w obudowie adaptera - jak testowałem to czasami łapało czasami nie, jak trzymalem przewody ręką w określonej pozycji - było git. Czasem jeszcze winda odbiera sygnał niestabilnie, ale to kwestja ułożenia przewodów.

Wnioskując z tego wszystkiego:
- Trudno określić z którą aparaturą będzie grać jak trzeba, a z którą trzeba będzie kombiować - moim zdaniem to jest loteria.
- Nie wiadomo czy kabel DSC rozwiązałby sprawę - nie mówię nie, ale też nie potwierdzam.
- Jeżeli coś się "dzieje" z adapterem, to znak że czas go otworzyć i prawdopodobnie poprawić luty - wystarczy naprawde mała ilość cyny.

Jak ktoś ma jakieś sugestje - zapraszam do podzielenia się wnioskami.
Ps. ponawiam pytanie o instrukcję PL do 3pm :P

Edit:
Sukces połowiczny, ale i jasne rozwiązanie - Adapter odbiera sygnał tylko gdy nadajnik jest max 5cm od niego dalej nie czyta sygnału lub robi co chce. Czyli proste - Trzeba zrobić gniazdo DSC i kabelek DSC ...