Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 12:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Śr lip 21, 2010 6:31 pm 

Marcin Jasiński napisał(a):
...skoro DX3S wskazuje temperatury takie jak naukowe dowody ale nadal się wypisuje głupoty na forum...to niech tak pozostanie...
...Ludzie, snujecie teorie wyssane z palca jak macie potwierdzone dowody chyba, że to nauka się myli a modelarze nigdy przenigdy
bo tak jest napisane w google i tyle...

Ubiegłeś mnie - prawie to samo chciałem napisać.
W podsumowaniu (wg logiki przedpiśców):
- jeśli termometr IR pokaże temperaturę wrzątku 80*C to "cacy" - i tym gorzej dla wrzątku,
- jeśli czujnik pokaże temperaturę wrzątku 100*C to "be" - i tym gorzej dla czujnika i faktów.

Dziwi fakt, że adwersarze autorytatywnie stwierdzili, że czujnik wskazuje błędnie mimo, że nie sprawdzili tego prostą metodą porównawczą i wydali wyrok na DX3S.
Aby rozmawiać o czekoladzie, trzeba ją wpierw nadgryźć.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 6:45 pm 

Czyli z tego też wynika że temp np ok 140 stopni nie jest zła dla silnika.Na forum można się doczytać że powinno być max 120. Jeżeli wybieram się ja amator na prof. zawody i widzę jak mierzy się temp termometrem np (hpi) i on wskazuje ok 120 stopni to w rzeczywistości silnik może mieć nawet i ponad 140 czyli jest ok tak?
Jeżeli tak no to nie ma się czym przejmować,tylko czemu wszędzie jest napisane nie doprowadzać do temp. wyższej niż 120 stopni? ;/

Niech drogi Janie Ciebie fakt nie dziwi bo zrobiłem podobny test ale odwrotnie z termometrem HPI:

Jako że nie mam teraz czujnika bo pożyczyłem więc testu z wrzątkiem itp nie zrobię ale mam za to termometr HPI. Przykładam do czoła i widzę 35 stopni,jeszcze raz i 35,5 , 3 próby i temp w granicach 36st więc pewnie troszkę zaniża ale minimalnie nie o 20 i więcej stopni... Czemu się tak dzieje? Gdzie tkwi błąd? Wg mnie termometr HPI jest dobry a wg Was czujnik w apce też,przekłamania są na ok 20 stopni na rzecz Apki więc o co tutaj chodzi ? Jeszcze raz napiszę termometr HPI wskazuje normę...

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 6:52 pm 

Witam widze że coś wiecie o apkach i mam takie pytanie trochę z innej beczki czy do DX3R będzie działać telemetria ?? te czujniki itp

Traxxas E-Revo Vxl |Traxxas TQ 2.4ghz|Hitec HS-85MG||Velineon|PQ-2050mah Li-Po 2S|Pro-Line|

Galeria:

https://picasaweb.google.com/116005109159375705293

PostNapisane: Śr lip 21, 2010 11:29 pm 

temperaturowe czujniki bezdotykowe pokazują różną temperaturę w zależności od barwy i wykończenia powierzchni (mat/poler) na której mierzą. Czujnik typu termopara, termistor w zależności od tego na ile poprawnie są przyłożone do powierzchni pomiarowej.

Nie sądzę by wywody na temat mostków termicznych rezystancji termicznej oraz rozrzutu pomiaru temperatury na radiatorze przez różne metody pomiaru były na tym forum zrozumiałe, więc podam tylko proste fakty:

Aparatura DX3S ma dwa czujniki na dwa różne zakresy temperatur. Pytanie No.1 czy do pomiaru używany jest ten właściwy?

Producenci aparatury oraz termometru oraz silnika podają punkty gdzie ma być przeprowadzony pomiar, czy te warunki są spójne i zostały zachowane?

Temat dotyczy aparatury DX3S a nie dodatkowego modułu telemetrycznego do poprzedniej wersji, a takowy jest prezentowany na zdjęciach.

Skuteczność czujnika pomiaru obrotów spada w zabrudzonym środowisku pracy ale jego przeczyszczenie zajmuje 10 sekund.

Czujnik temperatury od DX3S do silników elektrycznych wsadzony pod radiator silnika BL przez otwór wentylacyjny i przytwierdzony pastą termo-przewodzącą do uzwojeń silnika pokazuje temperatury różne od 3-4 stopnie od temperatur mierzonych przez regulator poprzez wewnętrzny czujnik silnika (GM). Więc pokazuje poprawnie.

Czujnik temperatury wsadzony do wrzątku pokazuje 101C zaś przymocowany do szarego aluminiowego radiatora wsadzonego do wrzątku (czujnik na powierzchnią cieczy) pokazuje 89C zaś 96C na radiatorze miedzianym.

Termometru IR nie mam więc nie mogę skonfrontować. Ale powyższe wyniki nie są zaskoczeniem. Ale nie zawsze droższy termometr IR oznacza dokładniejszy pomiar, oznacza wygodniejszy pomiar i tyle.

P.S. patrząc na rozwój dyskusji podtrzymuje stwierdzenie, że "paradoksalnie" :)

P.S.

Robert

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 1:29 am 

KiT napisał(a):
Aparatura DX3S ma dwa czujniki na dwa różne zakresy temperatur. Pytanie No.1 czy do pomiaru używany jest ten właściwy?

Producenci aparatury oraz termometru oraz silnika podają punkty gdzie ma być przeprowadzony pomiar, czy te warunki są spójne i zostały zachowane?

Temat dotyczy aparatury DX3S a nie dodatkowego modułu telemetrycznego do poprzedniej wersji, a takowy jest prezentowany na zdjęciach.

Czujnik temperatury od DX3S do silników elektrycznych wsadzony pod radiator silnika BL przez otwór wentylacyjny i przytwierdzony pastą termo-przewodzącą do uzwojeń silnika pokazuje temperatury różne od 3-4 stopnie od temperatur mierzonych przez regulator poprzez wewnętrzny czujnik silnika (GM). Więc pokazuje poprawnie.

P.S.

KiT powiem ci że nawet nie wiem jakie zestawy kupowałem tj czy do spaliny czy do elektryka, a tak wogóle to czym one zasadniczo się różnią ?

Jedno sprawdziłem, mianowicie że te wszystkie rzeczy z aparatur DX3S i pozostałe SPEKTRUM są ze sobą kompatybilne i można to łączyć ze sobą w dowolny sposób. Zmierzam do tego że przykładowo odbiornik z wbudowanymi czujnikami który jest razem w pudle z DX3S o symbolu SR3300T można zalogować do każdego modułu nadawczego serii SM1000/1001 (którego w tym pudle nie ma) i uzyskiwać odczyty na zewnętrznym wyświetlaczu. Odwrotnie - każdy odbiornik serii SR3000/30001 + czujnik w osobnej kostce da się zalogować do nadajnika DX3S i też będzie hulało i pokazywało odczyty.

Kolego wicher123 - najlepiej wyniki pomiarów temp w apce skonfrontować podczas spotkania lub zawodów z kilkoma termometrami IR i różnicę zapamiętać - a te termometry też bywają różne :P . U mnie po prostu jak pokazuje na telemetrii powyżej 150c to dopiero wtedy jest powód żeby zajrzeć ewentualnie pod maskę i odkręcić nieco.

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 8:07 am 

Tomasz Świątecki napisał(a):
KiT napisał(a):

.

Kolego wicher123 - najlepiej wyniki pomiarów temp w apce skonfrontować podczas spotkania lub zawodów z kilkoma termometrami IR i różnicę zapamiętać - a te termometry też bywają różne :P . U mnie po prostu jak pokazuje na telemetrii powyżej 150c to dopiero wtedy jest powód żeby zajrzeć ewentualnie pod maskę i odkręcić nieco.

Kurcze ja miałem ustawione w Apce że przy 125st już alarm się włączał i panikowałem ;/ Widzę,że tutaj wyższych temperatur się trzymacie ;)
Może przesadzam tylko.. ;)

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 9:20 am 

Temat jest o DX3S a nie o Airtronics M11 - ta druga ma nieco inaczej rozwiązaną telemetrię - dodatkowy wyświetlacz, moduł telemetrii i zestaw do pomiaru okrążeń. Natomiast czujnik obrotów (czujnik odbiciowy np. CNY70) i czujnik temperatury (termistor 7,5 k) są takie same jak w DX3S.
DX3S jest nowszym rozwiązaniem - "all in one" ale bez zestawu do pomiaru okrążeń.
Czujnik do pomiaru temperatury w spaliniaku ma wyprowadzenia z obu stron elementu pomiarowego tak by można było go owinąć wokół głowicy silnika, natomiast czujnik do elektryka ma wyprowadzenia z jednej strony elementu co ułatwia jego umieszczenie wewnątrz silnika.
KiT napisał(a):
...Aparatura DX3S ma dwa czujniki na dwa różne zakresy temperatur. Pytanie No.1 czy do pomiaru używany jest ten właściwy?...

Te czujniki nie są na dwa różne zakresy temperatur.
Mają taką samą charakterystykę, taką samą rezystancję, podłączane są do tego samego portu i pokazują takie same wartości temperatury jakie wymieniłem we wcześniejszym poście.

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 10:12 am 

Jest proste wytłumaczenie różnic w pomiarze temperatury przez termometr IR a czujnik zamontowany na głowicy, wykryłem to przy okazji zabawy z termometrem laserowym, który również wskazywał inną temperaturę. Termometr IR skierowany do wnętrza radiatora nie mierzy temperatury na głowicy lecz na świecy, która jest właśnie o te 10-20 stopni zimniejsza, czyli reasumując producenci wprowadzają w błąd pokazując metodę pomiaru jak opisałem powyżej i podając jednocześnie skrajne temperatury na głowicy których de-fakto nie sprawdzamy mierząc termometrem IR. Oczywiście porównałem działanie termometrów na czajniku z wrzącą wodą obydwa wskazywały zbliżone temperatury 95-97 stopni.

Mugen MBX-6 ECO
Yokomo B-MAX4 III

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 3:26 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Temat jest o DX3S a nie o Airtronics M11 - ta druga ma nieco inaczej rozwiązaną telemetrię - dodatkowy wyświetlacz, moduł telemetrii i zestaw do pomiaru okrążeń. Natomiast czujnik obrotów (czujnik odbiciowy np. CNY70) i czujnik temperatury (termistor 7,5 k) są takie same jak w DX3S.
DX3S jest nowszym rozwiązaniem - "all in one" ale bez zestawu do pomiaru okrążeń.
Czujnik do pomiaru temperatury w spaliniaku ma wyprowadzenia z obu stron elementu pomiarowego tak by można było go owinąć wokół głowicy silnika, natomiast czujnik do elektryka ma wyprowadzenia z jednej strony elementu co ułatwia jego umieszczenie wewnątrz silnika.
Mają taką samą charakterystykę, taką samą rezystancję, podłączane są do tego samego portu i pokazują takie same wartości temperatury jakie wymieniłem we wcześniejszym poście.

Czyli u mnie wszystko w porządku ponieważ wszystkie termistory posiadam na pętlach do montażu na radiatorze silnika. Mimo że są to czujniki zestawu spalinowego wszystkie pokazują zbyt wysoką temp w porówaniu z termometrami IR. Mówimy tu o DX3S jednak sądze że tematem zaciekawi się spora grupa użytkowników wszelkich modułów SPEKTRUM a co za tym idzie dzięsiątek innych aparatur jak choćby FUTABY czy HITEC o Airtronics już nie wspominam nawet http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 35831.html Po co zakładać nowy temat ? :P

- pytania z innej beczki ? gdzie jest najlepsze miejsce dla termistora: pod ostatnim pierścieniem na dole radiatora ? czy może między ostatnim a przed ostatnim ? a może po prostu lepiej założyć go tak nisko żeby był ulokowany już tam gdzie zaczynają się żebereka bloku silnika ?

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 3:41 pm 

Jan Matukin napisał(a):

Czyli u mnie wszystko w porządku ponieważ wszystkie termistory posiadam na pętlach do montażu na radiatorze silnika. Mimo że są to czujniki zestawu spalinowego wszystkie pokazują zbyt wysoką temp w porówaniu z termometrami IR. Mówimy tu o DX3S jednak sądze że tematem zaciekawi się spora grupa użytkowników wszelkich modułów SPEKTRUM a co za tym idzie dzięsiątek innych aparatur jak choćby FUTABY czy HITEC o Airtronics już nie wspominam nawet http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 35831.html Po co zakładać nowy temat ? :P

- pytania z innej beczki ? gdzie jest najlepsze miejsce dla termistora: pod ostatnim pierścieniem na dole radiatora ? czy może między ostatnim a przed ostatnim ? a może po prostu lepiej założyć go tak nisko żeby był ulokowany już tam gdzie zaczynają się żebereka bloku silnika ?

Instrukcja mówi,że tam gdzie się kończy radiator i ja tam miałem :)

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 6:21 pm 

...Mimo że są to czujniki zestawu spalinowego wszystkie pokazują zbyt wysoką temp w porównaniu z termometrami IR. Mówimy tu o DX3S...

Pominąłem milczeniem Pańską "lipę" ale tu muszę zareagować.
Znowu wadliwą semantyką zdania wprowadza Pan czytelników w błąd.
Powinien Pan w końcu zrozumieć że to termometr IR pokazuje zbyt niską temperaturę czyli "źle" w stosunku do faktycznej temperatury - a to jest zasadnicza różnica.
Proszę więc nie rozpowszechniać błędnych informacji szkodzących całkiem dobremu produktowi.
...gdzie jest najlepsze miejsce dla termistora: pod ostatnim pierścieniem na dole radiatora ?...

Logika nakazuje owinięcie czujnika wokół źródła najwyższej temperatury - jest nim głowica ze świecą.
A najlepiej to głowicę przewiercić po cięciwie okręgu jeśli jej grubość na to pozwala (średnica czujnika nie przekracza 2,5 mm), przewlec na chwilę rozbrojony czujnik i zablokować silikonem.

PostNapisane: N sie 08, 2010 6:14 pm 

Czy da sie w niej ustawić krzywą gazu? Chodzi mi o to że maksymalne wciśnięcie spustu nie da 100% mocy na model tylko np 30% da się tak ustawić w tej aparaturze a jak nie to w jakiej jest to możliwe?

PostNapisane: N sie 08, 2010 8:00 pm 

Użyj funkcji EPA.

PostNapisane: N paź 10, 2010 12:10 am 

Jak wygląda współpraca tej apki z Mambą Max Pro ? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Zamierzam zakupić sobie tę aparaturę do modelu z combosem Castle Creations i wolałbym sie upewnic, ze to właściwy wybór.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4